Πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και στο βάθος Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Αθήνα.- Επιστροφή στα τραπέζια του πολιτικού διαλόγου και της θετικής ατζέντας προγραμματίζουν για την επόμενη εβδομάδα Ελλάδα και Τουρκία. Συναντήσεις που γίνονται ενόψει και της προσπάθειας θα προγραμματιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, κατά το οποίο θα υπάρχει και μία ακόμα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα ταξιδέψει στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου την Πέμπτη, 12 Ιουνίου να καθίσει για τέταρτη φορά στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου, με τον τούρκο ομόλογο της, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.

Χαμηλά ο πήχης του πολιτικού διαλόγου

Σύμφωνα με πληροφορίες του in και αυτή τη φορά ο πολιτικός διάλογος δεν αναμένεται να μπει στα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά θα εστιάσει στις περιφερειακές προκλήσεις, όπως είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και δη στη Συρία. Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και η διατήρηση του αναμένεται επίσης να μπει στο τραπέζι.

Οι δύο πλευρές κατά το σύνηθες δεν αποκλείεται να θίξουν ζητήματα που έχουν προκαλέσει εκατέρωθεν ενοχλήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση θα προηγηθεί τις Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα «ήρεμα νερά» και η Τουρκία

Με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να συνεχίζουν να πλέουν σε «ήρεμα νερά» και οι δύο πλευρές να δείχνουν να έχουν βρει ένα modus vivendi, που τους επιτρέπει να μην μετατρέπουν τις εντάσεις σε κρίσεις.

Ήρεμα νερά τα οποία η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει – όπως και η Αθήνα άλλωστε – καθώς ο Ερντογάν έχει καταφέρει να διεκδικεί και να δείχνει ότι κερδίζει μία θέση στο τραπέζι των ισχυρών της διεθνούς διπλωματίας, μέσω τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Συρίας.

Θετική Ατζέντα

Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, 13 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί, στην Άγκυρα, ο 8ος γύρος ελληνο-τουρκικών συνομιλιών της Θετικής Ατζέντας, μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου, και του Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, ο οποίος από την πλευρά της Τουρκίας προΐσταται όλων των ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η θετική ατζέντα είναι αυτή που κυριαρχεί και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο πληροφορίες το θέλουν να λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο και ιδανικά πριν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Εφόσον υπάρξει συμφωνία των γραφείων των δύο ηγετών.

Για την Αθήνα είναι σημαντικό να αξιοποιήσει την προσπάθεια η Τουρκία να εμφανιστεί ως «έντιμος» διαμεσολαβητής, στα τραπέζια διευθέτησης των διεθνών κρίσεων, χωρίς ωστόσο να χάσει έδαφος απέναντι στην Άγκυρα, η οποία ισχυροποιείται μέσω αυτής της διαδικασίας.

Προετοιμασία νέας συνάντησης για το Κυπριακό

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, είχε συνάντηση στην Αθήνα με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Ανγκέλ Ολγκίν Κουεγιάρ.

Στην συνάντηση αυτή Γεραπετρίτης – Ολγκίν είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις ενόψει της επικείμενης διευρυμένης άτυπης συνάντησης, για το Κυπριακό η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης τον Ιούλιο.

 

Ο Γεραπετρίτης στη συνάντηση του με την αξιωματούχο του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε τη σημασία διατήρησης της κινητικό

τητας, στην οποία έχει εισέλθει το Κυπριακό και την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την υλοποίηση των συμφωνηθέντων της άτυπης διευρυμένης συνάντησης της Γενεύης. Τόνισε ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης συνιστά απαραίτητη συνθήκη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο που η Άγκυρα δείχνει να τηρεί στάση αναμονής όσον αφορά το μέλλον του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και να αναμένονται εξελίξεις για το ποιον τελικά η Τουρκία θα επιλέξει να υποστηρίξει στις εκλογές του ψευδοκράτους. Τον ανυποχώρητο Τατάρ, ή τον πιο διαλλακτικό, Τουφάν Ερχιουμάν, αναλόγως της πορείας των συνομιλιών και των αναγκών του blame game της κατοχικής πλευρά

In.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε