Η Μάιρα Μυρογιάννη στη Βοστώνη για το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ»

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μάιρα Μυρογιάννη, μετέβη στη Βοστώνη όπου συμμετείχε στο 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center με τη στήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας, και πραγματοποίησε επαφές με μέλη ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Βοστώνης.

Κατά την ομιλία της στις εργασίες του ΔΘΠ, η κυρία Μυρογιάννη τόνισε τη σημασία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση των οικουμενικών αξιών του ελληνισμού, όπερ αποτελεί βασική προτεραιότητα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027. Αναφερόμενη δε στη φετινή θεματική του Συνεδρίου, επεσήμανε τον πολυσήμαντο ρόλο των ομογενειακών μέσων που αποτελούν τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό και συμβάλλουν στη διασύνδεση των Ελλήνων της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και τη διατήρηση της γλώσσας.

Περαιτέρω, η κυρία Μυρογιάννη αναφέρθηκε στη στρατηγική της Γενικής Γραμματείας για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, μέσα από τα προγράμματα φιλοξενίας, την υποστήριξη των Εδρών και κέντρων Ελληνικών Σπουδών ξένων πανεπιστημίων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο 1ο Greek Youth Diaspora Symposium που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας τον περασμένο Νοέμβριο. Επιπλέον, σημείωσε την αναγκαιότητα υλοποίησης μιας νέας στρατηγικής rebranding της χώρας και τη σημασία εφαρμογής στρατηγικού σχεδίου για τη δημόσια διπλωματία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓ ανακοίνωσε τον σχεδιασμό προγράμματος επιμόρφωσης των δημοσιογράφων της διασποράς στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με την Κοσμητεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η κυρία Μυρογιάννη συναντήθηκε με τους ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους αξιωματούχους Lou Raptakis, Rhode Island State Senator και Efstathia Booras, New Hampshire State Representative, με τους οποίους συζήτησε δυνατότητες συνεργασίας αναφορικά με θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της διασποράς.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Harvard όπου είχε την ευκαιρία, αφενός, να ξεναγηθεί στη βιβλιοθήκη Widener του Πανεπιστημίου, όπου συζήτησε με τη κα Rhea Karabelas, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης για τις Ελληνικές Σπουδές, σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη του ελληνικού συγγραφικού έργου, αφετέρου, να ενημερωθεί από την κα Ελένη Παπούλια, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών (CES) του Πανεπιστημίου, για το έργο του Κέντρου και για πρωτοβουλίες που προωθούν τη διεπιστημονική κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας, πολιτικής, οικονομίας και κοινωνιών.

Πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους της εκεί ομογένειας, η κυρία Μυρογιάννη επισκέφθηκε το American-Hellenic Academy στο Lowell, το μοναδικό ολοήμερο ελληνικό σχολείο που ίδρυσαν Έλληνες το 1906, ενώ συναντήθηκε με τον πατέρα Νικόλαο, τον πρόεδρο και μέλη της κοινότητας, καθώς και εκπροσώπους του συμβουλίου γονέων και κηδεμόνων.

Επίσης, επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Cambridge της Μασαχουσέτης, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πατέρα Βασίλειο και μέλη της κοινότητας και να συζητήσει το έργο τους. Επιπλέον είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τους Προέδρους και μέλη της κοινότητας Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ και της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, ενώ παράλληλα επισκέφθηκε το απογευματινό σχολείο της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου όπου συνομίλησε με μέλη της για θέματα που τους απασχολούν. Τέλος, η κυρία Μυρογιάννη επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη όπου ενημερώθηκε από το γενικό πρόξενο για θέματα εξυπηρέτησης πολιτών και εν γενεί του προξενείου.