Ποιες χώρες επηρεάζονται από τα αντίποινα της ΕΕ στις ΗΠΑ – Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα – Δείτε πίνακες και χάρτες 17:21, 08.05.2025

Η ΕΕ προτείνει αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ – Ποια προϊόντα περιλαμβάνονται στη λίστα – Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να προσφύγουν στον ΠΟΕ

Κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, αναμένεται να πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νέων ευρωπαϊκών αντίμετρων, τα οποία στοχεύουν εισαγωγές σχεδόν 100 δισ. ευρώ ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ.

Σε μία κίνηση με στόχο να αυξήσει την πίεση στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη αντίμετρα αξίας σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κατηγοριών αγαθών όπως τα αεροσκάφη.

Στο στόχαστρο τίθενται επιβατικά αυτοκίνητα, ιατρικές συσκευές, χημικά, πλαστικά και πολλά αγροτικά προϊόντα. Στη λίστα μπήκαν ξανά το μπέρμπον μαζί με άλλα οινοπνευματώδη ποτά, παρότι στο παρελθόν είχαν αφαιρεθεί μετά από πιέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας,  δύο χώρες που παράγουν κρασί και φοβήθηκαν την αντίδραση του Τραμπ.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο 200 σελίδων με περισσότερα από 4.800 προϊόντα, που συνέταξαν αξιωματούχοι της ΕΕ ως απάντηση στην επιβολή «ανταποδοτικών» δασμών από τον Τραμπ τον περασμένο μήνα, καθώς και στους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εισαγωγές της ΕΕ για τα συγκεκριμένα είδη ξεπέρασαν τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, με τα αεροσκάφη να αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία, με πάνω από 13 δισ. ευρώ, και τα αυτοκίνητα να ακολουθούν με 7 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σκραπ χάλυβα και χημικών προϊόντων αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να καταθέσουν προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της επιβολής των λεγόμενων «ανταποδοτικών δασμών» από τον Τραμπ, καθώς και κατά των δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα ξεκινήσει επίσημα η συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο πραγματικός στόχος παραμένει η «επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα και η διαβούλευση που ξεκινά σήμερα θα μας καθοδηγήσει σε αυτό το αναγκαίο έργο».

Πηγή: skai.gr