Συνέντευξη στην PHP από την κα Μαρία Σοφιανού Τζαμπάζη, Region Governor των Θυγατέρων Πηνελόπης Ελλάδος και Κύπρου

Η Μαρία Σοφιανού – Τζαμπάζη, Region Governor των Θυγατέρων Πηνελόπης Ελλάδος και Κύπρου.
Συνέντευξη στην Μαργαρίτα Βαρθολομαίου
Με αφορμή το πολύ ενδιαφέρον και με ιδιαίτερους συμβολισμούς Συνέδριο που πραγματοποίησε η Region Hellas and Cyprus των Θυγατέρων της Πηνελόπης, που είναι η γυναικεία οργάνωση της Οικογένειας της ΑΧΕΠΑ, με οικοδέσποινες το τμήμα των Amaryllides 421 με Πρόεδρο την δραστήρια και αεικίνητη Ειρήνη Ξακουστή, τον Απρίλιο, στο εμβληματικό κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, φιλοξενούμε σήμερα την αδ. Μαρία Σοφιανού – Τζαμπάζη, Region Governor των Θυγατέρων Πηνελόπης Ελλάδος και Κύπρου.
Αναφερόμενη στην ανάγκη που οδήγησε στην δημιουργία των “Θυγατέρων της Πηνελόπης”, ως αλληλοβοηθητικής της ΑHEPA, αλλά με αυτονομία ως προς τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της, η Region Governor , Μαρία Σοφιανού – Τζαμπάζη, είπε πως ουσιαστικά η δημιουργία των “Θυγατέρων της Πηνελόπης” υλοποίησε το όραμα και την ανάγκη των ” Ελληνίδων της Ομογένειας αφενός μεν, να στηρίξουν το έργο των ΑΧΕΠΑΝΣ, οι οποίοι ήδη είχαν ιδρυθεί το 1922 στην Ατλάντα των ΗΠΑ, αφετέρου δε, να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, με σεβασμό προς τη δεύτερη πατρίδα τους, επιπλέον δε, να έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία γενικότερα“.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Region Governor των “Θυγατέρων της Πηνελόπης” Ελλάδος και Κύπρου, έχει ως ακολούθως:
Μ. Βαρθολομαίου ΕΡ: Μιλήστε μας για τη γυναικεία οργάνωση της οικογένειας ΑΧΕΠΑ, πόσα τμήματα υπάρχουν στην Ελλάδα και ποιες είναι οι αξίες που πρεσβεύουν;
Μαρία Σοφιανού – Τζαμπάζη ΑΠ: Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» (Daughters of Penelope) είναι η γυναικεία Οργάνωση της Οικογένειας AHEPA, της ισχυρότερης και παλαιότερης Οργάνωσης του απόδημου Ελληνισμού, η οποία επί έναν αιώνα και πλέον βοηθά στην προσέγγιση των δύο λαών, Ελλάδας και ΗΠΑ.
Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης, ιδρύθηκαν το 1929 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και από τότε έχουν εξελιχθεί σε μια παγκόσμια δύναμη προσφοράς, φιλανθρωπίας και γυναικείας ενδυνάμωσης, με εκατοντάδες τμήματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρεσβεύουν αξίες διαχρονικές: φιλανθρωπία, παιδεία, κοινωνική προσφορά, ισότητα και διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, του ελληνικού ιδεώδους. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που υπηρετεί το κοινό καλό με ήθος, ευαισθησία και έμπρακτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε 23 τμήματα αποτελούμενα από γυναίκες, που όπως λέω συχνά, αποτελούν έπαινο για την Οργάνωσή μας. Η ποιότητα των γυναικών που συμμετέχουν στην Οργάνωση των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» είναι εξαιρετική και ποικιλόμορφη. Πρόκειται για δυναμικές γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες, επιχειρηματίες, επιστήμονες και επαγγελματίες που διαπρέπουν στους τομείς τους και έχουν καταφέρει να εδραιώσουν τη θέση τους σε ένα κόσμο που παραδοσιακά έχει φτιαχτεί από άνδρες για άνδρες. Η συμμετοχή τους στην Οργάνωση δεν είναι απλώς μια πράξη αλληλεγγύης, αλλά και μια έμπρακτη δήλωση δύναμης, εξαιρετικότητας και υπευθυνότητας.
Αυτές οι γυναίκες δεν προσφέρουν απλώς, αλλά και δημιουργούν, ενδυναμώνοντας η μία την άλλη, υπερβαίνοντας εμπόδια και στερεότυπα. Καταφέρνουν να ισχυροποιούν τη φωνή τους στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, και παράλληλα, μέσα από την Οργάνωση, να υποστηρίζουν άλλες γυναίκες αλλά και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, και να προωθούν την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πράττουν, δηλαδή, με τρόπο που συνδυάζει την προσωπική τους πορεία με την προσφορά στην κοινότητα. Αυτή η σύνθεση, δημιουργεί μια μοναδική και ισχυρή δυναμική που είναι ανεκτίμητη, όχι μόνο για την Οργάνωση, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα
ΕΡ: Πως έγινε η σύλληψη της ιδέας των Γυναικείων τμημάτων και που στοχεύει η ανάπτυξή τους;
ΑΠ: Η Οργάνωσή μας, συστήθηκε ως αλληλοβοηθητική της ΑHEPA, αλλά με αυτονομία ως προς τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της. Η ιδέα των «Θυγατέρων» γεννήθηκε από την Αλεξάνδρα Αποστολίδη, η οποία διατέλεσε πρώτη Ύπατη Πρόεδρος των ΘΠ το 1931. Ουσιαστικά υλοποίησε το όραμα και την ανάγκη των Ελληνίδων της Ομογένειας αφενός μεν, να στηρίξουν το έργο των ΑΧΕΠΑΝΣ, οι οποίοι ήδη είχαν ιδρυθεί το 1922 στην Ατλάντα των ΗΠΑ, αφετέρου δε, να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, με σεβασμό προς τη δεύτερη πατρίδα τους, επιπλέον δε, να έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία γενικότερα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως η ίδρυση των Daughters of Penelope ήταν μια καινοτόμα πράξη για την εποχή της, γιατί έδινε φωνή στις γυναίκες, σε μια περίοδο που ακόμα η διεκδίκηση του ρόλου τους στον δημόσιο χώρο ήταν σε εμβρυϊκό στάδιο.
Σήμερα, η ανάπτυξή τους στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερη δικτύωση, στη δημιουργία τμημάτων όπου δεν υπάρχουν, και στην ενίσχυση της φωνής της γυναίκας μέσω δράσεων που ενδυναμώνουν, εκπαιδεύουν και προσφέρουν. Γιατί η κοινωνική αλλαγή ξεκινά από τη βάση, με ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα γυναίκες που όταν δρουν συλλογικά, δημιουργούν έναν πανίσχυρο, θετικό αντίκτυπο όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τις κοινωνίες στις οποίες ζουν.
Η συλλογική μας δράση, δημιουργεί ένα περιβάλλον αμοιβαίας υποστήριξης, όπου μπορούμε να αναδείξουμε τα ταλέντα μας, να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που συχνά προκύπτουν σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται. Με αυτόν τον τρόπο, χτίζουμε ισχυρούς δεσμούς με θετικό αντίκτυπο στις κοινωνίες όπου ζούμε.
ΕΡ: Ποιες είναι οι αρχές που υπηρετούν οι Θυγατέρες της Πηνελόπης και ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες της δράσης τους;
ΑΠ: Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης, πρεσβεύουμε αξίες διαχρονικές: φιλανθρωπία, παιδεία, κοινωνική προσφορά, ισότητα και διατήρηση του ελληνικού ιδεώδους, της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Είναι ένας ζωντανός, παλλόμενος οργανισμός που υπηρετεί το κοινό καλό με ήθος, ευαισθησία και έμπρακτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πίσω από κάθε δράση υπάρχει ένα ουσιαστικό κοινωνικό μήνυμα: να σταθούμε δίπλα στον συνάνθρωπο με διακριτικότητα και ευαισθησία, να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε τις πολιτιστικές και ηθικές μας αξίες, να στηρίξουμε τη γυναίκα, το παιδί, τον αδύναμο. Οι άξονες της δράσης μας είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική φροντίδα, ο πολιτισμός. Και όλα αυτά γίνονται μέσα από πραγματικά έργα – όχι απλώς εξαγγελίες.
Όσον αφορά στα τμήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός αποτελούν τους θεμελιώδεις πυλώνες μας. Από την ανακούφιση από φυσικές καταστροφές μέχρι τη χρηματοδότηση κοινωνικών δομών, η Οργάνωσή μας έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και στην προσφορά βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αναδεικνύοντας την αξία της αλληλεγγύης. Αυτό δε σημαίνει ότι ερχόμαστε να υποκαταστήσουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά ότι κάνουμε προσπάθεια να συνεισφέρουμε κι εμείς τις δυνάμεις μας, πάντα με ανιδοτέλεια και σεμνότητα, γι αυτό και βρίσκουμε στο πλευρό μας θεσμικούς φορείς, όπως κυβερνητικούς φορείς, την Εκκλησία, Δήμους, Περιφερειες, Νοσοκομεία κλπ.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης μας, υπήρξε η οργάνωση δωρεάν μαστογραφικών εξετάσεων για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες στην περιοχή της Θράκης, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα του Θεαγένειου Νοσοκομείου. Χάρις στην Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου, πάνω από 1.000 γυναίκες εξετάστηκαν τα τρία χρόνια της δράσης μας αυτής, με διενέργεια δωρεάν μαστογραφιών αλλά και διαγνωστικών ελέγχων.
Κι αυτό είναι μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα της δράσης μας, καθώς τα τμήματα μας συντηρούν με συνέπεια επί πολλά χρόνια δομές κοινωνικού χαρακτήρα και στηρίζουν μεγάλα προγράμματα που βοηθούν ευάλωτες ομάδες. Χρηματοδοτούμε Κοινωνικά Ιατρεία, Παντοπωλεία, ιδρύματα για άπορες οικογένειες και παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες, ευπαθείς ομάδες, οργανώνουμε συσσίτια για απόρους και προσφέρουμε τη στήριξή μας σε νοσοκομεία και κοινωνικές δομές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνεργαζόμαστε με οργανισμούς από το εξωτερικό για την πραγματοποίηση δωρεών και τη στήριξη των συνανθρώπων μας.
Αξιοσημείωτη είναι και η δράση μας στον πολιτιστικό τομέα. Διοργανώνουμε συναυλίες, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα, στον τομέα της Παιδείας, προάγουμε τη μάθηση με προγράμματα που ενσωματώνουν την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, τη δημοκρατία και το θέατρο, ενώ διοργανώνουμε και διαδικτυακές παρουσιάσεις με επιστημονικό περιεχόμενο για την ενίσχυση της γνώσης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και πλήθος άλλων δράσεων.
Η ενότητα και η συλλογική δράση των μελών μας στην ομολογουμένως δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, αποτελούν παράδειγμα για κάθε ενεργό πολίτη και δείχνουν ότι με όραμα, αφοσίωση αλλά και τη μοναδική γυναικεία ευαισθησία μας, μπορούμε να γίνουμε το καύσιμο για μια κοινωνία, βασισμένη στην κοινωνική αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη.
ΕΡ: Έχετε μία πολύ αξιόλογη πορεία, μεστή και χαμηλών τόνων ως Governor των Θυγατέρων της Πηνελόπης Ελλάδος και Κύπρου. Ποιες είναι οι αρχές που διέπουν το χαρακτήρα, την πορεία σας και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.
ΑΠ: Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πιστεύω βαθιά ότι τα αξιώματα δεν κάνουν τον άνθρωπο· τον άνθρωπο τον αναδεικνύει η συνέπεια, η εργατικότητα και το προσωπικό παράδειγμα. Είναι αλήθεια ότι ακούω συχνά πως είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων και ότι ίσως θα μπορούσα να «εκμεταλλευτώ» αυτή τη θέση, στην οποία έχω την τιμή και το προνόμιο να υπηρετώ επί μια δεκαετία, για πιο ιδιοτελείς, τρόπον τινά, σκοπούς. Θεωρώ πως η ουσία βρίσκεται στα έργα, όχι στα λόγια. Πρεσβεύω την αριστεία, αλλά όχι με τη μορφή του τίτλου ή της προβολής — αλλά ως καθημερινή στάση ζωής. Μέσα από τον ρόλο μου ως Governor, προσπαθώ να είμαι δίπλα στις αδελφές μου, όχι μόνο στα οργανωτικά ή θεσμικά ζητήματα, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Είτε με το ρόλο της συντονίστριας, είτε παρέχοντας υποστήριξη σε λειτουργικά, διαδικαστικά αλλά και νομικά ζητήματα, είτε με απλή ανθρώπινη παρουσία, εκεί όπου το καλεί η ανάγκη.
Η Οργάνωση αυτή με έκανε πολλαπλά πλουσιότερη και για το λόγο αυτό έχω μόνο λόγια ευγνωμοσύνης να εκφράσω για τις συνοδοιπόρους αδελφές μου. Η συνύπαρξή μου μαζί τους, αποτέλεσε για μένα μια εμπειρία ζωής που με διαμόρφωσε ουσιαστικά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μέσα από τις κοινές μας δράσεις και τον εθελοντισμό, συνειδητοποίησα πως κάθε πράξη προσφοράς, όσο μικρή κι αν φαίνεται, έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τη θλίψη σε χαμόγελο και την απόγνωση σε ελπίδα. Με έμαθαν να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου με διαφορετικό τρόπο, να θέτω προτεραιότητες και να πιστεύω πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος. Η συνεργασία μεταξύ μας ως μελών της ίδιας κοινότητας, είναι για μένα ένα σχολείο ζωής, όπου αποκτώ νέες γνώσεις, συνεργάζομαι με ανθρώπους από διαφορετικούς φορείς και καλούμαι να αντιμετωπίσω προκλήσεις με επιμονή και πίστη στον κοινό σκοπό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσα από την αδελφική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μας, καλλιεργούνται η ενότητα, η στήριξη και ο σεβασμός, δημιουργώντας έναν σταθερό πυρήνα αγάπης και αλληλεγγύης. Γνώρισα ανθρώπους, μέσα και έξω από την Ελλάδα που με πλούτισαν ηθικά και ψυχικά και έκανα πολλές φιλίες, κάποιες από αυτές ανεκτίμητες, οι οποίες πιστεύω και ελπίζω ότι θα κρατήσουν για πάντα.
Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να ενισχύσω αυτόν τον δεσμό μεταξύ μας, να φέρουμε περισσότερες γυναίκες κοντά στην Οργάνωση και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, όλες μαζί, με ουσία και αγάπη.
ΕΡ: Ποια ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το Συνέδριο;
ΑΠ: Το Συνέδριό μας που διοργανώθηκε στις 12 Απριλίου με οικοδέσποινες τις Αμαρυλλίδες και την Πρόεδρό τους κα Ειρήνη Ξακουστή, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και επιβεβαίωσε ότι οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» βρίσκονται σε ανοδική πορεία, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και δράσεων. Διαπιστώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διαγενεακής συμμετοχής και αξιοποίησης των νέων μελών. Αναδείχθηκε επίσης η σημασία της συνεργασίας μεταξύ τμημάτων και της ανάδειξης τοπικών πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν το αίσθημα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης που διαπέρασε όλες τις εργασίες. Φύγαμε από το Συνέδριο πιο ενδυναμωμένες, πιο συνειδητοποιημένες και, κυρίως, με όρεξη να συνεχίσουμε δυναμικά το έργο μας.
Είναι σαφές ότι, με όλα όσα έχουμε καταφέρει, η Οργάνωσή μας έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά. Το μέλλον το δημιουργούμε εμείς, οι ίδιοι άνθρωποι που την απαρτίζουμε, και γι’ αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις γυναίκες που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και όραμα να ενωθούν μαζί μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας και να κάνουμε τη διαφορά.
Επιτρέψτε μου κλείνοντας να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις past Grand Presidents για την αδιάκοπη στήριξή τους, καθώς και στη σημερινή Grand President Margaret Dritsas, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αυτή την χρονιά ανανεώνοντας τον ρόλο μου ως Governor, καθώς και για την καθοδήγηση και το όραμα που μας προσφέρει. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω και στα Headquarters και στην Executive Director, Elena Saviolakis. Η συνεχής υποστήριξη και η συνεργασία μαζί της είναι για μένα πηγή δύναμης και έμπνευσης.
Βιογραφικό Σημείωμα
Μαρία Σοφιανού
Η Μαρία Σοφιανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας της, Αχιλλέας-Μάριος Σοφιανός, υπήρξε πολιτικός μηχανικός και εργολάβος δημοσίων έργων, ενώ η μητέρα της, Κλειώ Σοφιανού, είναι μαθηματικός.
Εισήχθη με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη, καθώς και στις Διεθνείς Σχέσεις και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Άσκησε μαχόμενη δικηγορία έως το 2000, οπότε και εντάχθηκε στο νομικό επιτελείο του Δήμου Κομοτηνής. Στη συνέχεια μετατάχθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναλαμβάνοντας νομικά καθήκοντα σχετικά με ευρωπαϊκά προγράμματα, το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και συμβάσεις έργων και προμηθειών του δημόσιου τομέα.
Σήμερα υπηρετεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατέχει τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Κομοτηνής.
Το 2013 γνώρισε τον Κυβερνήτη Ελλάδος της Οργάνωσης AHEPA, κ. Νίκο Παπαδόπουλο, μέσω του οποίου εντάχθηκε στις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» ως πρόεδρος του Τμήματος Νηρηίδων Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της τριετούς προεδρίας της, το Τμήμα ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική δράση, εστιάζοντας στη στήριξη της γυναίκας και του παιδιού, και τιμήθηκε με διακρίσεις από την Οργάνωση ενώ εξακολουθεί μέχρι και σήμερα την επιτυχημένη δράση του.
Το 2015 ορίστηκε από το Grand Lodge και τα Headquarters των Daughters of Penelope ως Liaison της Οργάνωσης για την Ελλάδα. Εν συνεχεία ορίστηκε Region Governor Ελλάδας και Κύπρου.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, ενώ έχει φοιτήσει και στο Τμήμα Πιάνου του Θρακικού Ωδείου.
Σχόλια Facebook