Ο Τραμπ ευχαρίστησε το Ιράν επειδή ενημέρωσε για την πυραυλική επίθεση στο Κατάρ

ΗΠΑ.- Το Ιράν «απάντησε επισήμως» στην εξάλειψη των πυρηνικών εγκαταστάσεών του με μια πολύ «αδύναμη απάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την Τεχεράνη επειδή προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για τα επικείμενα πλήγματα.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, εκτοξεύτηκαν 14 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 13 καταρρίφθηκαν και ένας «αφέθηκε» επειδή κατευθυνόταν σε περιοχή όπου δεν απειλούσε τίποτα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στην ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social ότι δεν υπήρξε κανένα θύμα, ούτε Αμερικανοί ούτε Καταριανοί και δεν σημειώθηκε σχεδόν καμία ζημιά.

«Θέλω να ευχαριστήσω το Ιράν επειδή μας ενημέρωσε εγκαίρως» και έτσι δεν χάθηκε καμία ζωή και κανείς δεν τραυματίστηκε, υπογράμμισε.

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μίσος», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ίσως τώρα το Ιράν μπορεί να προχωρήσει με ειρήνη και αρμονία στην περιοχή».

«Θα ενθαρρύνω με ενθουσιασμό το Ισραήλ να πράξει το ίδιο», τόνισε.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε επίσης τον εμίρη του Κατάρ «για όλα όσα έκανε» για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Πυραυλική επίθεση με την ονομασία «Άγγελμα Νίκης» του Ιράν  εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Κατάρ

Το Ιράν ξεκίνησε μια πυραυλική επίθεση με την ονομασία «Άγγελμα Νίκης» εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και το Κατάρ, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Tasnim.

Εκρήξεις ακούγονται στην Ντόχα του Κατάρ, λίγη ώρα αφού ένας Δυτικός διπλωμάτης είπε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες απειλές» για τη βάση Αλ Ουντέιντ. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο έχουν ενημερωθεί και παρακολουθούν στενά τις πιθανές απειλές για την αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ ανέφερε εξάλλου ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση και δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια ασφάλεια.

Το Μπαχρέιν από την πλευρά του κάλεσε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μόνο κεντρικούς οδικούς άξονες, εφόσον είναι απαραίτητο, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή. Νέα εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Νωρίτερα, ένας διπλωμάτης από τη Δύση είπε στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχει μια «αξιόπιστη απειλή» για τη βάση αλ Ουντέιντ του Κατάρ.

Η Ντόχα δηλώνει ότι “αναχαίτισε με επιτυχία” πυραύλους που στόχευαν την αμερικανική βάση – Καταδικάζει την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του

Το Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι “αναχαίτισε με επιτυχία” πυραύλους που στόχευαν την αμερικανική βάση που βρίσκεται στο έδαφός του, τη μεγαλύτερη της Μέσης Ανατολής και ότι η ιρανική επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης συνιστά “κατάφωρη παραβίαση” της κυριαρχίας του.

“Οι αντιαεροπορικές άμυνες του Κατάρ αναχαίτισαν με επιτυχία επίθεση με πυραύλους που στόχευε την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ”, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ προσθέτοντας ότι από “το συμβάν δεν προκλήθηκαν θάνατοι ούτε τραυματισμοί”.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ Αλ Ανσάρι δήλωσε ότι το Κατάρ καταδικάζει την ιρανική πυραυλική επίθεση που στόχευε αμερικανική βάση στο έδαφός του, χαρακτηρίζοντάς την “κατάφωρη παραβίαση” της κυριαρχίας του.

“Εκφράζουμε την έντονη καταδίκη του κράτους του Κατάρ για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, την οποία θεωρούμε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και του εναέριου χώρου του κράτους του Κατάρ, καθώς και του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν θύματα από την ιρανική επίθεση στο Κατάρ – Δεν υπήρξαν επιθέσεις σε άλλες βάσεις

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα μεταξύ των Αμερικανών που σταθμεύουν στο Κατάρ μετά την ιρανική επίθεση, με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, δεν έγιναν επιθέσεις σε καμία άλλη αμερικανική βάση στην περιοχή, πέραν αυτής του Κατάρ.

Το Ιράν είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις πυραυλικές επιθέσεις στο Κατάρ

Το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ, μέσω δύο διπλωματικών διαύλων, αρκετές ώρες πριν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Κατάρ, σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη περιφερειακή πηγή. Η Τεχεράνη είχε επίσης ενημερώσει και την Ντόχα για τις προθέσεις της.

Την πληροφορία ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επίθεση του Ιράν στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ επιβεβαίωσε και ένας δημοσιογράφος του Axios στην πλατφόρμα Χ.

Η Ντόχα καταδικάζει την ιρανική επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο εμιράτο, διατηρεί το δικαίωμά του να απαντήσει

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι σειρήνες ακούστηκαν στο έδαφός του, πολίτες και κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν ήρεμοι και να κατευθυνθούν στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο, έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών στην πλατφόρμα Χ.

Το Κατάρ καταδικάζει την ιρανική επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση σε αυτό το εμιράτο.

Δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμά του να απαντήσει απευθείας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μετά τη στοχοθέτηση από το Ιράν της αμερικανικής βάσης Αλ Ουντέιντ στη Ντόχα, σε απάντηση στην αμερικανική επίθεση κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ιράκ: Ενεργοποιήθηκε το αντιαεροπορικό σύστημα στην αμερικανική βάση Ain Al Asad υπό τον φόβο μιας πιθανής επίθεσης

Το αντιαεροπορικό σύστημα ενεργοποιήθηκε στην αμερικανική αεροπορική βάση Ain Al Asad στο Ιράκ υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης επίθεσης, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η βάση τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, εκδόθηκαν διαταγές προκειμένου ο κόσμος να σπεύσει στα καταφύγια, είπαν στρατιωτικές πηγές στο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ