Αποκαλυπτική διάλεξη του Famagusta Council για Δίκαιο Θάλασσας (βίντεο)

Ο Dr. Lawrence A. Howard, αριστερά και ο ομογενής καθηγητής Νίκος Αλεξίου.

Νέα Υόρκη.-  Κάτι νέο, ποιοτικό, μοναδικό γεννιέται στη Νέα Υόρκη σε έναν τομέα στον οποίο η Ελληνοαμερικανική κοινότητα, ομολογουμένως, δεν διακρίνεται για την εξειδίκευσή της. Και αυτός ο οργανισμός ονομάζεται Famagusta Council.

Στον χαιρετισμό του κατά την πρώτη εκδήλωση του οργανισμού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης και ιδρυτής του Famagusta Council Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός, εξήγησε: «Το FAMAGUSTA Council είναι μια νέα πρωτοβουλία εδώ στην Αμερική, που στοχεύει στη δημιουργία μιας δεξαμενής σκέψης που εστιάζει σε παγκόσμια πολιτικά ζητήματα, με ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.»

Όπως επίσης ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αλέξανδρος: «Όπως όλες οι δεξαμενές σκέψης, το FAMAGUSTA Council έχει επιλέξει δύο εξειδικευμένα θέματα που κοιτούν πέρα από τις συμβατικές προσεγγίσεις.

Το πρώτο θέμα εξειδίκευσης, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, είναι ο πολιτισμός ως μέσο εκπαίδευσης και διπλωματίας. Το δεύτερο θέμα είναι το διάστημα και η παγκόσμια διπλωματία.

Η ονομασία της δεξαμενής σκέψης, Famagusta Council, εμπνέεται από το όνομα της ελληνικής πόλης από την οποία κατάγομαι, την Αμμόχωστο. Η πόλη από την οποία η οικογένεια μου έχει ρίζες για πάνω από 500 χρόνια έχει πλούσια ελληνική κληρονομιά και ιστορία 3.000 χρόνια στην σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως καταλαβαίνετε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής της Αμμοχώστου εδώ και 51 χρόνια από τα τουρκικά στρατεύματα εγώ είμαι ακόμη ένας πρόσφυγας από την Αμμόχωστο.

Ο Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της δεξαμενής σκέψης, προσφέραμε εξειδικευμένα μαθήματα ιστορίας με θέμα το Βυζάντιο και τη Μακεδονική Ιστορία. Στην νέα περίοδο 2025-26, εκτός από τα μαθήματα και τις διαλέξεις, στόχος μας είναι να φιλοξενήσουμε εξειδικευμένους ομιλητές και αναλυτές στα προαναφερόμενα θέματα.»

Η νέα αυτή προσπάθεια ξεκίνησε τις εργασίες της την Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025, με έναν εντυπωσιακό τρόπο στο Newtown Stage, τη δεύτερη σκηνή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου. Η διαμόρφωση του χώρου και η οργάνωση της βραδιάς μας προδιέθεταν για μια εμπειρία πέρα από τα καθιερωμένα.

Κεντρικός ομιλητής της πρώτης εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής του δικαίου της θάλασσας, Dr. Lawrence A. Howard, PhD, Καθηγητής Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας και θαλάσσιων Μεταφορών, Maritime College.

Ο Dr. Lawrence A. Howard, αριστερά και ο καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Αλεξίου.

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Δρ. Νίκος Αλεξίου, Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Ιδρυτής του Hellenic American Project.

Το θέμα της βραδιάς ήταν «Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και Γεωπολιτικές Τάσεις», με επίκεντρο την Νότια Σινική Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις Μόνιμες Αποστολές της Κύπρου και της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και εκπρόσωποι των κυπριακών και κρητικών κοινοτήτων στην Αμερική.

Η παρουσίαση του καθηγητή διήρκησε ακριβώς 60 λεπτά, ακολουθούμενη από 30 λεπτά ερωτήσεων από το κοινό.

Ο Dr. Howard, μέσα από διαφάνειες, ανέλυσε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συμφωνίες που ρυθμίζουν το δίκαιο της. Ο καθηγητής προχώρησε στην ανάλυση των δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Σινική Θάλασσα και πώς αυτά επηρεάζουν τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η πρώτη εκδήλωση του FAMAGUSTA Council ήταν εντυπωσιακή και άρτια οργανωμένη, εντυπωσιάζοντας με την ποιότητα και την ποσότητα των πληροφοριών που δόθηκαν από μια αυθεντία όπως ο Dr. Lawrence A. Howard.

Άψογος στον ρόλο του συντονιστή ο καθηγητής Νικόλας Αλεξίου, ο οποίος έθεσε τα ελληνικά ζητήματα ευθέως και χωρίς περιστροφές στον καθηγητή, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει το θέμα μέσα από την ελληνική οπτική γωνία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κέντρου και ιδρυτής του FAMAGUSTA Council, Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός, ευχαρίστησε τον σύμβουλο του οργανισμού, Αντώνη Σπετσάρη, που χωρίς αυτόν η εκδήλωση δεν θα ήταν εφικτή.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξανδρος ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Ιωάννη Κουτάλη για την βιντεοσκόπηση της βραδιάς.

Πηγή:anamniseis.net