Πέθανε ο Πέτρος Μολυβιάτης σε ηλικία 97 ετών. Τρεις φορές Υπουργός Εξωτερικών

Ο Πέτρος Μολυβιάτης διετέλεσε τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ υπήρξε ο «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών, άφησε σήμερα Κυριακή 4 Μαΐου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής διπλωματίας και πολιτικής σκηνής. Εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» χθες Σάββατο και σήμερα κατέληξε.
Υπήρξε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωσταντίνου Καραμανλή, επί δεκαετίες, ενώ ήταν ισόβιος πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από το 1983.
Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1996 – 2004).
Το Μάρτιο του 2008, του απονεμήθηκε το μετάλλιο Πούσκιν της Ρωσικής Δημοκρατίας.
Ήταν παντρεμένος με τη Νιόβη Χριστάκη και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, μία κόρη και ένα γιο. Η κόρη του Λώρα υπήρξε σύζυγος του επιχειρηματία και τραπεζίτη Στέλιου Παναγόπουλου, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Η συλλυπητήρια δήλωση του Πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα:
«Η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία και όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη. Ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία. Ενώ με τη σκέψη του συνόδευσε την εξέλιξη της Κεντροδεξιάς στη χώρα μας επί πολλές δεκαετίες. Υπηρέτησε την πατρίδα ως βουλευτής, υπουργός και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπηρέτησε, όμως, και το δημόσιο ήθος με τη διακριτική παρουσία του, τους χαμηλούς τόνους και το ενωτικό του πνεύμα. Ενας άξιος Έλληνας περνά στην Ιστορία. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».’
Δήλωση Κώστα Καραμανλή
Ο κ. Καραμανλής σε δήλωση του αναφέρθηκε στην προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους οικείους του. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε:
«Με οδύνη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στον Τόπο αποχαιρετώ τον Πέτρο Μολυβιάτη. Η Ελλάδα χάνει σήμερα έναν σπουδαίο άνδρα, έναν πραγματικό πατριώτη που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ανάδειξη, την προώθηση και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων» αναφέρει αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η μακρά διαδρομή του από το Διπλωματικό Σώμα, την ενεργό παρουσία του στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τις αρετές του: Την σοφία, τη σωφροσύνη, την μετριοπάθεια, την αίσθησή του καθήκοντος, την ανιδιοτέλεια» συνεχίζει.
«Προσωπικά χάνω έναν πολύ δικό μου άνθρωπο. Θα κρατώ πάντα στη μνήμη μου τις πολύτιμες διδαχές του και την παρακαταθήκη του.
Στους αγαπημένα του παιδιά Γιώργο και Λώρα και στα εγγόνια του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», κατέληξε στην συλλυπητήρια δήλωση του ο Κώστας Καραμανλής.
Η πολιτική του πορεία
Τον Σεπτέμβριο του 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και τον Ιανουάριο του 2003 συντονιστής της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΝΔ στη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου Αθηναίων.
Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1996 – 2004) και διετέλεσε τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών (2004 – 2006, 2012 και 2015).
Το Μάρτιο του 2004, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Τον Αύγουστο του 2007, ορίστηκε πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το οποίο ιδρύθηκε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια.
Τον Μάιο του 2012 ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών. Στις 28 Αυγούστου του 2015, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.
Ποιος ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο Πέτρος Μολυβιάτης γεννήθηκε στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928. Η μητέρα του Αγάπη ήταν αδελφή του συγγραφέα Ηλία Βενέζη και καταγόταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.
Ο Πέτρος Μολυβιάτης σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.
Υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης («εξ απορρήτων») του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή ως διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού (1974 – 1980) και γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1980 – 1985 και 1990 – 1995).
Σχόλια Facebook