3o Συνέδριο Encomium: Tοπική ιστορία της Αλεξανδρούπολης και πρωταγωνιστές της

Η φετινή διοργάνωση λειτούργησε ως γόνιμο πεδίο συνάντησης της δημόσιας ιστορίας με την ακαδημαϊκή προσέγγιση, ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές, πολίτες, τοπικούς φορείς και εκπαιδευτικές κοινότητες

Οι απόγονοι είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν τις τιμητικές πλακέτες, ενώ οι παρόντες συγκινημένοι να εκφράσουν ευχαριστίες για την επιβράβευση την στήριξη του συνεδρίου από τη Δημοτική Αρχή που στάθηκε αρωγός σε όλα

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας, με τίτλο «Αλεξανδρούπολης Εγκώμιο – Στιγμιότυπα και άνθρωποι που μετα-σχημάτισαν την πόλη», το οποίο διεξήχθη από τις 16 έως τις 18 Μαΐου στην Αποθήκη 2 του λιμένα Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2025.

Η διοργάνωση έφερε στο προσκήνιο πρόσωπα και στιγμές που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ταυτότητα και το ιστορικό αφήγημα της πόλης. Με υβριδική μορφή, η φετινή διοργάνωση λειτούργησε ως γόνιμο πεδίο συνάντησης της δημόσιας ιστορίας με την ακαδημαϊκή προσέγγιση, ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές, πολίτες, τοπικούς φορείς και εκπαιδευτικές κοινότητες.

Μπροστάρηδες για τη σημερινή ακριτική Αλεξανδρούπολη

Όταν η σύγχρονη τοπική κοινωνία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της, με ένα τριήμερο, απαιτητικό συνέδριο, στους ανθρώπους που όχι απλά έβαλαν το λιθαράκι τους, αλλά λειτούργησαν ως μπροστάρηδες σε πολλούς τομείς για την σημερινή υπόσταση της ακριτικής Αλεξανδρούπολης, αποκαλύπτει την υγεία της σκέψης των συναισθημάτων και την μελλοντική της προοπτική.

Και όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Θρακών σολίστ πιάνου-σοπράνο Νάντια Μαλακόζη, που επιφορτίστηκε την οργάνωση, τον συντονισμό και την αγωνία να κυλήσουν όλα όπως προγραμματίστηκαν, στο 3ο Συνέδριο Encomium ο πήχης ανέβηκε ψηλά αλλά δικαίωσε την κοινή προσπάθεια. Εκεί σ’ ένα μεστό τριήμερο συνεδριάσεων, παρουσιάσεων που παρακολούθησε μαζικά η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης κι ευρύτερα της Θράκης, αναδείχθηκαν προσωπικότητες, αφανείς σκαπανείς του πνεύματος, της δράσης, της Εκκλησίας, του προσκοπισμού, της ευρυμάθειας, της δημοσιογραφίας, της εκπαίδευσης.

Οι απόγονοι είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν τις τιμητικές πλακέτες, ενώ οι παρόντες συγκινημένοι να εκφράσουν ευχαριστίες για την επιβράβευση την στήριξη του συνεδρίου από τη Δημοτική Αρχή που στάθηκε αρωγός σε όλα. Ιδιαίτερα φορτισμένες ήταν οι στιγμές όταν κάποιοι ομιλητές μίλησαν με συγκίνηση για τους γονείς τους. Όπως λέχθηκε κι άλλες προσωπικότητες θα τιμηθούν σε επόμενη διοργάνωση.

Συνέδριο αφιέρωμα στον προσφυγικό ελληνισμό

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Συνέδριο Encomium ήταν αφιερωμένο στον προσφυγικό ελληνισμό που έφθασε στη Θράκη κι εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη διπλασιάζοντας τον πληθυσμό της μετά το 1923. Το 2ο Συνέδριο εστίασε στη γαστρονομία και τα πολιτισμικά στοιχεία που έφεραν οι πρόσφυγες και το 3ο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18 Μαΐου καταγράφει μια πορεία επιτυχίας που στηρίχτηκε στις άοκνες προσπάθειες ανθρώπων που έδωσαν ψυχή, γνώσεις χρόνο και δικαιωματικά ξεχώρισαν.

Αυτοί, οι 35 γυναίκες και άνδρες, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα για τα οποία μίλησαν πανεπιστημιακοί του Δημοκρίτειου, φιλόλογοι, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί, εξαίροντας την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να μετασχηματιστεί η πόλη στη σημερινή δυναμική της εικόνα. Στο πλευρό της Ένωσης Θρακών η ακούραστη οργανωτική επιτροπή, η πανταχού παρούσα σε ιδέες και δράσεις Κατερίνα Κάλτσου, με την εγκυρότητα της παρουσίας τους οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ΔΠΘ Μανόλης Βαρβούνης, Θανάσης Κούγκουλος, Ιωάννης Μπακιρτζής, Βασιλική Κράββα, Ανέστης Γιαννακόπουλος, οι πάνω από 12 σύλλογοι που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις παρουσίασης του εκθεσιακού υλικού προσωπικών αντικειμένων των τιμωμένων, η Δημοτική Αρχή με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη που το έθεσε ως προτεραιότητα και χρηματοδοτεί την έκδοση των πρακτικών του για να μη χάνονται οι πολύτιμες γνώσεις και ανακοινώσεις που έρχονται στο φως, οι τοπικοί χορηγοί και φυσικά η κοινωνία της πόλης που ήταν παρούσα και στις τρεις μέρες διάρκειας του.

Συγκίνηση στις ομιλίες

Μία από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του τριημέρου ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης κατά τον χαιρετισμό του προς την οργανωτική επιτροπή, να καταθέσουν τα ονόματα των τιμώμενων προσώπων στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξεταστεί στη συνέχεια από την αρμόδια επιτροπή η δυνατότητα ονοματοδοσίας οδών προς τιμήν τους, όπως επίσης και η ομιλία του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμου για τον προκάτοχό του και πνευματικό του πατέρα, Άνθιμο Ρούσσα, κατά την οποία ακούστηκε για πρώτη φορά η διαθήκη του αποδημήσαντος, προσφέροντας μια συγκινητική και ιστορική μαρτυρία της πνευματικής του κληρονομιάς.

Οι τιμώμενοι για διαφορετικό λόγο ο καθένας που προέκυψαν από πολλές συναντήσεις και συσκέψεις των οργανωτών ώστε να μην παραλειφθούν σημαντικοί άνθρωποι. Ξεχωριστή συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου «Άγγελος Ποιμενίδης» που παρουσίασαν πτυχές του έργου του ομώνυμου δασκάλου αλλά και ένα μελοποιημένο ποίημα του, καθώς και των παιδιών από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων κατά το κλείσιμο του συνεδρίου, που πλαισίωσαν την ομιλία για τον Κωνσταντίνο Λαγουμιτζάκη, προσδίδοντας συμβολισμό και ζωντάνια στη σύνδεση της ιστορικής κληρονομιάς με τις αξίες της νέας γενιάς του Προσκοπισμού και των αρετών που διέπουν μια ευτυχισμένη πορεία.

Ποιοι τιμήθηκαν

Οι τιμηθέντες ήταν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης και μετέπειτα Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο εκπαιδευτικός που άφησε το στίγμα του Άγγελος Ποιμενίδης, οι διακεκριμένοι από την Αίνο Αθανάσιος Μανιάς και Δημήτριος Μπουλμπουτζής, ο Γεώργιος Σικλαφίδης ιδρυτής του συλλόγου Καππαδοκών, ο κλινικάρχης Ιωάννης Ξενιτίδης, ο Κωνσταντίνος Φανφάνης τηλαυγής Φάρος της δημοσιογραφίας και τυπογραφίας (1907-1981), ο Μητροπολιτης Ιωακείμ Καβείρης, η Μαρία Τζιρίτη Παπαθανασίου του ιστορικού συλλόγου από το 1920 Κύριων και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης, οι Εβραίοι μεγαλέμποροι Ρεϊτάν και Μέντα, ο Αρμένιος Τατός Τατεοσιάν, ο αλευροβιομήχανος Γεώργιος Μουσούρας, ο υπηρέτης της χορωδιακής μουσικής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο δάσκαλος Θεόδωρος Χαραλαμπίδης, ο Σαμψών Σταφυλίδης λειτουργός υγείας, οι Αντουανέτα Δεμνζιάν, Μαρίκα Μπατσιά καθηγήτριες Γαλλικών, ο Κωνσταντίνος Λαγουμτζάκης, θεμελιωτής του προσκοπισμού στη Θράκη.

Σε διπλανό χώρο λειτουργούσε έκθεση με τα προσωπικά τους αντικείμενα που προσκόμισαν συγγενείς των αποβιωσάντων, που προκάλεσε συγκίνηση κι επανέφερε μνήμες.

 

 

Από τον Χρόνο Κομοτηνής