Τα εγκαίνια της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς επανέφεραν το χρώμα στη ζωή των Αθηνών

Αθήνα.- Τα εγκαίνια της 66ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισίας πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Αθηνών. Το ιστορικό Άλσος της Κηφισιάς ανέλαβε, με την σωστή πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, να ξαναδώσει την χαμένη κοινωνική ζωή  στο λεκανοπέδιο, μετά την περιπέτεια της καραντίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πλέον ιστορικός θεσμός της Ελληνικής ανθοκομίας και του ελληνικού λουλουδιού, η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς  είναι η πρώτη μεγάλη κοινωνική εκδήλωση, η οποία έλαβε έγκριση διοργάνωσης στην εποχή μετά τον κορωναϊό.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι άλλο με τόσο αισιόδοξους και χρωματιστούς συμβολισμούς όσο η ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς που έχει πλέον πίσω της πολλές δεκαετίες επιτυχημένων διοργανώσεων. Μεγάλη προσέλευση κόσμου, πολλά τα χαμόγελα και διάχυτη η χαρά όλου του κόσμου που επιτέλους «γιόρταζε» την άνοιξη, έστω κι αν καλοκαίρεψε. «Πυκνή» η πολιτική συμμετοχή και αρκετές οι πολιτικές ειδήσεις, που βγήκαν από τους χαιρετισμούς που απηύθυναν υπουργοί στη λιτή εκδήλωση την οποία οργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς.

Προσκεκλημένοι του Δημάρχου Κηφισιάς τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη πόλη της Κηφισιάς, το καταπράσινο Άλσος της και το θεσμό της ανθοκομικής έκθεσης, οι Υπουργοί Μάκης Βορίδης, Νίκη Κεραμέως, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Θόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Κερίδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Χ. Αλεξοπούλου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη, και πολλοί ακόμη από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και της τέχνης. Παρόντες φυσικά, ο πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, παράγοντες πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών σωματείων της περιοχής και πολλοί κάτοικοι που δεν παραλείπουν να προσέρχονται κάθε χρόνο για να απολαύσουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων, που έγιναν πλέον παράδοση στα εγκαίνια της σημαντικότερης ανθοκομικής έκθεσης της χώρας.

Από αριστερά, Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θ. Θωμάκος, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο Μητροπολίτης Κύριλλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η σύζυγός του Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής Γιάννης Παντελάκης και ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Θετική εντύπωση προκάλεσε η ευγενής και οργανωμένη υποδοχή από το προσωπικό της Έκθεσης, η καθαριότητα και η εξαιρετική οργάνωση των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Η «ανθοκομική Κηφισιάς» ξεκίνησε με τον απαραίτητο αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύριλλος.

Και ήρθε η ώρα του καλωσορίσματος από τον  οικοδεσπότη Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος με τον χαρακτηριστικό συναισθηματικό του λόγο τόνισε την ιστορικότητα του θεσμού και χαρακτήρισε την ανθοκομική «προϊόν της πόλης». Όντως στην Κηφισιά, ίσως περισσότερο απ’ όλα, να έχουν υπάρξει στους τελευταίους δύο αιώνες, αφ’ ενός σοβαρές πολιτικές και εθνικές εξελίξεις και αφ’ ετέρου αισθητική πολιτισμού και λουλούδια.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ένθερμος υποστηρικτής της εφετινής διοργάνωσης, χαρακτηρίζοντας δύσκολη τη χρονιά για την ανθοπαραγωγή, επεσήμανε τη σημασία και την ανάγκη τόνωσης του πρωτογενούς τομέα  και αναφέρθηκε στην ενίσχυση με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Μακάρι τούτο να μεταφρασθεί σε ενίσχυση και του λουλουδιού, γιατί ο Κηφισιώτης ανθοπαραγωγός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις αξίες της γης, αφού καλείται συνήθως να πληρώνει αξίες οι οποίες ταιριάζουν σε μεζονέτες κι όχι σε θερμοκήπια. Ο υπουργός μοιάζει να έχει πιάσει το νόημα. Πιθανόν να έψαξε τα κέρδη των κατοίκων της συννεφιασμένης Ολλανδίας από τα λουλούδια, τα οποία εξάγουν σε όλο τον κόσμο με τεράστιο όφελος για την οικονομία τους. Η Κηφισιά του ήλιου και της ανθοκομικής παράδοσης βλέπει τα φυτώριά της να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κυρίως στάθηκε στην επανεκκίνηση της κοινωνικής ζωής μετά την υγειονομική κρίση, που συμβολίζει εφέτος η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και συνεχάρη το Δήμο Κηφισιάς για τον οργανωτικό άθλο να αποτολμήσει τη συνέχιση του ιστορικού θεσμού και εφέτος παρά τα προβλήματα.

Την είδηση όμως για την ευρύτερη περιοχή έβγαλε ο γνωστός για την αγάπη του στην Κηφισιά υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο «Κωστής» όπως τον λένε οι περισσότεροι φίλοι του στην πόλη. Ξεκίνησε με το γνωστό πράο ύφος του να κάνει συναισθηματικές αναφορές στο όμορφο προάστιο της Κηφισιάς, από το οποίο κάθε άνθρωπος που έχει ζήσει στην Αθήνα έχει όμορφες αναμνήσεις. Φύλαξε για το τέλος την είδηση, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο με την προσφώνηση «φίλε Γιώργο» και αναφερόμενος στην ήδη προγραμματισμένη συνάντησή τους για την διευθέτηση του γνωστού προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Κηφισιά με την τοποθέτηση διοδίων στον κόμβο Βαρυμπόμπης και την συνεπαγόμενη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στο εσωτερικό του πλέον πράσινου προαστίου της Αττικής.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δεν παρέλειψε να συνταχθεί στο πλευρό του Δήμου Κηφισιάς για το θέμα της περιβαλλοντικά καταστροφικής τοποθέτησης διοδίων στον κόμβο Βαρυμπόμπης.

Οι επισκέπτες της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς με εισιτήριο ένα ευρώ που ισχύει για όλη την ημέρα, μπορούν καθημερινά να πάρουν ιδέες για διαμόρφωση κήπου,  καλλωπισμό βεράντας και εσωτερικών χώρων, αλλά και να ζητήσουν συμβουλές από τους γεωπόνους του Δήμου, οι οποίοι βρίσκονται εκεί πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Η 66η Ανθοκομική Έκθεση στο Άλσος Κηφισιάς, ανάμεσα στο σταθμό του ΗΣΑΠ Κηφισιάς και στην κεντρική πλατεία της Κηφισιάς, θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προκειμένου οι επισκέπτες να την απολαύσουν με ασφάλεια. Τα μέτρα ασφαλείας τα οποία έχουν ληφθεί αφορούν σε μονοδρομήσεις πορείας επισκεπτών, δωρεάν διάθεση αντισηπτικού σε 70 σημεία, μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των περιπτέρων, παρουσία γιατρού,διαθεσιμότητα αναρρωτηρίου και χώρου απομόνωσης, συχνή απολύμανση των ειδικών επιφανειών και πολλά άλλα που είναι υπεραρκετά για να αισθανθεί ο επισκέπτης ασφαλής.

Νικόλαος Νομικός