Πλεόνασμα 5,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους «φουσκώνει» το καλάθι της ΔΕΘ

Πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου εκτινάσσει σε πραγματική βάση φορολογικά έσοδα και προσδοκίες για συνέχιση των φοροελαφρύνσεων και των μόνιμων παροχών με σταθερότητα στην οικονομία.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι «με αυτή την πορεία του προϋπολογισμού και στο β΄ τετράμηνο, οδεύουμε σε εξαγγελίες ευρύτερες του αναμενομένου αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο. Και όλα αυτά χωρίς την αύξηση κανενός νέου φόρου».
Έτσι, η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, είναι «σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικές παροχές που να τις αντέχει η χώρα». Στο μήνυμά του την Κυριακή ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμιζε ότι «το 2025 προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% και για το 2026 στο 2,2%, ποσοστά σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που αναμένεται να κινηθεί στο 0,9% και 1,4% αντίστοιχα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος μας θα συνεχίσει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια προς όφελος των νεότερων γενιών, θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα πετύχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παρά τη μείωση φόρων και εισφορών. Πώς; Ως αποτέλεσμα της περιστολής της φοροδιαφυγής αλλά και της αύξησης των εισοδημάτων».
Οι επόμενες κινήσεις
Η κυβέρνηση επιζητεί και επιτυγχάνει σταθερότητα στην οικονομία, που πιστεύει ότι αυτή θα συνδυαστεί με λογικές παροχές που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. «Δεν αποκλείεται να κινηθούν και υπεράνω του 1,5 δισ., κοντά στα 2 δισ. ευρώ, αν όλα έρθουν δεξιά», τόνιζαν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, θυμίζοντας ωστόσο ότι ο διεθνής περίγυρος δεν συνηγορεί σε ενθουσιασμούς και δηλώσεις που υπερβάλλουν ως προς τις παροχές. Για αυτό η εντολή είναι «χαμηλά η μπάλα μέχρι να μπει το γκολ!».
Ο πρωθυπουργός επί όλων αυτών τονίζει ότι «τη σημαντική βελτίωση των εισοδημάτων από το 2019 πιστοποιεί και η Eurostat, υπολογίζοντας συγκεκριμένα ότι το καθαρό ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 24% την τελευταία εξαετία, γεγονός που μας κατατάσσει στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ικανοποιεί; Όχι, διότι ο στόχος μας είναι τα ελληνικά εισοδήματα να συγκλίνουν περαιτέρω με τα ευρωπαϊκά. Βέβαια, ο πληθωρισμός παραμένει μια πρόκληση, παρόλο που έχει υποχωρήσει. Για αυτό και ούτε πανηγυρίζουμε ούτε εφησυχάζουμε. Είναι μια μάχη που δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε παρά τις αβεβαιότητες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και εσωτερικές παθογένειες, όπως η κοινωνικά άδικη φοροδιαφυγή».
Στο διά ταύτα τώρα, με βάση τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες:
1. Το πρωτογενές πλεόνασμα στο τετράμηνο έφτασε στα 5,148 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν 1,973 δισ. ευρώ.
2. Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν 6,6% ή 1,361 δισ. ευρώ και έφτασαν τα 22,009 δισ. ευρώ.
3. Σε ταμειακή βάση, από Ιανουάριο έως Απρίλιο καταγράφηκε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 1,85 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 1,357 δισ. ευρώ.
Τι έτρεξε το πλεόνασμα
Οι φόροι που έτρεξαν τον προϋπολογισμό σε αυτή την υπεραπόδοση κατά βάση είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος.
Έχουμε λοιπόν:
α) Μεγαλύτερη απόδοση στην είσπραξη του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
β) Καλύτερη είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ύψους 439 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδα διαμορφώθηκαν ως εξής:
– Έσοδα ΦΠΑ: Διαμορφώθηκαν σε 8,878 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 276 εκατ. ευρώ.
– Έσοδα ΕΦΚ: Ανήλθαν σε 2,189 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 61 εκατ. ευρώ.
– Έσοδα ακίνητης περιουσίας: Έφτασαν στα 1,339 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 193 εκατ. ευρώ.
– Έσοδα φόρου εισοδήματος: Ανήλθαν σε 7,598 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 655 εκατ. ευρώ.
– Έσοδα κοινωνικών εισφορών: Ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ.
– Έσοδα πώλησης αγαθών: Ανήλθαν σε 567 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 223 εκατ. ευρώ.
– Λοιπά τρέχοντα έσοδα: Ανήλθαν σε 899 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 51 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Μείωση κρατικών δαπανών
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2025 ανήλθαν στα 21,209 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,977 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (24,187 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Επίσης, είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 κατά 1,579 δισ. ευρώ.
Από την Εφημερίδα Απογευματινή και το parapolitika.gr (Γιώργος Αυτιάς)
Σχόλια Facebook