Τέσσερις αποστολές πριν από την Άγκυρα

Οι διεθνείς επαφές του Ιουνίου καθορίζουν και το τοπίο της επόμενης περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της ελληνοτουρκικής ατζέντας.
Ένας μήνας με διαδοχικές επαφές εκτός συνόρων για όλα τα ανοιχτά μέτωπα εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων – από το Ουκρανικό και τις ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, έως τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο – έρχεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα που η εξωτερική πολιτική πυροδοτεί και την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση με κριτική της αντιπολίτευσης στο Μαξίμου.
Οι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο «αποστολές» απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και προετοιμασία για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Διότι όχι απλώς θα δοκιμάσουν τα όρια και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής διπλωματίας, αλλά επιπλέον θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό αφενός τον τρόπο που θα λυθούν σημερινές εκκρεμότητες, αφετέρου τον τρόπο που αυτές θα επηρεάσουν ευρύτερα τις κινήσεις της Ελλάδας εντός Ευρώπης και ΝΑΤΟ και ειδικότερα τις διμερείς σχέσεις της.
Σε αυτές προφανώς εντάσσονται τα ελληνοτουρκικά σε μια δύσκολη συγκυρία που τα κράτη-μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά θέτουν σε προτεραιότητα τις όποιες διμερείς διαφορές. Για την Αθήνα και μόνο για τον Ιούνιο υπάρχουν τέσσερις σταθμοί – σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουκρανία – οι οποίοι συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ευθέως ή έμμεσα, και με την ελληνοτουρκική ατζέντα. Και αυτό ενώ το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, τοποθετείται χρονικά εντός του καλοκαιριού – το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου.
1. Ο πρώτος σταθμός είναι σε δύο εβδομάδες, συγκεκριμένα τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 9 Ιουνίου, ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νίκαια της Γαλλίας για την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς (έως 13 Ιουνίου): η συγκεκριμένη σύνοδος εξακολουθεί να θεωρείται ορόσημο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σχετικά με τις επίσημες ανακοινώσεις της χωροθέτησης των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος – σημειωτέον, ήταν στην ανάλογη περσινή διάσκεψη, τον Απρίλιο του 2024 στην Αθήνα, όταν ο Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη δημιουργία των δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων.
2. Δεύτερος σταθμός, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη (24-25 Ιουνίου), όπου αναμένεται να παρευρεθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει αποφάσεων για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών με ενδεικτική τη χθεσινή εκτίμηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ότι μπορούν τα μέλη της Συμμαχίας να συμφωνήσουν έναν υψηλό στόχο, συνολικά στο επίπεδο του 5%.
Εφόσον μέχρι τότε δεν έχει κλειδώσει το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, είναι πιθανό να ανοίξει παράθυρο για τετ α τετ κορυφής (όπως είχε συμβεί στο περιθώριο των εργασιών πέρυσι, με 40λεπτη ελληνοτουρκική συζήτηση τότε), με τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει από τώρα ότι σκοπεύει να θέσει θέμα της άρσης του casus belli στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι σαφές ότι η Αθήνα προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα ταυτόχρονα προς την Άγκυρα, γνωρίζοντας ότι (και αυτό) το θέμα φορτίζει το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αλλά και προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από τη στιγμή που τρέχουν οι συζητήσεις για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης.
3. Τρίτος σταθμός άλλωστε είναι οι Βρυξέλλες και η σύνοδος κορυφής (26-27 Ιουνίου), η ατζέντα της οποίας προετοιμάζεται στο σημερινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει και επίσημα το κείμενο για τον κανονισμό «SAFE», που ανοίγει τον δρόμο για τη συνεργασία και με τρίτες χώρες στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
4. Ακόμα, εντός του Ιουνίου προσδιορίζεται και η σύνοδος ΕΕ και χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Οδησσό (θα είναι η δεύτερη φορά που ο Μητσοτάκης θα βρεθεί εκεί), με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προχωράει προ ημερών σε μακροσκελή ανάρτηση για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον έλληνα Πρωθυπουργό και τις συζητήσεις τους για «την αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία και τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία».
Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Σχόλια Facebook