Συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την Κύρωση της Συμφωνίας για τη βιοποικιλότητα στις περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας

Δ.-Αυγερινοπούλου-Αλ.-Παπαδοπούλου
Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο:
«Κύρωση της Συμφωνίας υπό τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας σχετικά με τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας».
Εισηγήτρια της πλειοψηφίας ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία ανέπτυξε διεξοδικά τη σημασία και το περιεχόμενο της νέας αυτής διεθνούς συμφωνίας, γνωστής και ως «Συμφωνίας BBNJ» (από τα αρχικά της έκφρασης: “Biodiversity Beyond National Jurisdiction”).
Η Συμφωνία BBNJ αποτελεί μια σπουδαία διεθνή σύμβαση, ιδιαιτέρως σημαντική για την προστασία των θαλασσών μας και για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της υγείας του πλανήτη. Βασίζεται στην κρίσιμη σημασία του «παγκόσμιου ωκεανού» ως ρυθμιστή του κλίματος, παραγωγό οξυγόνου και οικονομικό πόρο, κυρίως δε ως ο ζωτικός χώρος για πάνω από 250.000 είδη βιοποικιλότητας. Υπογραμμίζεται η ανάγκη για ολιστικό νομικό πλαίσιο, το οποίο έρχεται να θέσει η νέα Συμφωνία η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά και ως εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Σύμβαση βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου, όπως: η οικοσυστημική προσέγγιση και η προφύλαξη, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η διαγενεαλογική ισότητα, ο «ρυπαίνων πληρώνει», η χρήση της καλύτερης διαθέσιμης επιστημονικής γνώσης και η διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη.
«Η προστασία που προσφέρουμε στις θάλασσες μας σήμερα δεν είναι επαρκής. Είναι αποσπασματική, είναι κατακερματισμένη… Η υιοθέτηση της Συμφωνίας BBNJ αποτελεί αναγκαίο και κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της ολιστικής και αποτελεσματικής προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος» ανέφερε η Δρ. Αυγερινοπούλου.
Η εισηγήτρια επεσήμανε πως η Συμφωνία εστιάζει σε τέσσερις βασικούς άξονες:
· τη ρύθμιση της πρόσβασης στους θαλάσσιους γενετικούς πόρους και την ίση κατανομή των ωφελειών,
· τη δημιουργία περιοχών προστασίας και ειδικών καθεστώτων διαχείρισης,
· την υποχρεωτική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων,
· και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, και ως Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, εκπροσωπεί την χώρα μας η οποία μετέχει στην μεγάλη προσπάθεια ηγέτιδων στην προστασία των θαλασσών κρατών να θέσουν σε ταχεία εφαρμογή την Συμφωνία BBNJ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ευρεία συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και στην ανάγκη να υποστηριχθεί η κύρωση από όλα τα πολιτικά κόμματα.
Όπως αναφέρει:
«Η Διεθνής Συμφωνία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διαφύλαξη, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στους ωκεανούς. Είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου προστασίας του 30% του ωκεανού έως το 2030.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της ΕΕ που καταθέτουν για κύρωση τη Συμφωνία BBNJ. Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έθεσε την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας… Η κύρωση της Συμφωνίας αποτελεί επίσημη δέσμευση της χώρας μας ήδη από το 2024 και την 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που συγκάλεσε η Αθήνα.
Η κύρωσή της και η γρήγορη θέση της σε εφαρμογή είναι κρίσιμα βήματα για την προστασία των θαλασσίων περιοχών εκτός εθνικής δικαιοδοσίας, ως κοινού αγαθού των σημερινών και μελλοντικών γενεών, για την διατήρηση της υγείας του πλανήτη μας, αλλά και την συνέχιση της ίδιας της ζωής στη γη.
Στο πνεύμα αυτό, προσκαλούμε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.»
Στο τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, 8 Μαΐου 2025.
Σχόλια Facebook