Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία
Παρίσι.-Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν γάλλος πρόεδρος Εμαναουέλ Μακρόν με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν μετά την πρόταση του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για άμεσες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία
«Εχει επιτευχθεί ιστορική καμπή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, τονίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης αυτής της ευκαιρίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών και του Ντόναλντ Τραμπ για άμεση έναρξη εκεχειρίας με την Ουκρανία – τη Δευτέρα – με μεταμεσονύκτια συνέντευξη τύπου καθώς ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία την Πέμπτη στην Τουρκία.
Ο Ρώσος ηγέτης μάλιστα δήλωσε ότι οι προτεινόμενες συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν στην τουρκική πόλη Κωνσταντινούπολη, όπως έχουν γίνει στο παρελθόν, και ότι θα μιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή για να συζητήσει τις λεπτομέρειες.
Με μια προσεκτική και διπλωματική – κατά το BBC ανάρτηση στο Χ ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι «είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει επιτέλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο τέλος του πολέμου. Όλος ο πλανήτης το περιμένει αυτό για πολύ καιρό. Και το πρώτο βήμα για ένα πραγματικό τέλος του πολέμου είναι η εκεχειρία. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η αιματοχυσία κάθε ημέρα. Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια εκεχειρία – πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη – αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, και η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνάντηση».
Οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων
Οι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει για τη συνάντηση των προθύμων στο Κίεβο ότι θα θα επιβληθούν «νέες και μαζικές» κυρώσεις στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν συμφωνήσει στην άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός «στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά».
Είπαν επίσης ότι συζήτησαν την πρόταση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε αργότερα στο BBC ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν «απολύτως σαφής» ότι η πρότασή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός ήταν ένα «αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί».
Μετά τη συνάντηση, ο Ζελένσκι μάλιστα ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους ηγέτες που «στέκονται στο πλευρό» της Ουκρανίας.
«Σήμερα θα επικεντρωθούμε στο πώς να οικοδομήσουμε και να εγγυηθούμε πραγματική και διαρκή ασφάλεια», δήλωσε.
Σχόλια Facebook