Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Πλεύρη: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Σκληρή στάση από την κυβέρνηση για να βάλει φρένο στις καραβιές των μεταναστών από την Λιβύη.

Μονόδρομος για την κυβέρνηση η υιοθέτηση μοντέλου α λα Έβρος 2020 για να βάλει φρένο στις καραβιές των μεταναστών στην Κρήτη.

Η σημερινή κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη θα καθορίσει και την συνολική στρατηγική της κυβέρνησης μετά την αδιανόητη ενέργεια του Χαφτάρ να εκδιώξει την ευρωπαϊκή αποστολή για το μεταναστευτικό.

Οι περισσότεροι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ χρησιμοποιεί τις ορδές των μεταναστών από την Λιβύη για να κερδίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αν και ακόμα κρατούν χαμηλές αντιδράσεις έναντι του στρατάρχη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πάμε σε μοντέλο θωράκισης αντίστοιχο με τον Έβρο.

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση, αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης (8/7), υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν και το 2019 όταν προέκυψε το θέμα στη Μυτιλήνη και το 2020 στον Έβρο με την καθοδηγούμενη παράνομη μετανάστευση.

«Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι απολύτως ελεγχόμενη και αυτό έγινε λόγω της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου να κάνουμε εκπτώσεις στο ζήτημα αυτό», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μπορεί η κυβέρνηση να δέχεται σφοδρή κριτική ότι διπλωματικά πιάστηκε στον ύπνο αφού δεν διέβλεψε έγκαιρα το ρόλο του Χαφτάρ, όμως δεν έχει πολλά περιθώρια σε επίπεδο διπλωματικών επαφών.

Η θωράκιση της Κρήτης είναι στις πρώτες επιλογές αφού οι ροές των μεταναστών θυμίζουν εισβολή αντίστοιχη με το 2020.

Η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο βάρος στο επιχειρησιακό κομμάτι αν και θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες σε ενωσιακό επίπεδο.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στην πρωτοφανή ενέργεια του Χαφτάρ: «Δεν νομίζω ότι ήταν μία θετική στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου θα μιλήσει στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης», όπου αναμένεται να τοποθετηθεί για το μεταστευτικό και τις ροές από τη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Βουλή περίπου στις 13:30.

Πηγή: newsbomb.gr