Πηγές υπουργείου Εργασίας: Τέσσερα fake news και τέσσερις αλήθειες για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Κύκλοι του υπουργείου, αλλά και η ίδια η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του STAR διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί υποχρεωτικής 13ωρης εργασίας.

Αθήνα.- Ειδικότερα,  «για τέσσερα fake news γύρω από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο “Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο- Προστασία στην Πράξη“» κάνουν λόγο πηγές του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:

Αλήθεια: Όχι, η υποχρέωση για εργασία πάει μέχρι την 9η ώρα. Δηλαδή μέχρι την ώρα της υπερεργασίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Εν προκειμένω, πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο εργαζόμενος. ‘Αρα, δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να δουλεύει για 13 ώρες.

Ψέμα Νο2: Θα υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να δουλεύει για 13 ώρες και χωρίς πληρωμή υπερωριών.

Αλήθεια: Η όποια υπερωρία αμείβεται διά νόμου με τουλάχιστον +40% προσαύξηση στην αμοιβή. ‘Αρα και πρέπει να δώσει συναίνεση ο εργαζόμενος, για να δουλέψει παραπάνω από 9 ώρες και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση, προσαυξημένη για τις ώρες και της υπερεργασίας με +20% και για τις ώρες των υπερωριών με +40%.

Ψέμα Νο3: Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εργοδότης να ανακαλεί και να ακυρώνει τη θερινή άδεια του εργαζομένου ελεύθερα.

Αλήθεια: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο.

Ψέμα Νο4: Θα μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση ενός εργαζομένου και να απολύεται με ένα sms.

Αλήθεια: Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με τους όρους απόλυσης και σε σχέση με τη λύση σύμβασης εργασίας».

Η υπουργός Εργασίας

Αναλυτικότερα, τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις εξήγησε η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Αλλαγές που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Όπως τόνισε η Υπουργός πλέον θα είναι «πολύ πιο εύκολο να προσλάβεις κάποιον, αντί να χρειάζεσαι τέσσερα έγγραφα με ένα έγγραφο. Πιο γρήγορες, πιο απλές. Και από το κινητό με εφαρμογή. Και από το κινητό, fast track προσλήψεις. Μόνο για το χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Όχι οριζοντίως. Όλες οι ρυθμίσεις αφορούν συνολικά την αγορά εργασίας».
Όπως συμπλήρωσε, «απλοποιούνται πάρα πολλές διαδικασίες για όλους, για εργαζομένους.

Η δυνατότητα για τετραήμερη εργασία 

Ο δεύτερος άξονας είναι ότι ενισχύονται πάρα πολύ οι εργαζόμενοι. «Παράδειγμα, μας παρακολουθούν εργαζόμενοι γονείς που μπορεί να θέλουν να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και την πέμπτη να είναι σπίτι με το παιδί τους. Σήμερα μπορούν να το κάνουν, αλλά μόνο για ένα εξάμηνο. Η δυνατότητα, η νέα που δίνουμε τώρα, είναι να το κάνει αυτό ο εργαζόμενος γονέας για όλο το χρόνο. Άρα περισσότερες ευελιξίες στους εργαζόμενους γονείς. για επίδομα κυοφορίας και λοχείας. Επίσης, προστασία από τυχόν μείωση του μισθού αφού αρχίσει να εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μπορεί να έρθει κάποια επιχείρηση και να πει θα μειώσω τώρα τον ονομαστικό μισθό. Το απαγορεύουμε. Άρα μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους. Και τρίτο, ενίσχυση των ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας» επισήμανε η Υπουργός Εργασίας.

Για την άσκηση βίας σε βάρος των επιθεωρητών εργασίας η Υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Υπάρχουν πράξεις βίας οι οποίες ασκούνται σε επιθεωρητές ή για παράδειγμα πηγαίνουν επιθεωρητές να ελέγξουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και αν πραγματικά προστατεύονται οι εργαζόμενοι και βρίσκουν το αυτοκίνητό τους καμένο και τα λάστιχά τους σκασμένα. Και γι’ αυτό φέρνουμε πολύ πιο αυστηρές κυρώσεις για οποιονδήποτε διενεργεί πράξη βίας ή παρεμπόδισης ελέγχου σε ό,τι αφορά».
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι πάρχουν συνεχείς διαδικασίες για ενίσχυση του προσωπικού, για ενίσχυση δομών, ενίσχυση των διαδικασιών. «Αρκεί να σας πω ότι ήδη οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί κατά 8% τα τελευταία χρόνια και αυτό γίνεται για να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερους εργαζομένους. Οι επιθεωρητές πρέπει να δούνε και πού μένουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης, ειδικά το καλοκαίρι, ειδικά στα νησιά». Σωστά. Η επιθεώρηση εργασίας κοιτάει ευρύτερα ζητήματα υγείας και ασφάλειας» τόνισε.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας  

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανέφερε: «Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε και άλλο το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων. Τέλος του χρόνου θα παρουσιάσουμε τον οδικό χάρτη για το πώς θα ενισχύσουμε. Θέλω να ρωτήσω κάτι που έχει συζητηθεί»

Η δυνατότητα εργασίας 13 ώρες σε έναν εργοδότη

Για τη δυνατότητα εργασίας έως 13 ώρες σε έναν εργοδότη με το νέο νομοσχέδιο και την κριτική ότι μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε μία de facto κατάργηση του ωραρίου ανέφερε:

«Σήμερα μπορεί κάποιος να δουλεύει έως 13 ώρες σε δύο ή περισσότερους εργοδότες. Τι κάνουμε με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, δίνουμε τη δυνατότητα, όχι υποχρέωση, δυνατότητα, να μπορείς να το κάνεις αυτό σε έναν εργοδότη. Και όχι, δηλαδή, εάν εγώ δουλεύω ήδη σε δύο, για παράδειγμα, εστιατόρια, να έχω τη δυνατότητα των ίδιων αριθμο-ωρών Πρώτον, δεν μετακινούμε, δεν πηγαίνω σε δεύτερο εργοδότη, άρα κερδίζω χρόνο και κόστος και έξοδα. Δεύτερον, εάν δουλέψω μόνο σε έναν εργοδότη, θα πληρωθώ έξτρα, περισσότερα χρήματα, γιατί θα λογιστεί ως υπερωρία. Εάν δουλεύω σε δύο εργοδότες, δεν λογίζεται ως υπερωρία.

Για να το πω απλά, για να αποτυπωθεί και με νούμερα, αν κερδίζω 8 ευρώ την ώρα και δουλεύω έως 13 ώρες, σε δύο εργοδότες θα κερδίσω την ημέρα 104 ευρώ. Σε έναν εργοδότη 119 ευρώ. Γιατί λογίζεται ως προσαύξηση. Όλο αυτό όμως είναι μόνο δυνατότητα και όχι υποχρέωση, μόνο αν το συμφωνήσω, άρα και μόνο εντός των συνολικών ορίων που μου επιτρέπει η νομοθεσία, δηλαδή μέχρι 150 ώρες υπερωρία το χρόνο και το κατάστημα».

Η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι το ωράριο παραμένει κανονικά στις 8 ώρες, «αλλά έχουμε δυνατότητα για υπερωριακή απασχόληση μόνο εάν το θελήσει και συμφωνήσει ο εργαζόμενος»

Οι αλλαγές στα ρεπό, στις υπερωρίες και στις καλοκαιρινές άδειες

Σχετικά με τις  αλλαγές στα ρεπό, στις υπερωρίες και στις καλοκαιρινές άδειες δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δίνει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον εργαζόμενο για την άδεια που θα ζητήσει. «Ας πούμε ότι δικαιούμαι τέσσερις εβδομάδες ετήσια άδεια αναψυχής. Μέχρι σήμερα αυτή μπορεί να σπάσει λίγο πολύ με κάποιες εξαιρέσεις σε δύο κομμάτια. Εγώ μπορεί να έχω κάποιο λόγο για τον οποίο μπορεί να θέλω να πάρω τέσσερις μεμονωμένες εβδομάδες. Αν το θέλω. Άρα είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια του εργαζομένου να το ζητήσει. Θα πρέπει να συμφωνήσει και ο εργοδότης. Άρα η διάταξη αυτή τι κάνει, δίνει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον εργαζόμενο» απάντησε η Υπουργός Εργασίας.

Τέλος η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ρυθμίσεων είναι προτάσεις είτε εργαζομένων είτε εργοδοτών. 

Newpost.gr, Star.gr/Επιμέλεια Χ.Μ.