Ινδία – Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ δεσμεύτηκε για αντίποινα, ετοιμάζεται ο στρατός – Παγκόσμια ανησυχία

Η Ινδία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Sindoor» ως απάντηση στη φονική επίθεση στο Κασμίρ για την οποία κατηγορεί το Πακιστάν – Δόθηκε εντολή στον πακιστανικό στρατό να προβεί σε αντίποινα.

Αναφορές ότι η Ινδία θα πραγματοποιήσει αεροπορικά γυμνάσια σε περιοχές υψηλού κινδύνου
Η Κίνα λέει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση
Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις δεν έβλαψαν αμάχους
Η Βρετανία καλεί το Πακιστάν και Ινδία να μιλήσουν απευθείας και να δείξουν αυτοσυγκράτηση
Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει.
Η Τουρκία παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι υποστηρίζει την έκκληση του Πακιστάν να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ του Κασμίρ.
Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η επίθεση που πραγματοποίησε η Ινδία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.
Η επίθεση που πραγματοποίησε η Ινδία χθες το βράδυ (6 Μαΐου) αυξάνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Καταδικάζουμε τέτοια προκλητικά βήματα καθώς και τις επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές.
Καλούμε τα μέρη να επιδείξουν κοινή λογική και να απέχουν από μονομερείς ενέργειες.
Αναμένουμε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή το συντομότερο δυνατό και ότι θα τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητοι μηχανισμοί, μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών.
Υποστηρίζουμε επίσης την έκκληση του Πακιστάν για έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου».
Την ίδια ώρα, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πακιστανό ομόλογό του Ισάκ Νταρ για τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας.
Η κατοχή πυρηνικών όπλων από την Ινδία και το Πακιστάν έχει εντείνει τις διεθνείς ανησυχίες για τη μακροχρόνια αντιπαλότητα και εχθρότητα μεταξύ των δύο γειτόνων.

Σε ένα πυρηνικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, η Ντέιμ Λουίζ Ρίτσαρντσον, πρόεδρος της Carnegie Corporation, κορυφαίου ιδιώτη υποστηρικτή των προσπαθειών πυρηνικής ασφάλειας, ανέφερε την πυρηνική απειλή Πακιστάν – Ινδίας ως μία από τις σοβαρότερες στον κόσμο.

Αν και τα προγράμματα πυρηνικών όπλων των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου τραβούν την περισσότερη προσοχή, «αν ήμουν παίκτης του στοιχήματος, θα έλεγα ότι οι πιθανότητες μιας πρώτης νέας πυρηνικής έκρηξης θα συνέβαινε σε μια από τις άλλες περιοχές, ας πούμε, Ινδία-Πακιστάν», δήλωσε τότε η Ρίτσαρντσον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε αποκλιμάκωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε και τα δύο κράτη να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση.
«Η ΕΕ υπενθυμίζει την ανάγκη για μια διαπραγμάτευση, συμφωνημένη και μόνιμη, ειρηνική λύση στη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανουάρ Ελ Ανούνι.
Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα καθώς καίνε ένα ομοίωμα του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι μετά τα στρατιωτικά πλήγματα της Ινδίας στο Πακιστάν, στο Χαϊντεραμπάντ του Πακιστάν.

Η Ινδία κάνει λόγο για 15 νεκρούς

Ο ινδικός στρατός δήλωσε ότι τα πυρά πυροβολικού του Πακιστάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο 15 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 43 από το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον στρατό της Ινδίας, οι βομβαρδισμοί έπληξαν περιοχές αμάχων στο Πουντς και το Τανγκντάρ στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ενέχει τον κίνδυνο ταχείας κλιμάκωσης που θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί.

Οι δύο δυνάμεις διαθέτουν αμφότερες πυρηνικά όπλα, αλλά οι συμβατικές δυνατότητες των κρατών είναι πολύ διαφορετικές και… άνισες.