Πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον η τεχνητή νοημοσύνη

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζεται με ανησυχίες σχετικά με το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Βασικό στοιχείο της τεχνολογίας είναι η ισχύς των υπολογιστών από κέντρα δεδομένων που απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας. Και καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές επεκτείνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος, οι κυβερνήσεις και τεχνολογικοί κολοσσοί καλούνται να δώσουν προτεραιότητα σε βιώσιμες λύσεις.
Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια εβδομαδιαίοι χρήστες που κάνουν συνολικά ένα δισεκατομμύριο αιτήματα κάθε μέρα, αυτή είναι η εκτιμώμενη απήχηση του ChatG-P-T. Και πρόκειται για μία μόνο εταιρεία. Υπάρχουν χιλιάδες A-I chatbots που διεκπεραιώνουν έναν αυξανόμενο αριθμό ερωτημάτων.
Και ενώ η τεχνολογία μπορεί να φαίνεται αόρατη στον μέσο χρήστη, το περιβαλλοντικό τίμημα είναι σημαντικό, εξηγεί ο Δρ Ascelin Gordon, ανώτερος λέκτορας Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο R-M-I-T της Μελβούρνης.
Ο Δρ Γκόρντον εξηγεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί μεγάλη ισχύ υπολογιστών τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Τα κέντρα δεδομένων, τα οποία στεγάζουν υπολογιστικές υποδομές, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Μέχρι τώρα, διατηρούσαν μια αρκετά σταθερή «όρεξη» για ενέργεια, αλλά η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί σε αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων. Έρευνα που διεξήχθη από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το 2024 δείχνει ότι για ένα και μόνο ερώτημα το ChatGPT χρησιμοποιεί σχεδόν 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική αναζήτηση στο Google.
Οι αναλυτές δήλωναν τότε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και μια γενιά. Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικά διατάγματα για να επιτρέψει σε ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που επρόκειτο να αποσυρθούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, εν μέρει, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των κέντρων δεδομένων .
Ο Δρ Γκόρντον αναφέρει ότι τα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο επεκτείνονται τόσο αριθμητικά όσο και σε μέγεθος, καθώς η τεχνολογία γίνεται ακόμη πιο εξελιγμένη.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εκτιμά ότι ένα και μόνο κέντρο δεδομένων AI καταναλώνει τόση ηλεκτρική ενέργεια όση 100.000 νοικοκυριά. Και τα μεγαλύτερα από αυτά που κατασκευάζονται σήμερα θα καταναλώνουν 20 φορές περισσότερο. Για το πλαίσιο, ωστόσο, αυτές οι εκτεταμένες αποθήκες,που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, αντιπροσώπευαν μόλις το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2024. Αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την έρευνα του διεθνή οργανισμού ενέργειας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.
Πεινασμένοι για ενέργεια και διψασμένοι για νερό.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, 20 έως 50 προτροπές σε ένα AI chatbot μπορούν να απαιτήσουν έως και μισό λίτρο νερού. Ο καθηγητής Seyedali Mirjalili ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας και Βελτιστοποίησης Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Torrens της Αδελαΐδας. Επισημαίνει λέγοντας ότι, αν και η ακριβής επιβάρυνση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού για σκοπούς ψύξης.
Παράλληλα, ο Δρ Γκόρντον αναφέρει ότι υπάρχει και το θέμα των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τις εταιρείες τεχνολογίας να υποχρεούνται να παρακολουθούν το περιβαλλοντικό κόστος της τεχνητής νοημοσύνης και από τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πρότυπα βιωσιμότητας.
Ο καθηγητής Mirjalili και πάλι.
Υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις στην αποδοτικότητα, καθώς και επενδύσεις σε καθαρότερη ενέργεια. Αν γίνει σωστά, αναφέρει ο καθηγητής Mirjalili, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι εργαλείο για την επίλυση της κλιματικής κρίσης, αντί να συμβάλλει στην πρόκληση της.
Από το SBS Australia (ελληνικό τμήμα)
Σύνδεσμος: https://www.sbs.com.au/language/greek/el/podcast-episode/the-environmental-footprint-of-ai/cjap6pusf
Σχόλια Facebook