Η Βλαχερνίτισσα της Αγγλίας

Betreff: Wtr: Η Βλαχερνίτισσα της Αγγλίας.
Στις 2 Ιουλίου που γιορτάζει η Πόλη στις Βλαχέρνες, γιορτάζει και η δική μας Κοινότητα. Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίων Αμβροσίου & Στυλιανού, Παρεκκλησίου Της Παναγίας Των Βλαχερνών, στο Stony Stratford. Το Στόνυ Στρατφορντ, γνωστό ως το κόσμημα της περιοχής, παλιά  Ιστορική και Ρωμαϊκή κωμόπολη της πόλης Milton Keynes (Κομητεία του Μπακινγχαμσάιρ)  βρίσκεται κάπου ογδόντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου.
Δεν είναι περίεργο ούτε παράδοξο ότι το Παρεκκλήσι μας γιορτάζει κάθε φορά που ψάλλονται Οι Χαιρετισμοί Στην Παναγία και ο Ακάθιστος Υμνος γίνεται αερογέφυρα που ενώνει την γενέτειρα του <<Τη Υπερμάχω……>> στις ακτές του Κερατίου Κόλπου της Πόλης, με την μικρή αυτή κωμόπολη της Αγγλίας που την διασταυρώνει ο ποταμός Ουζ.
Είναι μία Κοινότητα που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας, Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, που ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές,  κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες των ομογενών και σε αυτήν εξυπηρετούνται και άλλοι  ομορθόδοξοι της περιοχής και των περιχώρων.
Η Παναγία έβαλε το χέρι Της για να βρεθεί στο διάβα μας αυτή η Ιθάκη και η (Ελλην)Ορθοδοξία να αποκτήση μια φωνή στον πολυπολιτισμικό χάρτη της πόλης του Μιλτον Κηήνς, να χτίσει την φωλιά της και να ριζώσει σε μιά μικρή γωνιά στην καρδιά της Αγγλίας.

Η Βλαχερνίτισσα είναι εικονογραφικός τύπος της Παναγίας, στην οποία η Θεοτόκος εικονίζεται μετωπικά, στηθαία ή ολόσωμη, με τα χέρια εκατέρωθεν υψωμένα σε στάση δέησης. Το βρέφος Ιησούς παριστάνεται μέσα σε μετάλλιο μπροστά στο στήθος της. Είναι τύπος Πλατυτέρας και όχι Βρεφοκρατούσας. (el.wikipedia.org/)

Εκτός από την Αδελφότητα Κυριών, “Ο Αγιος Δημήτριος”, διατηρεί επίσης Ελληνικό Σχολείο το οποίο στεγάζεται στους χώρους της Εκκλησίας  όπου οι μαθητές/μαθήτριες, παιδιά και ενήλικες, διδάσκονται για μερικές ώρες της εβδομάδας, όχι μόνο τα Ελληνικά γράμματα και την γλώσσα αλλά και πολιτισμό, ήθη και έθιμα. Παραπλεύρως του Ιερού Ναού, βρίσκεται η  Κοινοτική Αίθουσα με εξωτερικούς χώρους, η οποία στεγάζει ένα τμήμα του Σχολείου, φιλοξενεί συναθροίσεις, εκδηλώσεις,  και συμπαραστέκεται στο έργο της Εκκλησίας.
Ο Εορτασμός Της Κατάθεσης Της Τιμίας Εσθήτος Της Παναγίας φέτος,  και για πρακτικούς λόγους, θα λάβει χώρα Πανηγυρικά, την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025 με Αρτοκλασία και θα ακολουθήσει κέρασμα.
 
Πολιούχοι της Κοινότητάς μας είναι ο Αγ. Αμβρόσιος – η ημερομηνία ίδρυσης της Κοινότητας στις  7 Δεκεμβρίου (1989) συνέπεσε με την μνήμη του – και ο ‘Αγιος Στυλιανός, ο Παφλαγών, προστάτης <νεογνών και νηπίων….>. 
 
Για είκοσι χρόνια η Εκκλησία στεγαζόταν σε Αγγλο-Καθολικό Ναό σε κάποια άλλη τοποθεσία .Το 2009 όταν η Κοινότητα απέκτησε δικό της κτίριο, το οποίο παλαιότερα,  από το 1864 που οικοδομήθηκε μέχρι το 1969, ήταν Αγγλικανικός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία, εξυπακούεται πως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, η Θεοτόκος και μάλιστα η Βλαχερνίτισσα, <ανέλαβε> την Κοινότητά μας υπό την σκέπη της . Μετά από σαράντα χρόνια σιωπής, ο Ι. Ναός ξαναβρήκε την φωνή του και η Παναγία <<ξαναγύρισε στο σπίτι της>>. 
 
Στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού γίνονται Λιτανείες, η Περιφορά του Επιταφίου καθώς και η τελετή της Αναστάσεως. Την Κυριακή του Πάσχα και μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, εδώ μαζεύονται μέλη και φίλοι της Κοινότητας για ένα Εορταστικό συμπόσιο. Επίσης   και μια Κυριακή κάθε καλοκαίρι η  κωμόπολη ζωντανεύει από μια ερανική εκδήλωση  με δική μας μουσική, παραδοσιακούς χορούς, εδέσματα κτλ.
 
Η Κοινότητά μας είναι μικρή και οι οικονομικοί πόροι της περιορισμένοι, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για τηρούμε τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε αυτή η Κοινότητα, του προσφέρειν. 
Αισίως φθάσαμε στον Ιούλιο, όπως γίνεται σε κάθε επέτειο του Εορτασμού, θα ακουστεί ξανά το Απολυτίκιο, <<Θείον ένδυμα των οικτιρμών Σου….>> για να γεφυρώσει και πάλι την απόσταση μεταξύ της Πόλης του Κωνσταντίνου με ένα μικρό τμήμα της Γηραιάς Αλβιώνος.
Και Του Χρόνου