Συνέντευξη με τον Αντώνη Πετμεζά, Γεν. Γραμ. του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος

Ο Γκολφίνος Πετμεζάς, πρωτοετής δόκιμος./Φωτο  ευγενική παραχώρηση Αντώνη Πετμεζά.

Η πορεία της Ελλάδος είναι συνυφασμένη με την ομογένεια

Συνέντευξη με τον Αντώνη Πετμεζά

Γενικό Γραμματέα του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών Γενών της Ελλάδος

της Μαργαρίτας Βαρθολομαίου
Η Panhellenic Post με την συνεργάτιδά μας κα Μαργαρίτα Βαρθολομαίου και σε συνεργασία με τον  Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών εγκαινιάζει μία νέα σελίδα με αφιερώματα στις οικογένειες – μέλη που απαρτίζουν τον Πατριωτικό όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821. Οι οικογένειες αυτές με το αδούλωτο και άπιαστο πνεύμα τους έγραψαν Ιστορία, συμβάλλοντας αποφασιστικά και καθοριστικά τόσο στην απελευθέρωση της Πατρίδας μας όσο και στην δημιουργία του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
ΕΡ: Καταρχάς θέλω να μου πείτε δύο λόγια για το γενεαλογικό σας δέντρο. Από ποια ιστορική γενιά κατάγεστε;

ΑΠ: ΑντώνηςΠετμεζάς: Έλκω την καταγωγή μου από τον Αθανάσιο Πετμεζά. Απoφοίτησα από τη Σχολή Nαυτικών Δοκίμων και  υπηρέτησα σε πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αεροσκάφη Nαυτικής Συνεργασίας. Αποστρατεύτηκα με το βαθμό του αντιπλοιάρχου κατόπιν αιτήσεώς μου. Στη συνέχεια μέχρι και σήμερα απασχολούμαι στον χώρο της υγείας σε διοικητικές θέσεις. Έχω πάρει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού CNAM στη Διοίκηση Mονάδων Yγείας. Διετέλεσα πρόεδρος του ασφαλιστικού ταμείου TAΠETE , αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης είμαι γενικός γραμματέας του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας.

ΕΡ: Ποιος ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι πρόγονοί σας στην εξέλιξη της ιστορίας στην Ελλάδα;

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΕΤΜΕΖΑ

Η καταγωγή  είναι από τους Κ Λουσούς (Κ Σουδενά) Καλαβρύτων.

ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ.

Στα Ορλωφικά  το 1770 συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα  και 16 μέλη της οικογένειας φονεύτηκαν μαχόμενοι στο χωριό Σκεπαστό Καλαβρύτων.

O Αθανάσιος Πετμεζάς (1760-1804)  έπαιξε σπουδαίο ρόλο προεπαναστατικά. Το 1796 εκδόθηκε τούρκικο φιρμάνι για την εξόντωση ολόκληρης της οικογένειας των Πετμεζαίων. Μαζί με τον Kολοκοτρώνη και τον Zαχαριά, ίδρυσαν την περίφημη θρυλική Αρματωλική Τριανδρία για να αντιμετωπίσουν τους Τουρκοαλβανούς. Το 1804, επικηρυγμένος από τους Τούρκους, έπεσε θύμα προδοσίας και δολοφονήθηκε μέσα στον πύργο του στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων.

Ο Βασίλειος Πετμεζάς (λάδι σε καμβά) βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Kατά τη διάρκεια της Eπανάστασης του 1821 η οικογένεια Πετμεζά πρωτοστάτησε στον αγώνα για ανεξαρτησία και η εθνική της δράση κορυφώθηκε. Την περίοδο αυτή σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι:

Aναγνώστης (ο θάνατός του έχει αποθανατιστεί από τον Γερμανό ζωγράφο Von Hess· ο περίφημος πίνακας βρίσκεται σήμερα στα ανάκτορα του Mονάχου) ο οποίος σκοτώθηκε την ίδια ημέρα και ώρα με τον δεκαεπτάχρονο γιό του Σωτηράκη στα Βασιλικά Κορινθίας αντιμετωπίζοντας τον στρατό του Δράμαλη.

Bασίλειος (φιλικός, στρατηγός, γερουσιαστής, βουλευτής) Από τους πρωτεργάτες στην κήρυξη της επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα.

Nικόλαος (φιλικός, στρατηγός) κινήθηκε δραστήρια κατά του Ιμπραήμ το 1827 και πέτυχε με τα λιγοστά παλληκάρια του και τους μοναχούς της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου νίκη εναντίον του Ιμπραήμ, ο οποίος προσπάθησε να καταπατήσει τη Μονή.

Γκολφίνος (οπλαρχηγός), φρούραρχος της Αγίας Λαύρας.

Kωσταντής (φιλικός, στρατηγός, πληρεξούσιος), πιστός φίλος του Κολοκοτρώνη κατά τον δεύτερο εμφύλιο.

Αντρέας  (φιλικός,πρακτικός ιατρός του αγώνα).

Παναγιωτάκης (οπλαρχηγός) κ.ά., που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Eλλάδας.

Οι ανωτέρω έλαβαν μέρος στις σημαντικότερες μάχες για την απελευθερωση.

Πανωραία σύζυγος του Αθανασίου βοήθησε μεγάλο αριθμό κλεφτών να φύγουν στα Επτάνησα.

 ΕΡ:Πως νιώθετε που κατάγεστε από μία τόσο ιστορική γενιά;

ΑΠ: Γεννήθηκα μέσα σε μία οικογένεια που προσέφερε στην Ελλάδα για πολλές γενιές. Μεγάλωσα με αυτή την γνώση και το συναίσθημα. Ποτέ δεν αισθάνθηκα να με κυνηγά κάποιο φάντασμα… μάλλον θα έλεγα ότι με «προστάτευαν» με «πρόσεχαν» οι πρόγονοι μου. Όταν ήμουν μικρός είχε αποτυπωθεί έντονα στην μνήμη μου η ιστορία που μου έλεγε ο πατέρας μου για τον θάνατο του Αναγνώστη Πετμεζά και την αυτοθυσία του 17χρόνου γιού του που σκοτώθηκε στα Βασιλικά Κορινθίας προσπαθώντας να τον σώσει. Το να είσαι απόγονος μιας μεγάλης ιστορικής οικογένειας το φορτίο και η ευθύνη που αισθάνεσαι είναι μεγάλη φυσικά αυτό ισχύει μόνο αν σέβεσαι την ιστορία σου. Το να φτάσεις το μεγαλείο των προγόνων σου είναι αδύνατον το μόνο που μπορείς να προσφέρεις είναι να αφήσεις θετικό πρόσημο στη σημερινή κοινωνία .

ΕΡ:Μιλήστε μας για τον Πύργο Πετμεζά. Είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καλοσυντηρημένος και από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου. Ποια είναι η σημερινή χρήση του;

ΑΠ: Tο ορμητήριο της οικογένειας ήταν ο πύργος των Πετμεζαίων στα Kάτω Σουδενά (Κάτω Λουσούς) Καλαβρύτων, τον οποίο  διατηρώ σε πολύ καλή κατάσταση και αναστηλώθηκε από τον πατέρα μου ναύαρχο Γκολφίνο Πετμεζά. Είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Βρίσκεται σε υπερυψωμένο στρατηγικό σημείο με πανοραμική θέα. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας με μεγάλο αριθμό πολεμιστρών, δύο βίγλες και μοναδικό ως προς την διάταξη και μορφή του κυκλικού αμυντικού  πύργου. Είχε γίνει κέντρο αντίστασης εναντίον της τουρκικής απειλής τόσο στα προεπαναστατικά όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΕΡ:Με δεδομένη την περηφάνια για την καταγωγή σας, ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους νεώτερους και γιατί;

ΑΠ: Οι νέοι δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι η Επανάσταση του 1821 είναι το σημαντικότερο γεγονός στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος και κατόπιν στρατιωτικών και πολιτικών καταστάσεων βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση. Από την άλλη, μου προκαλεί θλίψη διότι βλέπω από τους νέους γύρω μου μία τάση εξασθένησης της μνήμης των ιστορικών γεγονότων ή ακόμη και αλλοίωση αυτών που όμως δεν είναι υπαίτιοι αυτοί.  Η διατήρηση του έθνους  μπορεί να υπάρξει μόνο αν διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα και το όραμα  του 1821 γιατί η ελευθερία δεν είναι κάτι σταθερό αλλά μεταβάλλεται συνεχώς. Θα πρέπει όλοι μαζί, όλοι ενωμένοι και όχι διχασμένοι όπως αναφέρει και ο εθνικός μας ποιητής… την διχόνοια την δολερή, να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του μέλλοντος οι οποίες φαίνονται να είναι πολλές και δύσκολες και που κατά βάση θα έχουν να τις αντιμετωπίσουν οι νέοι.

Ο Πύργος των Πετμεζαίων.

Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους πολλοί από τους Πετμεζαίους, απόγονοι των οποίων υπάρχουν έως και σήμερα, διέπρεψαν ως στρατιωτικοί, πολιτικοί, επιστήμονες, λόγιοι και ανέπτυξαν έντονη εθνική, πολιτική και πολιτισμική δράση, συμμετέχοντες με πολλούς τρόπους στα κοινά.

 

AΓΩNIΣTEΣ – OΠΛAPXHΓOI                              36

ΦIΛIKOI                                                                     05

ΠEΣONTEΣ YΠEP ΠATPIΔOΣ                             28

ΣTPATHΓOI                                                              09

ANTINAYAPXOI                                                      01

ANΩT. AΞIΩMATIKOI                                            15

ΠPOEΔPOI BOYΛHΣ                                               01

ANTIΠPOEΔPOI BOYΛHΣ                                     03

YΠOYPΓOI                                                                 08

BOYΛEYTEΣ                                                              12

ΓEPOYΣIAΣTEΣ                                                       01

ANTIΠPOEΔPOI EΘNOΣYNEΛEYΣEΩN           01

ΠΛHPEΞOYΣIOI EΘNOΣYNEΛEYΣEΩN           06

ΔHMAPXOI                                                                08

KAΘHΓHTEΣ ΠANEΠIΣTHMIOY                         01

ΠPOEΔPOΣ EΛΛ. EPYΘPOY ΣTAYPOY                01

 ΕΡ: Τέλος, θέλω να μου σχολιάσετε εκτενώς, ποια θα έπρεπε να ήταν η σύνδεση μεταξύ της Ομογένειας και της Ιστορίας της Ελλάδος. Ποια είναι στο σήμερα και τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί;

ΑΠ: Η προσφορά της Ομογένειας σε σχέση με την ιστορία της Ελλάδος τολμώ να πω ήταν καθοριστική και καταλυτική κατά την διάρκεια των κρίσιμων στιγμών της ιστορίας μας. Η πορεία της Ελλάδος είναι συνυφασμένη με την ομογένεια υπήρχε και υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους. Μόνο που η σύνδεση αυτή στη σημερινή πραγματικότητα είναι περιορισμένη χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα συνδιαμόρφωσης στη συνολική πορεία του Ελληνικού έθνους. Στο τόσο διεθνές ευάλωτο περιβάλλον η Ελλάδα οφείλει να χαράξει μαζί με την Ομογένεια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των πολλών εξωτερικών θεμάτων που αντιμετωπίζει. Θα πρέπει να υπάρχει μία αμφίδρομη, δημιουργική και ενεργή σχέση μεταξύ  κράτους και ομογένειας αν θέλουμε να διατηρήσουμε ισχυρό το  Ελληνικό έθνος στο μέλλον.