Αλεξάνδρεια: Ανακαίνιση γραφείων Ελληνικής Κοινότητας και Ναού Ευαγγελισμού με χορηγία εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας το 2025 έχει ξεκινήσει σημαντικές εργασίες ανακαίνισης στους χώρους των ιστορικών κληροδοτημάτων της. Αρχής γενομένης απ΄ τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου ήδη οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης των φθορών βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή η σημαντική εργασία δεν θα ήταν εφικτή δίχως την ευγενή χορηγία του καταξιωμένου εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος με την προτροπή του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ανέλαβε ιδίοις εξόδοις την αποκατάσταση του ανωτέρω Ναού.
Για όλους τους Αιγυπτιώτες και τον Ελληνισμό ο Ευαγγελισμός συμβολίζει όλο το ιστορικό παρελθόν της παροικίας των Ελλήνων στην Αίγυπτο και αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο ναό στην Αφρική.

Άλλωστε τα κληροδοτήματά μας, δίχως την φροντίδα και την στήριξη των σύγχρονων Αιγυπτιωτών, μοιραία θα οδηγηθούν στη φθορά και τη λήθη.
Γι΄ αυτό και η ευεργεσία του κ. Αθανασίου Μαρτίνου θα καταγραφεί στις χρυσές δέλτους των Μεγάλων Ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Στις κατωτέρω φωτογραφίες η Μητέρα της οικογένειας αείμνηστη Αθηνά Μαρτίνου καθώς και το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’.


Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αποτελεί τρίκλιτη βασιλική η οποία κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκκλησιαστικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ενώ ο Ναός ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.
Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού τοποθετήθηκε από τον Πατριάρχη Ιερόθεο Β’ στις 16 Νοεμβρίου 1847. Η ανέγερση του κτιρίου κράτησε εννέα χρόνια, οπότε τα επίσημα εγκαίνια έγιναν την 25 Μαρτίου 1856, με λειτουργό τον Πατριάρχη Ιερόθεο. Εργασίες αναπαλαίωσής του ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2004 με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Η τελετή Θυρανοιξίων του Ναού πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2006 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Αρχιτέκτονας του ναού φέρεται ο Ερμέτες Πιερότης και για την αποπεράτωση του ναού ο Λούκοβιτς. Το μαρμάρινο εικονοστάσιο, ο Πατριαρχικός Θρόνος, το Σύνθρονο και ο Άμβωνας είναι έργο του Κωνσταντινουπολίτη Ιακώβου Βαρούτη. Για την κατασκευή των θυρών, παραθύρων, στασιδίων, κουβουκλίων και άλλων γλυπτών αντικειμένων, εργάστηκε ο Γεώργιος Φιλιππίδης. Χρυσωτής του Εικονοστασίου, του Θρόνου και του Άμβωνα είναι ο Μιχαήλ Λαρόζας. Χρωματιστές του εσωτερικού του Ναού οι αδελφοί Ιορδάνου.
Επίσης σημαντικές ανακαινίσεις πραγματοποιήθηκαν στα δύο γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας όπου εκεί λειτουργούν τα διάφορα τμήματα του προσωπικού.
Σταδιακά και πάντα με τη σωστή μέριμνα και προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθούν στη μέλλον και άλλες ανακαινίσεις των κτιριακών μας συγκροτημάτων, όπου και όποτε αυτό θα είναι εφικτό λόγω των συγκυριών και των οικονομικών δυνατοτήτων της Κοινότητάς μας.
Σχόλια Facebook