Γιατί αποκαλούν τον Ελληνο-αυστραλό Δημήτρη Δόλλη …. “παίκτη κλειδί”

Ο Δημήτρης Δόλλης είναι ένα πρόσωπο που αποφεύγει τη δημοσιότητα, ώστε να λειτουργεί καλύτερα και αποτελεσματικά, και πάντα στο τέλος φέρνει ένα καλό νέο, όπως αναφέρει η ΒΡΑΔΥΝΗ στις 6/7/25, συμπληρώνοντας ότι κάπως έτσι έγινε και με την απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών από το Ιράν, κάτι το οποίο ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τον έστειλε κρυφά στην Τεχεράνη περίμενε τόσο άμεσα. Και όταν τελείωσαν όλα, ο Δόλλης τον προέτρεψε «να μη βγει καμία ανακοίνωση», και σε ερώτηση του Μητσοτάκη «γιατί όχι;», η απάντηση ήταν: «Να βγούνε πρώτα τα πλοία από τα ιρανικά χωρικά ύδατα και μετά πρόεδρε, βγάλτε ανακοίνωση». Από τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά τις ικανότητές του και, κυρίως, εκτιμά την αποστροφή του προς τη δημοσιότητα … συνεχίζει σχολιάζοντας το vradini.gr, αποκαλώντας μάλιστα τον Δημήτρη Δόλλη ως “Παίκτη Κλειδί”. Στη φωτογραφία κάτω, φαίνονται εξ αριστερών ο Έλληνας πρέσβης στην Τεχεράνη Δημήτρης Αλεξανδράκης , ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Δόλλης και ο Ιρανός υπουργός Ναυτιλίας, όταν ο Δόλλης ορίσθηκε ειδικός διαπραγματευτής για την απελευθέρωση των δυο πλοίων που είχαν καταληφθεί από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν σε διεθνή ύδατα.

Η έγκριτη ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ σε εκτενές άρθρο της στην έντυπη έκδοση την Πέμπτη 10/7/25, κάνει αναφορά στο Δημήτρη Δόλλη με αφορμή την συμμετοχή του στην επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λιβύη, όπου ο Δημήτρης Δόλλης συνόδευσε τον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Όπως αναφέρει ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ο πρώην “συμπάροικος” και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στην Πολιτεία της Βικτώρια, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου 2010-2012 του οποίου διετέλεσε και Σύμβουλος την περίοδο 2004-2009, πρώην Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού στην Κυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 1999-2003, “επιστρατεύθηκε” από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης και φέρεται να έχει διοριστεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, σύμβουλός του σε θέματα Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Κάποιοι ερμηνεύουν την επιστροφή του Δημήτρη Δόλλη, ως αποτέλεσμα της κοινής πολιτικής αφετηρίας στο ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, που συνεχίστηκε με διατήρηση επικοινωνίας και διαύλου συνεργασίας, σημειώνει ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Συμπληρώνει μάλιστα ότι πιθανότατα Ο Δ. Δόλλης γνωρίζει προσωπικά τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ από την εποχή που το δρομολόγιο Λιβύη – Αθήνα ήταν για τον Χαφτάρ τόσο συχνό όσο για εμάς το δρομολόγιο Παγκράτι – Κολιάτσου. Πιθανώς οι παλαιές του διασυνδέσεις, αλλά και οι παραδοσιακές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με παράγοντες καθεστώτων της Βορείου Αφρικής, ενδέχεται να διατηρούν ακόμη επιρροή καθιστώντας τον Δημήτρη Δόλλη πολύτιμο για τις τρέχουσες επαφές, αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα.
Η Panhellenic Post γνωρίζει, πως ο Ελληνο-αυστραλός Δημήτρης Δόλλης θεωρείται από πολλούς ένας έμπειρος διπλωματικός παράγων και κυρίως ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής και λέγεται πως το έχει αποδείξει, όταν εκλήθη να εμπλακεί σε εκκενώσεις ελλήνων πολιτών από περιοχές εμπόλεμες ή σε κίνδυνο πολέμου.
Επίσης η Panhellenic Post θυμάται ότι ο Δ. Δόλλης ως Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, μεταξύ άλλων που έκανε όπως η στήριξη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, βρήκε κοινοτική χρηματοδότηση και μηχανοργάνωσε με εσωτερικό δίκτυο την τότε ΓΓΑΕ σε επίπεδο, που ελάχιστοι φορείς του δημοσίου είχαν πριν μία εικοσαετία. Επίσης “πέρασε” τότε νέο “Οργανισμό” της ΓΓΑΕ με προβλέψεις, οι οποίες ουδέποτε πριν είχαν υπάρξει, όπως μετάθεση υπαλλήλων της ΓΓΑΕ κατά περιόδους σε Διπλωματικές Ελληνικές Αρχές σε πόλεις με μεγάλη συγκέντρωση αποδήμων Ελλήνων, προκειμένου να προωθούν τα θέματα των αποδήμων (πέραν προξενικών υπηρεσιών).
Η Panhellenic Post θυμάται ακόμη ότι στην ομάδα Δόλλη ως Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, συγκαταλέγονταν τουλάχιστον τρεις Έλληνες απόδημοι με εμπειρία των οργανώσεων των αποδήμων και μάλιστα εις εξ αυτών ήταν ο ομογενής δημοσιογράφος Κώστας Καραμάρκος από την Αυστραλία ως Σύμβουλός του, γνωστός σε αναγνώστες της Panhellenic Post από άρθρα του, τα οποία έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει. Προσπάθεια συμμετοχής ομογενών στην ομάδα του είχε κάνει και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης, επίσης σε Κυβέρνηση Σημίτη.
Οι συγκρίσεις της τότε Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, ανεξάρτητης Υπηρεσίας εποπτευόμενης από το Υπουργείο Εξωτερικών, με την σημερινή υποστελεχωμένη Η1 Διεύθυνση Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών μιλούν μόνες τους.
Σχόλια Facebook