ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σχόλια του Φώτη Χαραλαμπίδη

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έργα 100 εκατ. ευρώ στο Άγιον Όρος

 

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Άγιον Όρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός. Ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε με ελικόπτερο στις Καρυές. Στην πλατεία τον υποδέχθηκαν ο πρωτοεπιστάτης Αβραάμ και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής, και τον οδήγησαν στην είσοδο του Πρωτάτου, όπου χαιρέτησε τους ηγουμένους και τους αντιπροσώπους και ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Ευχαριστώντας την ιερά κοινότητα για την τιμή, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει με σεβασμό την πνευματική αποστολή του Αγίου Όρους, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ως συμβόλου εθνικής ταυτότητας και ορθόδοξης παράδοσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ από Προγράμματα ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση έργων υποδομής, συντήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Άγιον Όρος. Μετά την άφιξή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου έλαβε χώρα η επίσημη τελετή υποδοχής, με βάση το αυστηρό τυπικό του Αγίου Όρους από τους 20 ηγουμένους και τους 20 αντιπροσώπους των ιερών μονών, με πλήρη σύνθεση της διοίκησης της ιεράς κοινότητας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού έχει υψηλούς συμβολισμούς, καθώς το Άγιον Όρος αποτελεί έναν φάρο της Ορθοδοξίας με παγκόσμια ακτινοβολία, γεγονός που αναγνωρίζει και τιμά διαχρονικά η Ελληνική Πολιτεία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του από το διοικητικό κέντρο της αθωνικής πολιτείας, τις Καρυές. Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την αγειορείτικη τάξη, σε μια υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος. Επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπαιδίου και Σίμωνος Πέτρας, όπου διανυκτέρευσε μαζί με τη συνοδεία του. Κατά την επίσημη υποδοχή, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, o υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής. Επίσης, κατά την επίσημη υποδοχή παρέστησαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γώγος. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευε επίσης στην επίσκεψή του ο γιος του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

 

Κριτική Ντόρας Μπακογιάννη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

 

Σκληρή στάση κατά ενδεχόμενης συμμετοχής της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό αμυντική σχεδιασμό τήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στο Συνέδριο του «Economist». Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για υποκρισία ορισμένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αρνούνται τις εισαγωγές κινέζικων αυτοκινήτων, με πρόσχημα την παραβίαση εμπορικών κανονισμών από την Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή συζητούν για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα. Επιπλέον, η ίδια δεν μάσησε τα λόγια της για τη στάση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε, στη Σύνοδο στη Χάγη. Τον επέπληξε για την υπερβολικά υποτακτική δημόσια συμπεριφορά στον Πρόεδρο Τραμπ, λέγοντας ότι ως Ευρωπαία την προσβάλλει να βλέπει έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της Συμμαχίας να αποκαλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο «daddy».

 

Τα κόμματα σε θέσεις μάχης

 

Μιας και πάμε για ένα καλοκαίρι χωρίς θερινή ραστώνη, με την Ελληνική Βουλή ανοιχτή για την Προανακριτική που θα συσταθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ας βάλουμε κάτω τις στρατηγικές των κομμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει μία πρόταση για Προανακριτική, που δεν θα βάζει στο κάδρο της όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη Νέα Δημοκρατία επίσης σημειώνουν ότι η περίπτωση Αυγενάκη είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Βορίδη. Σε κάθε περίπτωση, θα ποντάρουν στην άμεση επιστροφή των χρημάτων που παράνομα έλαβαν κάποιοι, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης. Στο ΠΑΣΟΚ πατάνε γκάζι για να ετοιμάσουν την πρόταση για Προανακριτική, ως το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί μόνο του. Στο κάδρο έχουν Αυγενάκη και Βορίδη, την περίπτωση να στοχεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη ζυγίζουν, αλλά πολιτικά, όχι στο πλαίσιο της Προανακριτικής. Στον ΣΥΡΙΖΑ, Προανακριτική θέλουν, αλλά έχουν καεί στον χυλό και φυσάνε και το γιαούρτι, όταν πάνε να συνεννοηθούν με τη Νέα Αριστερά.

 

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

 

Ας πατήσουμε το fast forward και ας υποθέσουμε ότι κατατέθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής, αποδίδοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στους πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη (απιστία κ.ο.κ.) και στους πρώην υφυπουργούς για ό,τι αδίκημα κρίνουν στην Χαριλάου Τρικούπη. Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία; Έχει τέσσερις επιλογές: Να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (μάλλον απίθανο, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, τουλάχιστον ο Βορίδης θα φύγει από τη Νέα Δημοκρατία), να αντιπροτείνει Εξεταστική, να καταθέσει δικό της αίτημα για Προανακριτική, να μην κάνει τίποτα (πιθανότατα αποκλείεται γιατί δεν θα αντέξει την κατακραυγή). Στην περίπτωση της Εξεταστικής, θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις, γιατί θα πρόκειται για μια μακρόσυρτη διαδικασία, που θα αφορά μία ολόκληρη 20ετία και επομένως θα μυρίζει συγκάλυψη διά της γενίκευσης. Επιπλέον, θα πρέπει να μείνει ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι, γιατί διαφορετικά θα παραγραφούν τα αδικήματα με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Οκτώβριο. Και βέβαια, στο τέλος η Εξεταστική θα πρέπει να καταλήξει ή να μην καταλήξει σε Προανακριτική, και αυτό θα συντηρεί την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ στο «κόκκινο» για πολύ καιρό. Αν η Νέα Δημοκρατία καταθέσει δικό της αίτημα για Προανακριτική, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί ο Βορίδης δεν δέχεται το «μοντέλο Τριαντόπουλου» (Προανακριτική μίας ημέρας και παραπομπή στον φυσικό δικαστή) και επειδή αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την περίπτωση Καραμανλή, στη δικογραφία υπάρχει διαβιβαστικό που περιγράφει συγκεκριμένα αδικήματα (απιστία και συνέργεια σε απιστία άνω των 120.000 ευρώ, δηλαδή κακουργήματα), οπότε, αν η Νέα Δημοκρατία αναφερθεί σε πλημμέλημα, είναι πιθανό το Δικαστικό Συμβούλιο που θα

αναλάβει στη συνέχεια να μη συμφωνήσει. Άρα, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

 

Ταμπού

 

Στο Συνέδριο του SPD στο Βερολίνο πήγε ο Θανάσης Γλαβίνας, μέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ και δέχεται συνεχώς ερωτήσεις για το τι έλεγαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες. «Τίποτα», απαντά, ξαφνιάζοντας τους συνομιλητές του. Τέτοια θέματα είναι ταμπού για το ΠΑΣΟΚ, οπότε όσο λιγότερα πεις, τόσο το καλύτερο.

 

Δύσκολο Timing

 

Τον Ιούλιο του 2027 η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την επόμενη πενταετία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επικίνδυνη σύμπτωση. Γιατί αν δύστροποι εταίροι ζητήσουν να φύγει από τα ελληνικά χέρια αυτή η υπόθεση λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, η τότε κυβέρνηση θα βρεθεί πραγματικά σε δύσκολη θέση. Η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες θα είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα. Η κυβέρνηση, το πιθανότερο, θα επιδιώξει το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν να καταβληθείς ε δόσεις και να συμψηφιστεί με τις μελλοντικές αγροτικές επιδοτήσεις, για να αποφευχθεί η δημιουργία της εντύπωσης ότι όλοι θα πληρώσουν για τις λαμογιές των λίγων. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να έχει φύγει το θέμα από την πολιτική επικαιρότητα όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού.

 

Η ΕΝΑ στην Άνδρο για τον Βιώσιμο Τουρισμό

 

Στην Άνδρο βρέθηκε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών (ΕΝΑ) Ελλάδος και ο Πρόεδρός της Νεκτάριος Καλαντζής, για την διεξαγωγή forum με θέμα τον Βιώσιμο Τουρισμό στα νησιά των Κυκλάδων. Όπως πληροφορούμαστε, η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ, αλλά και η Έπαρχος Άνδρου Άννα Βρεττού, η οποία είναι μέλος της ΕΝΑ, ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα. Το forum έκλεισε με επίσκεψη στα Άχλα και με ξενάγηση από τον πρωτοπόρο του βιώσιμου τουρισμού, Μάκη Παντζόπουλο.