«Κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας η θαλάσσια ασφάλεια»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους ανταποκριτές του ΟΗΕ ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, μετά την ανάληψη από την Ελλάδα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Μάιο.
Ο κ. Σέκερης περιέγραψε το πρόγραμμα εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα, δίνοντας έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια και στην προστασία των αμάχων.
Ανέφερε λεπτομερώς την ημερήσια διάταξη, τις βασικές προτεραιότητες και τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις. Απάντησε επίσης σε ερωτήσεις ανταποκριτών σχετικά με θέματα που απασχολούν το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας από κράτος-μέλος της ΕΕ, μετά τη Δανία και τη Γαλλία», τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τη θεσμική συνέχεια.
Η ελληνική προεδρία στοχεύει σε μεγαλύτερη διαφάνεια και αποδοτικότητα, καθώς και σε πιο συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου). Η Ελλάδα, ως συμπροεδρεύουσα της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων (μαζί με τη Γαλλία και τη Λιθουανία), θα κυκλοφορήσει σχετική δήλωση τιμώντας την ημέρα.
«Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος», σημείωσε ο κ. Σέκερης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Κύριο γεγονός της ελληνικής προεδρίας- Η θαλάσσια ασφάλεια
Η 20η Μαΐου θα είναι η ημέρα του θεματικού γεγονότος της Ελληνικής Προεδρίας, με τίτλο: «Ενισχυμένη Ασφάλεια στη Θάλασσα μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για Παγκόσμια Σταθερότητα».
Της συζήτησης θα προεδρεύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικούς ομιλητές τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.
«Αναδείξαμε το γεγονός σε υψηλό επίπεδο ώστε να υπογραμμίσουμε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα», σημείωσε ο κ. Σέκερης. Η προσέγγιση, ανέφερε, θα είναι «ολιστική», εστιάζοντας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη διεθνή συνεργασία.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το πώς βλέπει η Ελλάδα τον ρόλο της UNCLOS στην αντιμετώπιση των σημερινών απειλών για τη θαλάσσια ασφάλεια, ιδίως σε περιοχές όπου προκύπτουν διαφωνίες όπως η Ανατολική Μεσόγειος ή η Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Σέκερης υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα οι θαλάσσιες διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω της εφαρμογής της UNCLOS».
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση για την θαλάσσια ασφάλεια είναι ακριβώς για να δείξουμε τη σημασία που έχει για το διεθνές δίκαιο, κυρίως δε για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Και, φυσικά, πιστεύουμε ότι, οι θαλάσσιες διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται μέσω της εφαρμογής της UNCLOS.
Γνωρίζετε επίσης -κάτι που είναι πολύ σημαντικό- ότι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ηγέτες κρατών-μελών του ΟΗΕ υιοθέτησαν το Σύμφωνο για το Μέλλον, το οποίο είναι ένα μη δεσμευτικό νομικό έγγραφο, αλλά με σημαντική πολιτική σημασία, όπου υπάρχουν δύο διατάξεις για τη θαλάσσια ασφάλεια. Και μια άμεση αναφορά στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και την UNCLOS. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η UNCLOS απολαμβάνει ευρεία συναίνεση σχετικά με τη σημασία της.
Έτσι, αυτό είναι κάτι που θα αναδειχθεί στη συζήτηση που θα έχουμε στις 20 Μαΐου. Για την Ερυθρά Θάλασσα υπάρχει επίσης ένα ψήφισμα, το 2768 του 2025, το οποίο μάλιστα η Ελλάδα συνέταξε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το ψήφισμα, υπογραμμίζεται η σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας, της προστασίας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και των οικονομικών εξελίξεων με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση σχετικά με τη σημασία της UNCLOS, στην πραγματικότητα, ότι όλες οι θαλάσσιες διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται σύμφωνα με αυτή την πολύ σημαντική συνθήκη» ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο, ο κ. Σέκερης απάντησε ότι «η Μεσόγειος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και από ανθρωπιστική σκοπιά», υπογραμμίζοντας πως παρότι δεν προβλέπεται ξεχωριστή συνεδρίαση μόνο για το μεταναστευτικό «θα συμπεριληφθεί στις τοποθετήσεις κρατών-μελών» και θα αναδειχθεί στο πλαίσιο της γενικότερης θεματικής περί θαλάσσιας ασφάλειας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Σχόλια Facebook