ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σχόλια του Φώτη Χαραλαμπίδη

ΣΧΟΛΙΑ

 

O Ράμα δικτυώνεται και εμείς απλώς κοιτάμε

 

Ήταν λανθασμένη η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να σνομπάρει τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που έγινε στα Τίρανα. Φυσικά, η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Τασούλα, τυπικά κάλυψε την εκπροσώπηση της Ελλάδας. Όμως, με 40 ηγέτες μαζεμένους στην Αλβανία, ήταν αναγκαία η παρουσία εκεί, είτε του πρωθυπουργού είτε του υπουργού Εξωτερικών. Τόσο για να γίνουν κρίσιμες επαφές, όσο και για να μη μείνουν αναπάντητοι οι ισχυρισμοί του Ταγίπ Ερντογάν και του Έντι Ράμα. Όσο για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μεγάλης Βρετανίας, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Στάρμερ με την Κρ. Μιτσκόσκι στα Τίρανα, υπογράφηκε στα Σκόπια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, με υποσχέσεις για γενναίες επενδύσεις. Ο Μακρόν πάντως συναντήθηκε με τον Έντι Ράμα και συζήτησαν για την αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, ενώ η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε για συμπαραγωγή όπλων με την Αλβανία.

 

Η πραγματική τέχνη ξεχωρίζει

 

Ποτέ δεν είχαμε σε ιδιαίτερη υπόληψη αυτό το φανταχτερό πανηγυράκι που γίνεται κάθε χρόνο, δήθεν για την προαγωγή της μουσικοθεατρικής κουλτούρας της Ευρώπης, που έχει τίτλο Eurovision, ασχέτως αν η σύνθεση είναι διευρυμένη με εξωτερικές συμμετοχές, όπως η Αυστραλία και το Ισραήλ. Η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο μουσικής, χορογραφιών και σκηνικής παρουσίας, οι συμμετοχές που διακρίνονται δεν ενθουσιάζουν, αλλά πλασάρονται σε πολύ καλές θέσεις γιατί εξυμνούν την κενότητα, την ανωμαλία και τη διαφορετικότητα, που τείνουν να γίνουν μόδα στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν θα ασχολούμασταν καθόλου με το συγκεκριμένο θέμα, άλλωστε έχουν ειπωθεί και ακουστεί τα μύρια όσα, ωστόσο η ελληνική παρουσία, όχι λόγω της θέσεως που κατέλαβε, και ήταν εξαιρετική, αλλά λόγω της εικόνας, του ήχου, του ίδιου του τραγουδιού, μας υποχρεώνει να κάνουμε αναφορά και να σταθούμε σε αυτήν. Το ελληνικό τραγούδι είχε ένα θέμα. Δεν εξυμνούσε τη σωματική διάπλαση, τον έρωτα, τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων. Αναφερόταν στον πόνο, στο δάκρυ, στην απελπισία της προσφυγιάς, του ξεριζωμού, του σκοτωμού. Και τα αναδείκνυε όλα αυτά τις μέρες της Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με πειστικότητα, παρρησία και λυγμό. Γι’ αυτό και εντυπωσίασε, κέρδισε ψήφους και χειροκροτήματα. Επίσης, παρά τις ενστάσεις όσων έχουν εθιστεί στα… μαϊμουδίσματα, η Ελληνίδα τραγουδίστρια ήταν σεμνή, σοβαρή, με επίγνωση των όσων έλεγε, γιατί οι πρόγονοί της είχαν ζήσει τον διωγμό και είχαν προσωπικά βιώματα. Τέλος, οι χορογραφίες, τα σκηνικά, τα εφέ, έδεναν με το θέμα και το αναδείκνυαν. Γι’ αυτούς τους απλούς λόγους εντυπωσίασε η ελληνική συμμετοχή. Γιατί επένδυσε στο θέμα, στη μουσική, στην ποιότητα. Και γι’ αυτό κέρδισε. Γιατί αν τα κριτήρια όσων ψήφιζαν ήταν αμιγώς καλλιτεχνικά, η Ελλάδα στην συγκεκριμένη διοργάνωση θα ήταν πρώτη. Αλλά και έτσι ακόμα, απέδειξε πως έχει κάτι να πει και πως αυτό που λέει έχει τον τρόπο να το επιβάλλει και να το κάνει κατανοητό. Και αυτό, κατά τη γνώμη μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στην φετινή Eurovision. Και γι’ αυτό ίσως δέχθηκε και τόσες αρνητικές κριτικές από τους θιασώτες του τίποτα και τους εθισμένους στην παρακμή.

 

Αποχωρήσεις από την ενεργό πολιτική

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη μάλλον είναι σε κομβικό σταθμό στην πολιτική της καριέρα και είναι πιθανόν να αποχωρήσει από τα Χανιά. Επίσης, ο Γιάννης Τραγάκης στην Β’ Πειραιά εκλέγεται από την δεκαετία του 1970. Ήδη οι αντίπαλοί του (Βρεττάκος, Μακρόπουλος) έχουν συστήσει μέτωπο απέναντί του, αλλά ο Τραγάκης θέλει να βάλει υποψήφιο τον γιο του –κάτι που ανεπιτυχώς προσπάθησε το 2023, όταν ανακοίνωσε μονομερώς την υποψηφιότητα του γιου του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να κατέβει άλλη μια φορά. Στους σίγουρους που φεύγουν είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης από την Α’ Αθηνών, ο Διονύσης Χατζηδάκης από τον Νότιο Τομέα και ο Θόδωρος Καράογλου από την Β’ Θεσσαλονίκης (εκφράζει επιθυμία να κατέβει Περιφερειάρχης).

 

To 13% των 16χρονων στην Ελλάδα κάνει χρήση κάνναβης και ουσιών!

 

Αυξημένη χρήση κάνναβης και άλλων ουσιών, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και μέθη, αύξηση του καπνίσματος (ειδικά ηλεκτρονικών τσιγάρων) και υπερβολική ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, για τους Έλληνες εφήβους η πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD. Η πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) αποτελεί τη μεγαλύτερη διακρατική έρευνα διεθνώς για τη χρήση ουσιών, το αλκοόλ, άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου στους εφήβους, καθώς συλλέγει συγκρίσιμα δεδομένα για τους μαθητές ηλικίας 15-16 ετών. Η έρευνα υλοποιείται ανά τετραετία, σε περισσότερες από 35 χώρες της Ευρώπης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ναρκωτικά (EUDA). Η πιο πρόσφατη συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε το 2024, με τη συμμετοχή 113.882 μαθητών.

 

Προεδρική επιτήρηση

 

Από άνθρωπο που δεν χάνει εύκολα πληροφορία από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, μαθαίνουμε ότι πριν από λίγες μέρες υπήρξαν εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει στο πρόγραμμά του επισκέψεις στην Πειραιώς, καθώς και σε μεγάλες οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα. Η λογική είναι ότι δεν πρέπει να παρατηρηθεί κάποια «κοιλιά» στη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού τώρα που το κόμμα παίρνει πάλι τα πάνω του. Οι επιτελεί της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι είναι αναγκαία και η παρέμβαση του Προέδρου του κόμματος και το να τραβάει «αυτιά» όπου χρειάζεται, ακόμα και με τη δική του παρουσία σε κομματικές συνεδριάσεις.

 

Οι ημερομηνίες για τη νέα Προανακριτική

 

Την ώρα που βρισκόμαστε εν αναμονή των προτάσεων για Προανακριτική της Νέας Δημοκρατίας (θα ζητήσει την παραπομπή Κώστα Αχ. Καραμανλή για πλημμέλημα) και του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ο «οδικός χάρτης». Όλα δείχνουν ότι έως τις 10 Ιουνίου θα έχει οριστεί η ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια των προτάσεων των κομμάτων για σύσταση Προανακριτικής. Σε αυτήν θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν όλοι όσοι προτείνονται για να παραπεμφθούν, διά ζώσης ή μέσω υπομνήματος. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία, όπου και αναμένεται να υπερψηφιστεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Το επόμενο βήμα είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να συγκροτηθεί η Προανακριτική. Κατά τα φαινόμενα, θα έχουμε επανάληψη της Προανακριτικής Τριαντόπουλου, με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να στέλνει γραπτή δήλωση, μέσω της οποίας θα ζητά να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Ακολούθως, θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση, όπου θα αναδειχθεί το Δικαστικό Συμβούλιο και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την προκαταρκτική εξέταση.

 

Το παρασκήνιο του διπλωματικού ντεμαράζ του

Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Με τον αέρα της δημοσκοπικής ανόδου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτυλίσσει τη στρατηγική του ανά περίπτωση και ανά πεδίο, με σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η επιχειρηματολογία των τελευταίων ημερών για τα εθνικά θέματα, η οποία είναι γεμάτη από μηνύματα, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Κατ’ αρχάς, στο ύψιστο επίπεδο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέλεξε να επαναφέρει το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας (με το βλέμμα προς την Άγκυρα) ότι συνιστά αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της Ελλάδας, για το οποίο η κυβέρνηση είχε υποστεί έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα περί υπαναχώρησης. Ανάμεσα στους πιο φανατικούς επικριτές, βεβαίως, και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχολίασε καυστικά το συγκεκριμένο ζήτημα στο άρθρο του στα «Νέα» την προηγούμενη εβδομάδα. Ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα, προχώρησε σε ακόμα μία ενδεικτική ραδιοφωνική παρέμβαση, ζητώντας από την Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρητορική του casus belli μια και καλή. Με τον τρόπο αυτόν, επί της ουσίας ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να αποδομήσει και να ακυρώσει στην πράξη τις τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού και των επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών που δρουν δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, καταδεικνύοντας   –όπως λένε με νόημα συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος– πως ο ίδιος «εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα θεσμικά και μελετά το μομέντουμ. Δεν πουλάει φθηνό συναίσθημα, κορώνες και εξάρσεις. Εξάλλου δεν θυμόμαστε άλλοι πρωθυπουργοί την τελευταία εικοσαετία να έχουν εκφραστεί πιο αυστηρά απέναντι στην Τουρκία». Όπως γίνεται αντιληπτό, η τελευταία φράση αγγίζει δίχως αμφιβολία τον Αντώνη Σαμαρά και τις ατάκες του περί μειοδοσίας και ανεπάρκειας της ελληνικής διπλωματίας. Μένει να φανεί ο δημοσκοπικός αντίκτυπος των πρωθυπουργικών χειρισμών σε ό,τι αφορά την αποφυγή διαρροών από το κυβερνόν κόμμα προς Βελόπουλο. Νατσιό και Λατινοπούλου, όσο και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν οι έμμεσες ή άμεσες αναφορές στα επιχειρήματα που προβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς, ο ποίος, πάντως, κάθε άλλο παρά «πληγώνει», τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών, με τις παρεμβάσεις του, την κυβερνώσα παράταξη.

 

Το Instagram και η σκληρή πραγματικότητα…

 

Μετά το 1.000.000 ευρώ για τους… χρυσοποίκιλτους κάδους για τα απορρίμματα των σκύλων, αυτή τη φορά ο Δήμος Αθηναίων χτυπάει –σε άλλο γήπεδο βεβαίως, αφού τα ποσά δεν συγκρίνονται με μία νέας κοπής απευθείας ανάθεση. Ο λόγος για την αποδέσμευση του ποσού των 30.000 ευρώ από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προώθησης της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας της Αθήνας σε στοχευμένα Μέσα, όπως ενδεικτικά σε Instagram, Facebook και Tik Tok, όπως και στα θεματικά (τουριστικά) περιοδικά και στον Τύπο της Ευρώπης. Το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου ορίζεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2025. Χρήσιμη, αν μη τι άλλο, η παρέμβαση, αφού είμαστε προ των πυλών της τουριστικής περιόδου, ωστόσο αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν οι τουρίστες δουν ιδίοις όμμασι την εικόνα της πρωτεύουσας σε ορισμένα σημεία του κέντρου, η οποία σε σχέση με το Instagram, θα παραπέμπει σε κάποιες περιπτώσεις όπου στα social media βλέπεις κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα…

 

Προς τιμήν της Αρβελέρ

 

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ λογίζεται ως η σημαντικότερη εν ζωή Ελληνίδα με διεθνή αναγνώριση και αποδοχή. Ανήμερα της ονομαστικής της εορτής (21 Μαΐου) διοργανώθηκε ένα σημαντικό τραπέζι προς τιμήν της, με αμιγώς γυναικείες παρουσίες. Την πρωτοβουλία είχε η Φωτεινή Λιβανού και η πρόσκληση ήταν στο εστιατόριο «Μύλος» στην Παλαιά Βουλή. Προσκεκλημένη ήταν, μεταξύ άλλων, η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Μαρίνα Μαρτίνου, η Πέγκυ Ζουμπουλάκη, η Άννυ Πετράκη, η Δήμητρα Φιλίππου κ.ά. Με απόλυτη διαύγεια στα 99 της χρόνια, η Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ απόλαυσε το ψαράκι της, αλλά και την εξαιρετική παρέα της.

 

Μόνο με αξιολόγηση

 

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ένα από τα μόνιμα θέματα προς συζήτηση, ήταν αυτό της μονιμότητας στο Δημόσιο και, πολύ περισσότερο, του ενδεχομένου άρσης της σχετικής ρήτρας ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μέσω μιας δημοσκόπησης που έγινε με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου και έδειξε ότι οι πολίτες, ανεξάρτητα από κομματική επιλογή, είναι υπέρ της άρσης. Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι η μονιμότητα, αλά η αξιολόγηση. Διότι μόνο μέσα από την αξιολόγηση μπορεί να γίνει ακόμα και η άρση, αλλιώς θα είναι εκδικητικές απολύσεις, που θα επιφέρουν άλλες συζητήσεις και ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις. Και στο κομμάτι της αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά, όπως προκύπτει από τις νέες διακηρύξεις του αρμόδιου υπουργού Θ. Λιβάνιου, που ακυρώνουν στην πράξη τις αποτυχημένες επιλογές της Νίκης Κεραμέως. Η κοινωνία θα είναι ώριμη να αποδεχτεί μια τέτοια αλλαγή, μόνο αν πιστέψει πως γίνεται ακριβοδίκαιη αξιολόγηση στο Δημόσιο, χωρίς κομματικά κριτήρια. Αλλιώς θα είναι άλλη μία από τις πολλές αποτυχημένες-βαρύγδουπες διακηρύξεις της κυβέρνησης.

 

Μια δύσκολη συμμαχία

 

Δύσκολα εξελίσσεται για την Αθήνα η κατάσταση στη Γάζα. Η στενή συμμαχική σχέση με το Ισραήλ, που επισφραγίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου, δεν διευκολύνει τη σθεναρή καταδίκη από ελληνικής πλευράς των εγκλημάτων πολέμου που συντελούνται εκεί, βάσει του σκεπτικού του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Όσο ξεσηκώνεται η διεθνής κοινή γνώμη –και μαζί της και η ελληνική– τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η προσπάθεια να μην τα βάλουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση, ακολουθώντας πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.