«Αν ο Έλληνας δεν επιστρέψει στη θάλασσα, δεν έχουμε μέλλον»

Συμεών Παληός:Προέβλεψε ότι το ελληνικό μερίδιο στην παγκόσμια ναυτιλία, που βρίσκεται σήμερα στο 20-21%, μπορεί σύντομα να φτάσει και στο 25% – «Οι μόνοι που πληρώνουν τα δάνειά τους είναι οι Έλληνες εφοπλιστές, όχι οι βιομήχανοι» σχολίασε – Τιμήθηκε από το Propeller Club Port of Piraeus
Με λόγια που ακουμπούν την καρδιά αλλά και το μυαλό, ο Συμεών Παληός, ένας από τους πλέον σεβαστούς Έλληνες εφοπλιστές, έστειλε ηχηρά μηνύματα για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, μιλώντας στο Propeller Club του Πειραιά, στο πλαίσιο της «Ημέρας των Μελών». Σε μια ομιλία γεμάτη συγκίνηση, ευγνωμοσύνη αλλά και προβληματισμό, ξεδίπλωσε το προσωπικό του ναυτικό ταξίδι, ενώ παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απομάκρυνση της νέας γενιάς από τη θάλασσα.
«Η θάλασσα μού έδωσε τα πάντα και της τα χρωστάω όλα», είπε με συγκινητική απλότητα. «Ο Έλληνας πρέπει να επιστρέψει στη θάλασσα, αλλιώς δεν έχουμε μέλλον». Δεν δίστασε να στηλιτεύσει την απουσία της ναυτιλίας από την κρατική μέριμνα: «Η Ακαδημία Αθηνών δεν έχει έδρα για τη ναυτιλία. Και όμως, είναι η ναυτιλία που δεν ζητάει τίποτα από το κράτος, μόνο προσφέρει».
Ο Συμεών Παληός στάθηκε και στις τεχνολογικές εξελίξεις, καλώντας τον ναυτιλιακό κόσμο να μην φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη: «Για κάθε δουλειά που χάνεται, δημιουργούνται 1,7 νέες. Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που τολμούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της εποχής».
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην υποχώρηση της ελληνικής ναυτοσύνης: «Έχουμε μόλις 8.000 Έλληνες ναυτικούς, και οι μισοί είναι στα κρουαζιερόπλοια. Το ναυτικό επάγγελμα πρέπει να ξανακερδίσει την αξία του. Αν ο Έλληνας δεν ξαναπιάσει τη θάλασσα, δεν πάμε πουθενά».
Κλείνοντας, απηύθυνε ένα δυνατό κάλεσμα στους νέους: «Δεν υπάρχει ωραιότερη δουλειά από το να ακουμπάς τη θάλασσα. Αυτή σε αλλάζει. Αν τη σεβαστείς, θα σε ανταμείψει».
Η βράβευση του κ. Παληού δεν ήταν απλώς μια τιμητική διάκριση, ήταν ένα προσκλητήριο ευθύνης και αναστοχασμού για μια Ελλάδα που οφείλει να κοιτάζει ξανά προς το Αιγαίο, με πίστη, γνώση και τόλμη.
Αναλυτικότερα ανέφερε:
1.Τεχνολογία και εξέλιξη: «Μη φοβάστε την τεχνητή νοημοσύνη»
Ο Συμεών Παληός δεν παρέλειψε να θίξει τις τεχνολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τον ναυτιλιακό κλάδο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη και τους αυτοματισμούς. «Μη φοβόσαστε την τεχνική νοημοσύνη», είπε, τονίζοντας ότι για κάθε θέση εργασίας που ενδεχομένως χάνεται, δημιουργούνται 1,7 νέες.
Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική χρήσης πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία, χαρακτηρίζοντάς την «ασφαλέστερη από ποτέ» χάρη στο θόριο και τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι με φόβο αλλά με προσαρμογή και καινοτομία, ώστε η ελληνική ναυτιλία να διατηρήσει το παγκόσμιο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

2.«Να δώσουμε αξία ξανά στο ναυτικό επάγγελμα»
Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στη νέα γενιά, ο εφοπλιστής υπογράμμισε την ανάγκη να ανακτήσει το ναυτικό επάγγελμα την κοινωνική του αξία και ελκυστικότητα:
«Σήμερα, έχουμε μόνο 8.000 Έλληνες ναυτικούς. Από αυτούς, οι μισοί είναι στα κρουαζιερόπλοια, και για μένα, το χειρότερο φορτίο είναι ο άνθρωπος», είπε με χαρακτηριστική ειλικρίνεια, συγκρίνοντάς το με το «καλό φορτίο» του σιταριού.
«Το ναυτικό επάγγελμα δεν πρέπει να ξεχαστεί. Ο Έλληνας, που δεν είναι και πολλοί, πρέπει να ασχοληθεί με τη θάλασσα. Αν δεν το κάνει, δεν θα πάμε μακριά», υπογράμμισε.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμησή του και στους αλλοδαπούς ναυτικούς, και ιδιαίτερα στους Φιλιππινέζους, οι οποίοι – όπως ανέφερε – «δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στα βαπόρια». Η αναφορά του αυτή υπογράμμισε την αναγκαιότητα διεθνούς συνεργασίας στη ναυτιλία, αλλά και την εθνική ευθύνη να επαναφέρουμε την ελληνική παρουσία στα πλοία.

3. Ακαδημία Αθηνών
Ο κ. Παληός μίλησε με απογοήτευση για την απουσία της ναυτιλίας από την ελληνική Ακαδημία και την κρατική αναγνώριση. «Η Ακαδημία Αθηνών έγινε για να βοηθήσει τη βιομηχανία, τη γεωργία και τη ναυτιλία. Σήμερα δεν έχει καν έδρα για τη ναυτιλία», κατήγγειλε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική ναυτιλία δεν ζητά τίποτα από το κράτος, και το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει». Συμπλήρωσε με νόημα: «Οι μόνοι που πληρώνουν τα δάνειά τους είναι οι Έλληνες εφοπλιστές, όχι οι βιομήχανοι. Ας το ακούσουν αυτό».
4.Το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς
Ο κ. Παληός στάθηκε ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της Wall Street. «Σήμερα έχουμε τα πάντα: ομόλογα, προνομιούχες μετοχές, warrants… Το μέλλον ανήκει σ’ όσους ξέρουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της εποχής», είπε.
Προέβλεψε ότι το ελληνικό μερίδιο στην παγκόσμια ναυτιλία, που βρίσκεται σήμερα στο 20-21%, μπορεί σύντομα να φτάσει και στο 25%, εφόσον αξιοποιηθούν οι σωστές ευκαιρίες. Εξήγησε ότι η ναυτιλία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάπτυξης και σε άλλους τομείς, όπως τα φάρμακα και η βιοϊατρική έρευνα, καλώντας να επιστραφούν στην Ελλάδα οι επιστήμονες της Διασποράς.

5.Μήνυμα στους νέους: «Ακουμπήστε τη θάλασσα»
«Σήμερα δεν υπάρχει ωραιότερη δουλειά από το να είναι κανείς στη θάλασσα. Είτε είσαι ναυτικός, είτε δικηγόρος, είτε μηχανικός, είτε ασφαλιστής, πρέπει να ακουμπάς τη θάλασσα», είπε απευθυνόμενος στους νέους.
«Η θάλασσα αλλάζει συνεχώς, αλλάζει και εσένα. Αν τη σεβαστείς, θα σε ανταμείψει. Χωρίς αυτή, δεν υπάρχει μέλλον».
Κεντρική φώτο: Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, ο Συμεών Παληός και ο πρόεδρος του Propeller Club Port of Piraeus
Του Μηνά Τσαμόπουλου
Πηγή: newmoney.gr και e-nautilia.gr
Σύνδεσμος:https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/nautilia/simeon-palios-an-o-ellinas-den-epistrepsi-sti-thalassa-den-echoume-mellon-pics/
Σχόλια Facebook