ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σχόλια του Φώτη Χαραλαμπίδη

ΣΧΟΛΙΑ

 

Στέγη για όλους με την Κοινωνική Αντιπαροχή

Το πρόβλημα της στέγης, που έχει οξυνθεί επικίνδυνα και έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, απασχολεί πολύ την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις, αφού γνωρίζει ότι αν πάει με αυτήν την κατάσταση στις εκλογές, και μόνη της να κατέβει, θα έρθει… δεύτερη και κατάϊδρωμένη. Γιατί η έλλειψη στέγης έχει ανεβάσει στον ουρανό και τα ενοίκια, με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινά τραγικά σκηνικά, με ιδιοκτήτες να  πετάνε στον δρόμο ενοικιαστές για ψύλλου πήδημα, προκειμένου να βρουν άλλους με μεγαλύτερο ενοίκιο. Έτσι, βλέπουμε, με τη συνδρομή βέβαια του απίστευτου και αντικοινωνικού νόμου, ο οποίος επιτρέπει να γίνονται εξώσεις με διαδικασίες εξπρές, χωρίς δικαστήριο, με μια απλή απόφαση πρωτοδίκη, να πετάνε στο δρόμο πολύτεκνες οικογένειες, για οφειλή ενός ενοικίου και να έχου8με καθημερινά δράματα, τα οποία, σε συνδυασμό με τα άλλα των πλειστηριασμών, κάνουν το περιβάλλον εκρηκτικό για την κυβέρνηση. Για να το αντιμετωπίσει αυτό το… τσουνάμι δυσαρέσκειας, που θα οδηγήσει σε αποδοκιμασία της πολιτικής που ασκείται, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο για μαζική στέγαση χιλιάδων οικογενειών, το οποίο ονομάζει Κοινωνική Αντιπαροχή. Φιλοδοξεί δε, να προσφέρει φθηνές και ευέλικτες στεγαστικές προτάσεις στις ευάλωτες οικογένειες, για να μπορέσουν εύκολα, χωρίς… νταβατζήδες, τραπεζίτες ή ιδιοκτήτες, να βρουν ένα κεραμίδι για να μπουν από κάτω. Το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του μήνα, αλλάζει τα δεδομένα στην κοινωνική στέγαση. Μέσω της πρωτοβουλίας «Κοινωνική Αντιπαροχή», πάνω από 5.000 δημόσια ακίνητα και αναξιοποίητα οικόπεδα θα διατεθούν σε ιδιώτες κατασκευαστές, που θα αναλάβουν την ανακατασκευή και ανέγερση νέων κατοικιών.

Θα αρκούσε ένα «καλημέρα» στα τουρκικά

Χωρίς καμία προκατάληψη, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το ότι μερικές φορές οι κινήσεις αβρότητας μπορεί να παρεξηγούνται. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, στην εναρκτήρια συνάντηση του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, επέλεξε να χρησιμοποιήσει την τουρκική γλώσσα στην παρέμβασή του. Θα αρκούσε ένα «καλημέρα» στα τουρκικά, παρά να δοθεί η εντύπωση ότι η τουρκική είναι η… επίσημη γλώσσα της συνάντησης. Αλλά για το Επιχειρηματικό Φόρουμ έχουμε πράγματι μία μεγάλη απορία από την εποχή ακόμη του προκατόχου του Τάσου Χατζηβασιλείου, του Κώστα Φραγκογιάννη: Πόσες ελληνικές επενδύσεις έχουν γίνει στην Τουρκία; Έχει επιτρέψει το τουρκικό καθεστώς επενδύσεις σε σοβαρές υποδομές στην Τουρκία ή υπάρχει απαγορευτικό, που καθιστά άνευ αντικειμένου, ακόμη και την προσπάθεια ελληνικής εταιρείας να εισέλθει στην τουρκική αγορά; Ενώ, αντιθέτως, θα πρέπει να δούμε πως έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες τουρκικές επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς στην Ελλάδα, όπως είναι οι μαρίνες και πριν την εξαγορά του «διαμαντιού» του τουρισμού της Αττικής, του «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, από τον εφοπλιστή Προκοπίου. Καλή η επιχειρηματική συνεργασία, αρκεί να λειτουργεί αμφίδρομα και να μην είναι ετεροβαρής εις βάρος της Ελλάδας.

Κάποιος να μαζέψει επιτέλους τον Μίτσκοσκι

Κατανοούμε όλοι ότι, σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική κυβέρνηση, κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει το θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα έχουν διαγραφεί από την ατζέντα του Υπουργού Εξωτερικών, το οποίο επίσης έχει περιθωριοποιήσει εντελώς τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία αποτελούν φυσικό ζωτικό χώρο για την Ελλάδα, η οποία κάποτε πρωταγωνιστούσε στην περιοχή. Όσο για τη Βόρεια Μακεδονία, η υπόθεση έχει εγκαταλειφθεί στα χέρια των εθνικιστών του VMRO-DPMNE, που κυβερνούν τη χώρα και έχουν επιτύχει –χωρίς καμία αντίδραση από την Ελλάδα– να παγιώσουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Ο πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι μίλησε για την Ημέρα της Ευρώπης και το μήνυμά του ήταν γεμάτο αναφορές στη «Μακεδονία», αποφεύγοντας έστω και μία φορά να αναφέρει το επίσημο όνομα της χώρας του, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία». Αν υπήρχε σωστός χειρισμός και ενδιαφέρον από την Αθήνα, θα έπρεπε και δημοσίως και μέσω διπλωματικής οδού, να του υπενθυ7μίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχέσεις όχι με τη «Μακεδονία», αλλά με τη «Βόρεια Μακεδονία» και ότι, αν δεν το καταλαβαίνει, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η Αθήνα μπορεί να του το υπενθυμίσει.

Να καλέσουν τον Ράμα σε συνομιλίες

Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε συστηματικά κάθε κίνηση το τελευταίο διάστημα, που θα μπορούσε να θεωρηθεί στήριξη στον έναν ή τον άλλον υποψήφιο στις Αλβανικές εκλογές, καθώς ούτε ο Σαλί Μπερίσα θεωρείται αξιόπιστος, παρά τα προεκλογικά ανοίγματα στην Αθήνα, ούτε ο ΄΄Εντι Ράμα, με τον οποίο υπήρξε ένταση λόγω της σύλληψης και της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη. Τώρα, με την ολοκλήρωση των εκλογών, η κυβέρνηση οφείλει να ξαναβάλει σε τροχιά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει είναι να καλέσει επισήμως τον Έντι Ράμα να προσέλθει σε συνομιλίες και να εκπληρώσει τη δημόσια δέσμευσή του για σύνταξη συμφωνητικού για παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Η Αθήνα έχει κάνει κινήσεις, όπως με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, αλλά και με την αποτύπωση της ελληνικής αξίωσης για την ΑΟΖ έναντι της Αλβανίας, αλλά είναι σημαντικό και κρίσιμο να υπάρξει, είτε συμφωνία, είτε παραπομπή στη Χάγη με την Αλβανία για μια οριοθέτηση που θα έχει τη σφραγίδα του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι κρίμα για την Ελλάδα να εμφανίζεται ότι εκβιάζεται ή εμπαίζεται από τον Έντι Ράμα.

Τι σχεδιάζει το Μαξίμου για να ανασυνταχθεί

Η πρόσφατη αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων, όπως καταγράφεται στα τελευταία γκάλοπ, με την άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, επανέφερε στο προσκήνιο το δίλημμα της κυβερνησιμότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, εστιάζει σταθερά στην ανάγκη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, σε συσχετισμό με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ. Ο κωδικός «μεσαία τάξη» έχει ενεργοποιηθεί γα τα καλά, με στόχο οι απώλειες που καταγράφει δημοσκοπικά η γαλάζια παράταξη να περιοριστούν, να ανασταλούν οι διαρροές προς άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι ειδικά του Κέντρου, σε βάθος χρόνου θα συσπειρωθούν γύρω από το κυβερνόν κόμμα, απουσία σοβαρής εναλλακτικής πολιτικής αντιπρότασης. Το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύεις την πολιτική ανάκαμψη κινούμενο βάσει σχεδίου, πλαγιοκοπώντας παράλληλα και τα κόμματα που κινούνται πιο δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία. Υιοθετεί δηλαδή μια ατζέντα υπεύθυνου πατριωτισμού, χωρίς εξάρσεις, όπως με τη σκληρή γραμμή στο Μεταναστευτικό, αλλά και τη χάραξη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς η Ελληνική Πολιτεία οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της.

Κρητικό λάδι

Κρητικό βιολογικό λάδι άριστης ποιότητας, έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη στον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Κογκρέσου της Κίνας, Peng Qinghua, και σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύ θερμή φιλοξενία που επεφύλαξαν στην ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη χώρα τους. Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του κρητικού λαδιού για την υγεία και τη μακροζωία, λέγοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπινε καθημερινά μια κουταλιά και τους κάλεσε να δοκιμάσουν και να το επιλέξουν για τις εισαγωγές τους.

Τέλος με τους «ψεκασμένους»

Οι γνωμοδοτήσεις και τα πορίσματα για το δυστύχημα των Τεμπών θα πρέπει να μας έχουν κάνει σοφότερους όλους. Πρωτίστως, να τελειώσουμε με τις «ψεκασμένες» θεωρίες του Κυριάκου Βελόπουλου και τη δικομανία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και να ασχοληθούμε με δύο σοβαρά πράγματα. Αφ’ ενός με τα αίτια του τραγικού συμβάντος, σε συνδυασμό με τις ευθύνες, είτε πολιτικές, είτε ενδεχομένως και ποινικές, συγκεκριμένων προσώπων. Αφ’ ετέρου με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, προκειμένου να μην επαναληφθούν αντίστοιχα δυστυχήματα. Αρκετά «ψεκάστηκε» όλο το προηγούμενο διάστημα η κοινωνία με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις τρέλες που ακούγονταν στη Βουλή και στα τηλεπαράθυρα από διάφορους «μαϊντανούς». Επιβάλλεται να επιστρέψει η σοβαρότητα στο πολιτικό σύστημα, κάτι που περνάει και μέσα από την αποδοκιμασία κομμάτων που επένδυσαν στο τραγικό δυστύχημα, αλλά και πολιτικών που έπαιξαν με το συναίσθημα των συγγενών και το λαϊκό αίσθημα. Εν όψει και της Προανακριτικής, είναι αναγκαίο να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, με πρώτη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Καθαρά και άμεσα

Μετά τις συλλήψεις για την εισβολή που σημειώθηκε στη Νομική Σχολή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της φοιτητικής παράταξης της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, ουκ ολίγα ρεπορτάζ συγκλίνουν στο ότι οι συλληφθέντες είναι άτομα που συνδέονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Παράλληλα, ένας από αυτούς δηλώνει φοιτητής. Αντίστοιχη σκηνή βίας είχαμε και στην Πολυτεχνειούπολη. Η κυβέρνηση, έπειτα από έξι χρόνια εξαγγελιών, θα κριθεί πλέον μόνο από την εφαρμογή μέτρων για την ασφάλεια και όχι από ευχολόγια και υποσχέσεις. Πλέον κανείς δεν πιστεύει σε λόγια και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας έχει ανέβει στις προτεραιότητες των πολιτών σε όλες τις μετρήσεις. Ο φοιτητής θα διαγραφεί; Οι Πρυτάνεις που δεν καταθέτουν πρωτόκολλα ασφαλείας μέχρι σήμερα θα έχουν κυρώσεις; Θα καταγράφονται οι εισερχόμενοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Θα μπουν κάμερες; Θα υπάρξουν μαγνητικές πύλες με κάρτες; Αν σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση δεν είναι ένα καθαρό «ναι» με άμεσες πράξεις, θα βγει ακριβός ο δημοσκοπικός λογαριασμός.

Τα σχέδια Χαρδαλιά για το λιμάνι του Πειραιά

Στόχο να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το λιμάνι του Πειραιά έχει βάλει ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, κάτι που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Su Xudong. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε ο καθορισμός των χρονοδιαγραμμάτων –ένας sine qua non όρος για τη στρατηγική του Νίκου Χαρδαλιά σε κάθε δράση που αναλαμβάνει– για την περαίωση των συνοδών έργων στο λιμάνι από τον ΟΛΠ, καθώς η Περιφέρεια χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ το μεγάλο έργο επέκτασης για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, με τη δαπάνη μέχρι στιγμής να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, στο λιμάνι θα λειτουργεί εσωτερικό δίκτυο μη ρυπογόνων λεωφορείων, που θα αποσυμφορήσει τους γειτονικούς δρόμους, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και ειδικό σκάφος για τη μεταφορά επιβατών μέσω θαλάσσης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα συναντηθεί στην Σαγκάη με την κεντρική διοίκηση της COSCO, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ΟΛΠ, καθώς θα βρεθεί στην πόλη για τη Διεθνή Έκθεση ΙΤΒ 2025, στα τέλη του μηνός. Δεσμεύτηκε μάλιστα, να επαναλάβει τη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΛΠ τον Ιούνιο, στη βάση πιο ολοκληρωμένων προτάσεων και από τις δύο πλευρές.

Ζεστό χρήμα

Ζεστό χρήμα σε έργα αναμένεται να πέσει στην πόλη των Αγράφων, μέσω της στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Στερεά Ελλάδα, 2021-2027». Ο ΟΧΕ είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο ύψιστης σημασίας, που απαντά στις διαχρονικές προκλήσεις της γεωγραφικής απομόνωσης, της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης και της κοινωνικοοικονομικής υστέρησης. Για να γίνουν αντιληπτά τα δεδομένα, η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα αξιοποίησης έως 20 εκατομμύρια για ώριμα έργα και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα των Αγράφων.