Διοργάνωση διαδικτυακής Ημερίδας με τίτλο “Μύθοι, Θεοί και Ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα” (Αθήνα, 30.06.2025)

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο “Μύθοι, Θεοί και Ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα”.

Την ημερίδα χαιρέτισαν η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κα Μάιρα Μυρογιάννη και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν η κα Σοφία Γ. Παπαϊωάννου, Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας και Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ και ο κ. Δημήτρης Πλάντζος, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος του ΕΚΠΑ πάνω στην αρχαιολογία, την ιστορία και τη λογοτεχνία της αρχαίας Ελλάδος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνέχεια του επιτυχημένου 1ου Greek Youth Diaspora Symposium, τον Νοέμβριο του 2024, και στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο Εξωτερικών με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στους Έλληνες της διασποράς και στους φιλέλληνες, καθώς και την ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των ακαδημαϊκών.

Κατά τον χαιρετισμό της η κυρία Μυρογιάννη αναφέρθηκε στη δύναμη της ελληνικής μυθολογίας, όχι μόνο ως μια συλλογή αρχαίων ιστοριών, αλλά ως μια ζωντανή γέφυρα που μας συνδέει με τις ρίζες μας και με τις πανελλήνιες αξίες. Η Γενική Γραμματέας σημείωσε ότι «η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη σε όσους μπορεί να ζουν μακριά από τη γη των προγόνων τους, αλλά κουβαλούν μέσα τους τη μνήμη, την υπερηφάνεια και την κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού… Αυτή η πρωτοβουλία καταδεικνύει ότι η σοφία και οι συμβολισμοί των αρχαίων ελληνικών μύθων δεν περιορίζονται στο παρελθόν, αλλά μας καθοδηγούν και μας εμπνέουν στη σύγχρονη ζωή μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Σιάσος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στο διαδικτυακό σεμινάριο, καθώς και προς το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας για την άψογη συνεργασία. «Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί», όπως τόνισε, «την απαρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση της σχέσης με τον απανταχού Ελληνισμό. Η πρώτη θεματική, με επίκεντρο τη μυθολογία και την αποτύπωσή της στην τέχνη της αρχαιότητας, ανέδειξε τη βαθιά πολιτισμική κληρονομιά μας και τη δυναμική της στην κατανόηση του ανθρώπινου βίου. Θερμά συγχαρητήρια στους εισηγητές για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους και σε όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργή παρουσία τους».

Η ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν νέοι ομογενείς, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της διασποράς, φοιτητές και σπουδαστές από 16 χώρες και τέσσερις ηπείρους, όπου ακμάζουν ελληνικές κοινότητες και από την Ελλάδα, είχε ως θέμα την διαχρονική αξία και επιρροή της μυθολογίας στην ταυτότητα και την πολιτισμική συνείδηση των νέων Ελλήνων του εξωτερικού. Σκοπός της ήταν να αναδείξει τη σύνδεση των σύγχρονων νέων με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν και τον τρόπο με τον οποίο μύθοι, θεοί και ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας παραμένουν στοιχεία επίκαιρα στον σημερινό κόσμο, μέσω της ιστορικής αφήγησης και της τέχνης.

Η αρχική εισήγηση της ημερίδας, από την καθηγήτρια κα Παπαϊωάννου εστίασε στον Θησέα και την πολιτική και πολιτισμική σημασία της διαχρονικής του παρουσίας στη αθηναϊκή μυθολογία και τέχνη. Στη δεύτερη εισήγηση, ο καθηγητής κ. Πλάντζος μελέτησε την διαχρονική εξέλιξη της αποτύπωσης των αρχαίων μύθων σε τοιχογραφίες από την αρχαϊκή μέχρι την ύστερη ελληνιστική εποχή, φτάνοντας μέχρι τις επιδράσεις στην ετρουσκική τέχνη.