Τρισάγιο για τους πεσόντες με ελληνικές ρίζες, είτε υπό τη σημαία των ΗΠΑ, είτε στο πλευρό των ΗΠΑ

Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες αξιωματικούς και στρατιώτες, με ελληνικές ρίζες, που πολέμησαν, είτε υπό τη σημαία των ΗΠΑ, είτε στο πλευρό των ΗΠΑ ως σύμμαχοι, στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε άλλους περιφερειακούς πολέμους ανά τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο μαρμάρινο κενοτάφιο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη τους, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση τελέστηκε τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια ο γενικός προξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Jerry Ismail, εκπρόσωποι του Association USArmy (AUSA), των ΑΧΕΠΑΝΣ, της Αμερικανικής Λεγεώνας στην Ελλάδα, ενώ παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας και ο διοικητής της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), υποστράτηγος Μιχαήλ Πλουμής.

«Η ελευθερία, όπως είπε κάποτε ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, είναι κάτι εύθραυστο και δεν απέχει ποτέ περισσότερο από μία γενιά από το να χαθεί» τόνισε, στην ομιλία του, ο κ. Ismail και υπογράμμισε: «Πρέπει να αγωνιζόμαστε και να την υπερασπιζόμαστε συνεχώς σε κάθε γενιά. Ας γίνουμε μάρτυρες σήμερα της θυσίας όσων ήρθαν πριν από εμάς».

Ο κ. Ismail, αφού υπενθύμισε «τους βαθείς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, μεταξύ των δύο εθνών», υπογράμμισε : «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα στάθηκαν, υλικά και φιλοσοφικά, δίπλα-δίπλα. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, για γενιές, ξανά και ξανά, υπερασπιζόμενοι τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και αγωνιζόμενοι για την ελευθερία, τον σκοπό της ελευθερίας. Ο δεσμός μας σφυρηλατήθηκε σε κοινά φιλοσοφικά ιδανικά και εμβαθύνθηκε και διευρύνθηκε, μέσω των κοινών μας θυσιών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε πολλές άλλες στιγμές της ιστορίας.

Οι αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις υπηρέτησαν, πολέμησαν και δυστυχώς πέθαναν μαζί, αντιστεκόμενες στην αυξανόμενη παλίρροια της τυραννίας και της καταπίεσης παντού στον κόσμο. Στεκόμαστε μαζί. Εργαζόμαστε χέρι-χέρι για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, όχι μόνο σε αυτήν την περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και το κάνουμε αυτό, για να κάνουμε την Αμερική και την Ελλάδα ασφαλέστερες, ισχυρότερες και πιο ευημερούσες».

Ιδιαιτέρως, ο κ. Ismail, επεσήμανε τη διαχρονική προσφορά της ελληνικής διασποράς, της «μεγαλύτερης στον κόσμο», στις ΗΠΑ, η οποία ενισχύει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά σε ελληνοαμερικανούς στρατιώτες που πολέμησαν, υπό τη σημαία των ΗΠΑ στον Α’ και στο Β’ πόλεμο και διακρίθηκαν για τον ηρωισμό τους, αλλά και σε Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν, ως σύμμαχοι, δίπλα σε Αμερικανούς σε διάφορα μέτωπα και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής θυμούμενοι το θάρρος τους, τη θυσία τους, την αφοσίωσή τους και την προθυμία τους να θυσιάσουν τη ζωή τους για έναν σκοπό πολύ μεγαλύτερο από τον δικό τους. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι μπορέσαμε να συγκεντρωθούμε εδώ μαζί για να είμαστε εδώ μαζί ελεύθερα, ανεξάρτητα και ειρηνικά χάρη στη θυσία τους. Η ιστορία δεν γράφεται ποτέ ολόκληρη και η εταιρική μας σχέση ασφαλείας είναι τώρα πιο ζωτική από ποτέ».

Ο κ. Ismail επεσήμανε ότι και σήμερα η ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ενισχύεται ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο και του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος και στην ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, την Defender 25, που διεξάγεται (11 Μαϊου -24 Ιούνιου), σε 18 χώρες, στην οποία συμμετέχουν περίπου 25.000 στρατιώτες από συμμαχικά και συνεργαζόμενα κράτη των ΗΠΑ.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την υπερηφάνεια του για την παρουσία του στην άφιξη, προ τριών εβδομάδων, του αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου «Endurance» στο λιμάνι της Καβάλας, για τις ανάγκες υποστήριξης της Defender 25, και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά και τα τρία λιμάνια στη βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα θα ενσωματωθούν δυναμικά στην άσκηση. Ας υπογραμμίσουμε ότι ενσωματώθηκαν μαζί, για την υποστήριξη των ενισχυμένων αναγκών ασφαλείας μας και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει, ζούμε πάντα στην ιστορία και αυτή είναι μια από τις στιγμές που είμαι πιο περήφανος που βλέπω τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα να συνεργάζονται σε τόσο βαθύ επίπεδο. Ας συνεχίσουμε να παραμένουμε Έλληνες και Αμερικανοί μαζί, ως πρότυπο συνεργασίας στον διαρκή αγώνα για ελευθερία, ελευθερία και δημοκρατία. Οι μνήμες των πεσόντων ζουν στις καρδιές και τα μυαλά μας. Οι προσευχές και οι θυσίες τους συνεχίζουν να μας εμπνέουν, καθώς ζούμε με τιμή στη μνήμη τους. Είθε, η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να μην χαθεί ποτέ από αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική» συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος Αμερικανικής Λεγεώνας στην Ελλάδα Νικόλαος Παπαδόπουλος και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ) Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ χαιρέτισαν ο πρόεδρος της AUSA Hellenic Χρήστος Χολίδης, ο πρόεδρος του παραρτήματος των ΑΧΕΠΑΝΣ Καλαμαριάς Νικόλαος Αρβανίτης και, εκ μέρους του κ. Παπαδόπουλου, ο υπασπιστής του Βασίλης Μπαλής.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.