Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Νικ. Κούκης: Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι το πιο γνήσιο τμήμα του ελληνικού έθνους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
“Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι το πιο γνήσιο τμήμα του ελληνικού έθνους”. Με τα λόγια αυτά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Νικ. Κούκης απαντά στο ερώτημα της συνεργάτιδος του Panhellenic Post, Μαργαρίτας Βαρθολομαίου “Τι αντιπροσωπεύει για εσάς, ποιον ρόλο έχει παίξει για εσάς στο παρελθόν, τι ρόλο παίζει στο τώρα και και ποιον ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει στο μέλλον προς όφελος της πατρίδας μας. ο Απόδημος Ελληνισμός”; Ο φιλόλογος-ιστορικός και συγγραφέας κ. Κούκης, εύχεται η Ελλάδα “να πορεύεται ενισχύοντας τους δεσμούς της με τους συμπατριώτες μας που ζουν σε ξένους τόπους και κρατούν την Ελλάδα ψηλά και πάντα στην ψυχή τους“.
Ο Νικόλαος Κούκης στη συνένετευξή του αναφέρεται ακόμη στις δράσεις και στο έργο του Συλλόγου “Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών”, στους στόχους της δικής του προεδρίας, αλλά και στα πεπεραγμένα τουΕλληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του οποίου επίσης υπήρξε Πρόεδρος, προωθώντας την Ελληνική Γλώσσα και την εκμάθησή της στο εξωτερικό.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:
Μαργαρίτα Βαρθολομαίου: Πως αισθάνεστε που αναλάβατε Πρόεδρος του Συλλόγου οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών;
Νικόλαος Κούκης: Υπάρχει ένας ισχυρός πνευματικός και συναισθηματικός δεσμός με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ο οποίος αναπτύχθηκε ήδη από το 2007, όταν διορίστηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής επί προεδρίας της Ελένης Αρβελέρ. Όπως γνωρίζετε, το Κέντρο Δελφών ιδρύθηκε από τον Κωσταντίνο Καραμανλή για να υπηρετήσει ένα σπουδαίο πολιτιστικό όραμα, την ανάπτυξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων που ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης, στον ιερό τόπο των Δελφών, στον οποίο προσερχόμαστε πάντα ως προσκυνητές και όχι ως απλοί επισκέπτες. Επιπλέον, είχα την ευλογία να συνδεθώ με την Επίτιμη πλέον Πρόεδρο του Κέντρου Δελφών, τη σπουδαία Ελένη Αρβελέρ, έναν άνθρωπο που με επηρέασε ουσιαστικά με την ευφυΐα και τη σοφία της.
ΕΡ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Νέος Πρόεδρος;
ΑΠ:Είμαι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου των Φίλων και στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο υπό την δεκαετή προεδρία της κυρίας Δήμητρας Φιλίππου, υπήρξε πλούσιο και δημιουργικό, πρότυπο για τη διοίκηση μας. Διαδέχθηκα μία επιτυχημένη Πρόεδρο και η ανάληψη του επικεφαλής του Συμβουλίου αποτελεί πρόκληση αποδοτικής συνέχειας και ανανέωσης. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεργατικότητα, κοινή συμπόρευση και κατάθεση ψυχής, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην υλοποίηση έργου. Καταστατική αποστολή μας είναι να συνδράμουμε το πολιτιστικό έργο του Κέντρου Δελφών και να υλοποιήσουμε πολιτιστικές ιδέες ποιότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση διατηρούμε και ενισχύουμε την εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο του Κέντρου Καθηγητή Παναγιώτη Ροϊλό, τον Διευθυντή Καθηγητή Ανδρέα Γκόφα και τα εκλεκτά μέλη του Δ.Σ.
ΕΡ:Ποιες είναι οι δράσεις που προτίθεστε να αναλάβετε – προωθήσετε για το επόμενο χρονικό διάστημα;
ΑΠ:Ήδη έχουμε οργανώσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και προετοιμάζουμε μία δράση, η οποία σκοπό έχει να αναδείξει την ενδυματολογική παράδοση και την αριστοτεχνία του τόπου μας και πώς αυτή μετουσιώνεται σε σύγχρονα έργα μέσω της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στο χώρο της μόδας. Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν διαγράψει ήδη μία εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή, καθώς και οι ταλαντούχοι άνθρωποί τους, θα παρουσιάσουν το όραμα και το έργο τους, ώστε να διαφανεί ότι η παράδοση δεν είναι μουσειακό έκθεμα αλλά έμπνευση ανανέωσης και πρωτότυπης δημιουργίας. Ετοιμάζουμε, επίσης, έναν κύκλο διαλέξεων με επίκεντρο την Ιστορία και τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα πολιτιστικά δρώμενα και να επισκεπτόμαστε εκθέσεις και μουσειακούς χώρους, ώστε να εμβαθύνουμε με τα μέλη του συλλόγου μας σε πρωτότυπα έργα που πνευματικής δημιουργίας και της τέχνης. Ο Σύλλογος μας, επίσης, θα συνεχίσει τις δράσεις του σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της Φωκίδας. Οι επιτυχημένες ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού στους Δελφούς θα συνεχιστούν και θα ανανεωθούν και, σε συνεργασία με το Δήμο, την Περιφέρεια και τους συναδέλφους καθηγητές των σχολικών μονάδων του Νομού, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες και δρόμους για τους μαθητές της Φωκίδας.
ΕΡ:Είχατε μία πολύ επιτυχημένη πορεία ως Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και για άλλη μία φορά εμπλέκεσθε με τον Ελληνικό Πολιτισμό και την ανάδειξή του. Μιλήστε μου λίγο γι’ αυτό.
ΑΠ: Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εργαστήκαμε με τους συναδέλφους του Δ.Σ. με μοναδική αφοσίωση υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, αλλά και για την έδρα μας, την οικία Μποδοσάκη στο Ψυχικό, την οποία αποκαταστήσαμε με φροντίδα και σεβασμό, ανοίγοντας την πόρτα του Ιδρύματος για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, με την οργάνωση και φιλοξενία ποιοτικών εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τα γράμματα. Για το έργο αυτό είμαστε υπερήφανοι.
Είμαι εκπαιδευτικός, δάσκαλος της γλώσσας και της ιστορίας επί 37 συναπτά έτη. Αγάπησα τα έργα του λόγου, εμβάθυνα από νέος στα σπουδαία έργα Ελλήνων, πρωτίστως, αλλά και ξένων συγγραφέων, μελέτησα Ιστορία προσπαθώντας να κατανοήσω τις αγωνίες, τα κίνητρα, το θυσιαστικό μεγαλείο αλλά και τις ευτελείς καταστάσεις, όλες συνδεδεμένες με σπουδαίες και ατυχείς καταστάσεις του ανθρώπου. Καθώς μεγαλώνουμε και η ματιά μας γίνεται πιο προσεκτική, η σκέψη μας ψυχραιμότερη, κατανοούμε ότι αυτό που μένει, αυτό που είναι το πολυτιμότερο αγαθό είναι οι αξίες που θεμελιώνουν την ύπαρξη μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω πως ως άνθρωποι οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες, να ανταποδίδουμε το καλό, να συντελούμε στην πρόοδο με τις δικές μας δυνάμεις. Αυτή η διάθεση προσφοράς είναι το δικό μου κίνητρο, σε όποια θέση κι αν βρίσκομαι. Ανταμοιβή μου ο καλός ο λόγος. Η αλαζονεία, η υπεροψία με απωθούν. Η αρχοντιά και το ήθος με εμπνέουν.
ΕΡ: Τι είναι για εσάς Ελληνικός Πολιτισμός και τι αντιπροσωπεύει;
ΑΠ: Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας από τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες με τη δημιουργικότητά τους θεμελίωσαν το δυτικό πολιτισμό και, χωρίς καμία αμφιβολία, ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το πνευματικό θεμέλιο του σύγχρονου δυτικού φιλελεύθερου κόσμου. Οι απλοί πολίτες που αντιστάθηκαν στην περσική εισβολή στο Μαραθώνα, οι Αθηναίοι που μπήκαν στα «ξύλινα τείχη» στο στενό της Σαλαμίνας, απέκτησαν υπόσταση και θεμελίωσαν τη Δημοκρατία, το πολίτευμα που μετέτρεψε τον υπήκοο σε υπεύθυνο πολίτη, συνδιαμορφωτή της πολιτικής μοίρας του. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία αποτέλεσε το πρότυπο ελευθερίας του δυτικού κόσμου, θεμέλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ανθρώπινης δημιουργικότητας και προόδου. Η πολυποίκιλη πολιτιστική παρουσία των Ελλήνων είναι, αναμφίβολα, ανεξάντλητη και το πολύτιμο πολιτιστικό στίγμα τους απλώθηκε στη Δύση και στην Ανατολή, προσαρμόστηκε και μετουσιώθηκε, ενσωμάτωσε νέα πνευματικά ρεύματα, διαμόρφωσε ένα πλούσιο και φωτεινό μωσαϊκό, το οποίο συνθέτει ένα υπέροχο έργο-πρότυπο. Από την αρχαιότητα στο θεοφρούρητο χριστιανικό Βυζάντιο και από εκεί στη νεότερη εποχή μπορούμε να εμπνευστούμε από υπέροχα και ανεπανάληπτα έργα φιλοσοφίας, έργα λόγου και τέχνης. Πρωτίστως, η ελληνική γλώσσα, η αρχαιότερη μαζί με την κινεζική, άντεξε και αντέχει στο χρόνο, ανανεώνεται δημιουργικά και συνδέει το σήμερα με το χθες με ένα ορατό πνευματικό νήμα, συντιθέμενο από λέξεις που μιλιούνται σχεδόν ατόφιες επί αιώνες. Αυτός ο πολιτισμός μάς εμπνέει και μας καλεί να τον προσεγγίσουμε για να γευθούμε τους πολύτιμους θησαυρούς του, για να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας σε ασφαλή και στέρεα θεμέλια που προστατεύουν τον μύστη του από την ευτέλεια και την παρακμή.
ΕΡ: Τέλος θέλω να μου δώσετε μία ευχή για τον Απόδημο Ελληνισμό. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς, ποιον ρόλο έχει παίξει για εσάς στο παρελθόν, τι ρόλο παίζει στο τώρα και και ποιον ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει στο μέλλον προς όφελος της πατρίδας μας.
ΑΠ: Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι το πιο γνήσιο τμήμα του ελληνικού έθνους. Ξέρω καλά την αγάπη των Ελλήνων για τον τόπο τους και τον ελληνικό πολιτισμό. Έχω δει ανθρώπους να συγκλονίζονται, όχι μόνο κατά την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, αλλά κι από ένα μόνο τραγούδι ή ακόμη από το άκουσμα της λέξης «Ελλάδα». Αυτός ο ελληνισμός δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το φυσικό του χώρο, πρέπει να συνεχίσει να μιλάει τη γλώσσα μας και οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η γλώσσα μας είναι το θεμέλιο της διατήρησης της εθνικής μας συνείδησης, δεν είναι εργαλείο, μέσο επικοινωνίας, κώδικας συνεννόησης, είναι φορέας ιστορικότητας και πολιτιστικής αξίας. Οφείλουμε να ενισχύουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τους δεσμούς μας με τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, γιατί οι συνέλληνες αυτοί είναι η πολιτιστική και πολιτική ισχύς της πατρίδας μας. Οι απόδημοι Έλληνες, σκληροί μαχητές, προκόβουν, προοδεύουν και κατακτούν υψηλές θέσεις επιρροής στους τόπους της νέας διαμονής τους. Ξεκίνησαν οι περισσότεροι από χαμηλά, σε δύσκολα χρόνια, και αναδεικνύονται σήμερα σε παράγοντα υψίστης σημασίας για το ελληνικό κράτος. Μας διδάσκουν μέθοδο προκοπής σε συνθήκες πλήρους και σκληρού ανταγωνισμού. Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω ότι όταν ο γιος μου, υπηρετώντας τη θητεία του ως Εύζωνας, βρέθηκε με ένα κλιμάκιο Ευζώνων στη μακρινή Αυστραλία, για τον εορτασμό της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου, γυρνώντας πίσω μου εξομολογήθηκε ότι εκεί, στην Αδελαΐδα και στο Σίδνεϋ, στους ορθόδοξους ναούς, στα σχολεία, στους πολιτιστικούς οργανισμούς που έχουν με επιμέλεια συγκροτήσει οι Έλληνες, ένιωσε για πρώτη φορά με τέτοια ένταση τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού και το πάθος των Ελλήνων για την πατρίδα τους. Ελπίζω κι εύχομαι το πάθος αυτό να παραμείνει άσβεστο κι η πατρίδα μας να πορεύεται ενισχύοντας τους δεσμούς της με τους συμπατριώτες μας που ζουν σε ξένους τόπους και κρατούν την Ελλάδα ψηλά και πάντα στην ψυχή τους.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Νίκος Α. Κούκης (61 ετών) είναι φιλόλογος-ιστορικός. Υπηρετεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, από το 1989 και ως Διευθυντής Λυκείου επί 17 χρόνια.
Συγγραφέας ενός βιβλίου με δοκίμια για την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό με τίτλο «Πέρα από τις αντοχές της σκέψης μας» και δύο βιβλίων για τη Νεοελληνική Γλώσσα (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης).
Διοργανώνει σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Νομισματικό Μουσείο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco, AEDE) μαθητικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -ιδιαίτερα όπου υπάρχει ομογενειακός ελληνισμός (Κωνσταντινούπολη, Τεργέστη, Λευκωσία, Νάπολη, Βελιγράδι, Βενετία, Μόναχο, Βιέννη)- με μεγάλη επιτυχία.
Υπηρέτησε επί τρία χρόνια ως άμισθο μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (2007-2010) και δύο χρόνια του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2014-2016). Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2020-2024) και σήμερα Πρόεδρος των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Είναι παντρεμένος κι έχει δύο γιους.
Σχόλια Facebook