Παρέμβαση Τάγματος των Αρχόντων του Καναδά στην καναδική κυβέρνηση για την προστασία των διωκόμενων χριστιανών

ΤΟΡΟΝΤΟ:.- Το Τάγμα των Αρχόντων της Αρχιεπισκοπής Καναδά (ΑΟΠΚ), κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του έκανε παρέμβαση στην ομοσπονδιακή καναδική κυβέρνηση για την επαναφορά του πρέσβη για τη θρησκευτική ελευθερία και να εργαστεί για την προστασία των διωκόμενων χριστιανών.

Το Τάγμα εξέτασε επίσης μια σειρά μελλοντικών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένου ενός προγραμματισμένου συμποσίου το φθινόπωρο, με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και στήριξη της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Τέλος, το Τάγμα κατά τη συνεδρίασή του σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία και την ανάγκη επισήμανσης της δεινής θέσης των διωκόμενων χριστιανών επεσήμανε τα ακόλουθα:

Μετά τον εορτασμό της Ημέρας του Καναδά, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Καναδά (ΑΟΠΚ), οι οποίοι τάσσονται υπέρ της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, ιδίως για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καλούν τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επαναφέρει τη θέση του πρέσβη για τη θρησκευτική ελευθερία – σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τους ανθρώπους κάθε πίστης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Open Doors, 380 εκατομμύρια χριστιανοί σε όλο τον κόσμο υφίστανται διακρίσεις και διώξεις εξαιτίας της πίστης τους.

Στις 22 Ιουνίου 2025, η παγκόσμια κοινότητα παρακολούθησε με φρίκη την ειδεχθή επίθεση στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό και τη δολοφονία περισσότερων από είκοσι ανθρώπων εξαιτίας της πίστης τους στον Ιησού Χριστό. Το αποτρόπαιο αυτό γεγονός υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι αρχαίες χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία παραμένουν υπό συνεχή απειλή.

Δυστυχώς, τέτοιες συμπεριφορές δεν απουσιάζουν ούτε από τον Καναδά: από το 2021, τουλάχιστον 33 εκκλησίες έχουν πυρποληθεί και καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ δεκάδες άλλες υπήρξαν στόχος εμπρηστικών επιθέσεων.

Η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής του Καναδά. Συνάδει απόλυτα με τις κοινές αρχές και αξίες μας, περιλαμβανομένου του Χάρτη των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ο οποίος εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες συνείδησης και θρησκείας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αναπτύξει αυτή την ικανότητα στο παρελθόν, όταν ο Andrew Bennett υπηρέτησε με διάκριση ως ο πρώτος (και μέχρι σήμερα μοναδικός) πρέσβης για τη θρησκευτική ελευθερία από το 2013 έως το 2016. Το Γραφείο Θρησκευτικής Ελευθερίας πρέπει να επανιδρυθεί, ώστε να εργάζεται για την προστασία των ανθρώπων κάθε πίστης.

Μια ανανεωμένη θέση πρέσβη για τη θρησκευτική ελευθερία μπορεί να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής του Καναδά και να λειτουργήσει ως καταλύτης ειρήνης και συμφιλίωσης μεταξύ των λαών: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται. Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 5:9–10).

Καθώς αυτή την εβδομάδα εορτάσαμε την Ημέρα του Καναδά και απολαμβάνουμε τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνικών συγκεντρώσεων και του συνεργάζεσθαι, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Καναδά καλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία θρησκείας και πίστης για όλους, επανιδρύοντας το Γραφείο Θρησκευτικής Ελευθερίας στον Καναδά και εργαζόμενη ενεργά για την προστασία των διωκόμενων χριστιανών.

Φωτό: Ο Πρόεδρος του Τάγματος των Αρχόντων της Αρχιεπισκοπής Καναδά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Από τον Εθνικό Κήρυκα