Συνέντευξη του Προέδρου του Hellenic Congress of America Νίκου Αποστολόπουλου στην Panhellenic Post

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τολμηρές, αλλά εποικοδομητικές απόψεις διατυπώνει, μέσα από τις στήλες της Panhellenic post,  σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την ομογένεια σήμερα, ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της ελληνικής παροικίας των ΗΠΑ, ο κ. Νίκος Αποστολόπουλος  επιχειρηματίας ακινήτων και Real estate broker,  ο οποίος από χρόνια ασχολείται με τα ομογενειακά κοινά έχοντας  χρηματίσει  στο παρελθόν, πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι»,  πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων,  πρόεδρος της οργάνωσης Πανγκριγκόριαν της Βόρειου και Νότιας Καρολίνας  και πρόσφατα Πρόεδρος του Hellenic Congress of America (HECA).

Ευρυτάνας την καταγωγή,  ο κ. Νίκος Αποστολόπουλος αποτελεί αναμφίβολα μια από τις αξιόλογες ηγετικές φυσιογνωμίες των Ευρυτάνων και της Ομογένειας της Α

μερικής, με απόψεις που θα συζητηθούν, αφού αγγίζουν θέματα «ταμπού» με προεκτάσεις και στις σχέσεις της γενέτειρας με την ομογένεια των ΗΠΑ και ευρύτερα.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το έντυπο του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής

Η …απόσταση,  μας υποχρεώνει η συνέντευξη να γίνει με τη μορφή ερωτήσεων- απαντήσεων. Του θέσαμε ερωτήματα για το ΣΑΕ και την τύχη του, την πρωτοβουλία των έξι εκπροσώπων παγκοσμίων Συμβουλίων να δημιουργήσουν παγκόσμια οργάνωση με εθνικοτοπικές, την ψήφο των Αποδήμων, αλλά και τη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία. Του ζητήσαμε να μας περιγράψει τα σημαντικότερα προβλήματα και τις ανάγκες  που αντιμετωπίζει σήμερα η ομογένεια στις ΗΠΑ, αλλά και να μας σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ. Τέλος, του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την  ίδρυση του Hellenic Congress of America που φιλοδοξεί «να ενώσει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει  Έλληνες και Φιλέλληνες» τούτες  τις δύσκολες ώρες που περνά η γενέτειρα τόσο με την υγειονομική κρίση της Πανδημίας, όσο και με τις ατέρμονες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Αποστολόπουλος δεν μασάει τα λόγια του.  «…η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης για την ψήφο,  εξυπηρετεί μόνο το 25% των αποδήμων Ελλήνων του εξωτερικού. Εξυπηρετεί, επίσης και τα πολιτικά κόμματα της γενέτειρας, τα οποία καρπούνται τις ψήφους», των αποδήμων, λέει,  και  υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία των έξι εκπροσώπων παγκοσμίων Συμβουλίων να δημιουργήσουν παγκόσμια οργάνωση με εθνικοτοπικές  «θεωρείται καπέλωμα  στις Ομοσπονδίες δεδομένου ότι οι εθνικοτοπικές στηρίζουν τις σημερινές Ομοσπονδίες».

Για τη συγχώνευση της ΓΓΑΕ ο κ. Αποστολόπουλος «ξεσπάει»:  «Εκεί που περιμέναμε αυτή η κυβέρνηση να δημιουργήσει υπουργείο Ελλήνων του εξωτερικού,  μας υποβαθμίζει  ακόμη και την Γενική Γραμματεία που είχαμε».  Εκτιμά ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο πρόβλημα και άλλα προβλήματα η ενότητα και η συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων, η περιορισμένη εκπροσώπηση της ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στη Βουλή και το Κογκρέσο,  αλλά και η διακοπή  των εκπομπών της ΕΡΤ world προς την ομογένεια.

Για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ  υποστηρίζει ότι είχε μία καλή 4ετία, με καλά αποτελέσματα στην Οικονομία και χωρίς πολέμους, αλλά του καταλογίζει ότι το αδύνατο σημείο του, όπως λέει, «είναι η υπεροψία του». Από την άλλη πλευρά, θεωρεί  ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, «…εάν  τηρήσει  τις προεκλογικές του υποσχέσεις θα είναι καλά για την Αν. Μεσόγειο και όλη την Ελλάδα»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερώτηση: Κύριε Αποστολόπουλε, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την θεσμική μορφή που θα πρέπει να πάρει η εκπροσώπηση της ομογένειας, στο κενό που άφησε η αδρανοποίηση του ΣΑΕ.  Ποια είναι η δική σας άποψη;

Απάντηση: Κύριε Μαλασπίνα, θα ήθελα πριν απ όλα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε, μέσω της Panhellenic Post,  να εκφράσω  τις απόψεις μου.

Εάν με το ερώτημά σας  υπονοείτε  ότι το ΣΑΕ είναι πλέον ανύπαρκτο και πως μία άλλη οργάνωση θα πρέπει να πάρει τη θέση του, θα σας πω ότι αυτό δεν είναι εύκολο.   Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστούν κάποιες προσπάθειες σχετικές,  που έχουν ήδη από  χρόνια ξεκινήσει, με πρωτοβουλία  ορισμένων επιφανών ομογενών, επιστημόνων και επιχειρηματιών.

Αν και πέρασαν δέκα χρόνια από όταν το ΣΑΕ τέθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις  σε απραξία, πάλι  το ελληνικό Κράτος δεν είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή να θέσει και πάλι σε λειτουργία το ΣΑΕ.  Δεν υπάρχουν πλέον και πολλά περιθώρια χρόνου. Εάν δεν το κάνει η δική μας γενιά, φοβάμαι ότι θα υπάρξει έλλειψη ενδιαφέροντος από τις μελλοντικές γενιές ομογενών, να ασχοληθούν με τα κοινά της ομογένειας.

Το ΣΑΕ δημιουργήθηκε ως ένα εργαλείο επικοινωνίας και αντιπροσώπευσης των ομογενών ανά τον κόσμο με την εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδος. Το όνομα είναι όχι μόνο  κατοχυρωμένο στο  Σύνταγμα της Ελλάδος,  αλλά και αποδίδει την ουσία του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε. (Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού). Αυτό τα λέει όλα.

Κύριε Μαλασπίνα, εάν δεν ευδοκιμήσουν οι διάφορες απόπειρες δημιουργίας άλλης οργάνωσης για την παγκόσμια Εκπροσώπηση των Αποδήμων Ελλήνων, τότε θα πρέπει να επιστρέψουμε στο ΣΑΕ ως «το Νέο ΣΑΕ». Αυτοχρηματοδοτούμενο,  και με διαφορετική δομή για να καλύψει όλες τις ανάγκες και να εκπροσωπήσει όλο τον ελληνισμό του εξωτερικού και όχι μόνο Ομοσπονδίες και Οργανώσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα.  Όταν θα έλθει η ώρα για την αναδιοργάνωση του ΣΑΕ ή για τη δημιουργία μιας άλλης νέας δομής, θα πρέπει να κληθούν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο με ενδιαφέρον γνώσεις και με μεγάλη εμπειρία.

Ερώτηση: Πως βλέπετε την πρωτοβουλία των έξι εκπροσώπων παγκοσμίων Συμβουλίων να δημιουργήσουν παγκόσμια οργάνωση με εθνικοτοπικές Οργανώσεις με προφανή στόχο, υποθέτω, την  παγκόσμια εκπροσώπηση της ομογένειας;

Απάντηση: Καταρχάς, αυτό ακούγεται  παράδοξο. Εάν δημιουργηθεί μία παγκόσμια οργάνωση μέσα από τις εθνικοτοπικές,  θα προκληθεί τεράστια ζημιά στις Ομοσπονδίες.  Αυτό, θεωρείται καπέλωμα στις Ομοσπονδίες,  δεδομένου ότι οι εθνικοτοπικές στηρίζουν τις σημερινές Ομοσπονδίες.

Αυτό, κατά τη γνώμη μου,  θα είναι μέγα λάθος, ανεξαρτήτως του ποιες είναι οι σκοπιμότητες γύρω από μία τέτοια κίνηση και ποιοί είναι πίσω από αυτήν.

Ο σκοπός και ο στόχος των εθνικοτοπικών είναι και πρέπει να παραμείνει η δράση και η προσφορά τους –που είναι σημαντική- σε τοπικό επίπεδο,  διότι οι εθνικοτοπικές ασχολούνται –κυρίως- με τα ήθη,  έθιμα, παραδόσεις, φιλανθρωπία.

Ερώτηση:  ψήφος των Αποδήμων, που για χρόνια έμενε κενό γράμμα του Συντάγματος, ενεργοποιήθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο. Ποια είναι η θέση σας επ΄ αυτού;

Απάντηση: Κύριε Μαλασπίνα,   η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης για την ψήφο,  εξυπηρετεί μόνο το 25% των αποδήμων Ελλήνων του εξωτερικού. Εξυπηρετεί, επίσης και τα πολιτικά κόμματα της γενέτειρας, τα οποία καρπούνται τις ψήφους . Διότι τα κόμματα  φοβούνται την πολιτική άποψη των ελλήνων του εξωτερικού,  και μάλιστα άνω των 50 ετών.  Και γι αυτό και αποκλείσανε ομογενείς που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια στο εξωτερικό.

Η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων διαιρεί  τους ομογενείς σε πολίτες δύο κατηγοριών. Τους προνομιούχους, που θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και στους μη προνομιούχους που θα πρέπει -εάν θέλουν να ασκήσουν το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμά τους-  να μπουν στην περιπέτεια ενός πολυήμερου και πολυδάπανου ταξιδιού.

Ερώτηση: Η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία, σας βρίσκει σύμφωνους;

Απάντηση: Ασφαλώς όχι. Εκεί που περιμέναμε αυτή η κυβέρνηση να δημιουργήσει υπουργείο Ελλήνων του εξωτερικού,  μας υποβαθμίζει  ακόμη και την Γενική Γραμματεία που είχαμε. Αυτό σημαίνει  πολλά. Ας εξάγει ο καθένας το συμπέρασμά του.

Ερώτηση: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα και οι ανάγκες  που αντιμετωπίζει σήμερα η ομογένεια στις ΗΠΑ;

Απάντηση:Θα είμαι σύντομος, αλλά ξεκάθαρος στην διατύπωση της άποψής μου:

α) Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

β) Η ενότητα και η συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων, που δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, όπως αυτό προκύπτει και από σχετικά άρθρα που τελευταία έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορα έντυπα της ομογένειας.  Και τα οποία διατυπώνουν καθαρά τα προβλήματα της ομογένειας.

γ)  Δεν υπάρχει η αρμόζουσα στενή συνεργασία που θα έπρεπε να έχουμε με το εθνικό κέντρο αλλά ούτε και μεταξύ του ελληνισμού του εξωτερικού. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, γιατί δημιουργεί στρεβλή εικόνα για την ομογένεια καθυστερώντας την πρόοδό της.

δ) Υστερούμε αριθμητικά σε εκπροσώπηση της ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στη Βουλή και το Κογκρέσο.  Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να  προωθήσουμε  νέους ομογενείς στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Εκεί  δηλαδή όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν όχι μόνο εμάς που ζούμε στην Αμερική, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ελλάδα.  Χρειαζόμαστε κι άλλους σαν τον Δουκάκη, τον Μπραδήμα, τον πρεσβύτερο Σαρμπάνη, τον αείμνηστο Τσόγκα, τον  Μπιλιράκη, τον Κρις Σπύρου, τον Αγγελίδη και τόσους άλλους  που έγραψαν και γράφουν Ιστορία.

ε) Επίσης υπάρχει τεράστια ανάγκη δημιουργίας από το ελληνικό Κράτος Κέντρων Εξυπηρέτησης Αποδήμων  στο εξωτερικό,  προς αποφυγή της μεγάλης γραφειοκρατίας που σήμερα καταδυναστεύει τους ομογενείς  στα Προξενεία και στα διαδικτυακά  κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών καθώς και διευκόλυνση εγγραφής των  επιθυμούντων νέων ελληνο-αμερικανών δεύτερης γενιάς να εγγραφούν στα Δημοτολόγια της περιοχής τους.

στ) Ακόμη υπάρχει τεράστια έλλειψη ειδικών ενημερωτικών τηλεοπτικών εκπομπών από την ΕΡΤ η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς  διακόψει τις εκπομπές της ΕΡΤ world προς την ομογένεια.

Ερώτηση: Κύριε Αποστολόπουλε, ποιά είναι η άποψη σας για το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος κύριος Τραμπ είχε μία καλή 4ετία, με καλά αποτελέσματα στην Οικονομία και χωρίς πολέμους.  Το αδύνατο σημείο του, όμως, είναι η υπεροψία του. Ισχυρίζεται ότι υπήρξε τεραστία νοθεία στις εκλογές η οποία του στέρησε την επανεκλογή. Και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει αυτή την νοθεία. Ο κύριος Τραμπ θα πρέπει σύντομα για το καλό της χώρας και της δημοκρατίας, να ηγηθεί της ειρηνικής μεταφοράς εξουσίας.

Όσο αναφορά τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κύριο Μπάιντεν, εάν τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις θα είναι καλά για την Αν. Μεσόγειο και όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να διατηρήσει και  την δυνατή Οικονομία που βρήκε χωρίς πολέμους και εσωτερικές ταραχές.  Ωστόσο, και οι δύο θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον Κοροναϊό, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα διότι η προσωπική και οικονομική υπομονή και αντοχή των Αμερικανών επιχειρηματιών και μη, έχουν εξαντληθεί.  Επίσης θα πρέπει ο Μπάιντεν να περάσει το μήνυμα ότι: για να ωφεληθούνε όλοι θα πρέπει να συμβάλουν όλοι.

Ερώτηση: Και μια τελευταία ερώτηση: Σε τι αποβλέπει η ίδρυση του  HECA και, ένα δεύτερο ερώτημα, σε ποιο σημείο βρίσκεται σε σχέση με τους ιδρυτικούς της στόχους;

Απάντηση: Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) είναι Κίνημα από την βάση της Ομογένειας που συμβάλει στην ενίσχυσή της. Αποστολή του είναι να ενώσει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει  Έλληνες και Φιλέλληνες, να συνδέσει και να ενθαρρύνει άτομα και οργανώσεις και συλλογικές δράσεις, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό που περιγράφεται στην Αποστολή της οργάνωσης, έχουμε πραγματοποιήσει αρκετά, θα έλεγα αποφασιστικά βήματα,  πλησιάζοντας  και  άλλες ομογενειακές οργανώσεις ,  με τις οποίες επιδιώκουμε  να συνεργαστούμε για την αποτελεσματικότερη  εκπλήρωση των στόχων μας.

Το Hellenic Congress of America  διοργάνωσε στις 3 Οκτωβρίου 2019 , με δική του πρωτοβουλία στο πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη με μεγάλη επιτυχία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων ψηφοφόρων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους  και, μάλιστα,  δύο μήνες πριν αυτό κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.  Από αυτή τη συγκέντρωση έχουν επωφεληθεί πολλοί φορείς οι οποίοι στη συνέχεια προχώρησαν σε δικές τους πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην πρόοδο της ομογένειας.

Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America  κ. Νίκος Αποστολόπουλος στο βήμα της εκδήλωσης στις 3 Οκτωβρίου 2019 για την ψήφο των Αποδήμων.  Στα δεξιά του: Δέσποινα Αφεντούλη, Journalist-Sociologist και Κώστας Λαμπρόπουλος  Α΄Αντιπρόεδρος, Ekonomologos – Property  Management.