Γενεύη: ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να μειώσουν προσωρινά τους δασμούς κατά 115 ποσοστιαίες μονάδες

Οι συνολικοί αμερικανικοί δασμοί ύψους 145% θα μειωθούν στο 30% – Από την πλευρά της, η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να αναστείλουν για 90 ημέρες ένα μέρος των δασμών που έχουν επιβάλει αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο εναντίον της δεύτερης παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Γενεύη, οι συνολικοί αμερικανικοί δασμοί ύψους 145% που επιβάλλονται σήμερα στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα θα μειωθούν στο 30%, περιλαμβανομένων των επιβαρύνσεων που συνδέονται με τη φαιντανύλη. Από την πλευρά της, η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.
Στόχος να δοθεί περιθώριο τριών μηνών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από ένα Σαββατοκύριακο μαραθώνιων εμπορικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας από αξιωματούχους των δύο χωρών.
Η κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς
Οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων έως τις 14 Μαΐου, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην σελίδα του Λευκού Οίκου.
Συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
«Μετά τη λήψη των προαναφερόμενων μέτρων, τα μέρη θα δημιουργήσουν μηχανισμό για τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Εκπρόσωπος της κινεζικής πλευράς για τις συζητήσεις αυτές θα είναι ο He Lifeng, Αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου, και εκπρόσωποι της αμερικανικής πλευράς θα είναι ο Scott Bessent, Υπουργός Οικονομικών, και ο Jamieson Greer, Εμπορικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι συζητήσεις αυτές μπορούν να διεξάγονται εναλλάξ στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε τρίτη χώρα κατόπιν συμφωνίας των μερών. Ανάλογα με τις ανάγκες, οι δύο πλευρές μπορούν να διεξάγουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εργασίας για σχετικά οικονομικά και εμπορικά θέματα» προστίθεται.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Jamieson Greer, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, στη Γενεύη
Βήμα αποκλιμάκωσης
Μιλώντας στη Γενεύη, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι «και οι δύο πλευρές έδειξαν μεγάλο σεβασμό» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους και ότι «και οι δύο έχουμε συμφέρον από ένα ισορροπημένο εμπόριο».
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση του δασμολογικού πολέμου, ο οποίος είχε οδηγήσει σε απότομη πτώση των εμπορικών ροών στον Ειρηνικό. Οι δύο χώρες είχαν νωρίτερα αναφέρει «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες τους — μια εξέλιξη που ενίσχυσε τις αγορές και βοήθησε τις κινεζικές μετοχές να ανακτήσουν τις απώλειές τους από την ανακοίνωση των δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι κινεζικές μετοχές έκαναν ράλι και το γιουάν ενισχύθηκε σήμερα. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ επέκτεινε τα κέρδη του σε άνω του 3% ύστερα από την ανακοίνωση ενώ ο δείκτης τεχνολογίας Hang Seng Tech έκανε ράλι, σημειώνοντας άλμα πάνω από 5%.
Το γιουάν ενισχύθηκε στο 7,2001 έναντι του δολαρίου σε υψηλό έξι μηνών, ενώ στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψε άνοδο άνω του 0,5%.
Ο κινεζικός δείκτης blue-chip CSI 300 έκλεισε με άνοδο 1,2% και ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης ενισχύθηκε κατά 0,8% πριν την ανακοίνωση των σχετικών λεπτομερειών της σινοαμερικανικής συμφωνίας.
«Το αποτέλεσμα ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς. Προηγουμένως, η ελπίδα ήταν απλά ότι οι δύο πλευρές μπορούν να καθίσουν και να συνομιλήσουν, και η αγορά ήταν πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο Γουίλιαμ Σιν, πρόεδρος της Spring Mountain Pu Jiang Investment Management στη Σανγκάη.
«Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα. Οι κινεζικές μετοχές και το γιουάν θα είναι σε ανοδική πορεία για ένα διάστημα».
Σχόλια Facebook