4ο Διεθνές Θερινό Σχολείο από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων για την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στις διεθνείς σχέσεις

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ιένα στη Γερμανία και το American College of Thessaloniki, οργανώνει (14/07/2025-16/07/2025) για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Καβάλα, αναπτύσσοντας μία πρωτοβουλία, η οποία αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής και του Κόλπου (the MENA REGION) σε μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων, όπου ο κόσμος αναζητά τη συμφιλίωση, την ανοχή, την κοινωνική συνοχή και την καλή γειτονία σε όλα τα πεδία δραστηριοτήτων, στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και διεθνώς.

Ο εβδομαδιαίος κύκλος των μαθημάτων, συζητήσεων και των εργαστηρίων απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, ερευνητές, στελέχη επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης, νέους διπλωμάτες και πολιτικούς.

Στόχος πέραν της ακαδημαϊκής επιμόρφωσης είναι η έμπρακτη επικοινωνία διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ώστε να κατανοήσουν τη λειτουργία της διεθνούς κοινωνίας που επηρεάζει την καθημερινότητά μας και την οικονομική πραγματικότητα στις χώρες μας, αλλά και πέρα από τα σύνορά μας.

Συνδυάζεται η θεωρία των αμφιθεάτρων με την πράξη και προετοιμάζεται μέσα από τις συζητήσεις στην ολομέλεια των εργασιών, αλλά και στις ομάδες εργασίας, η προσομοίωση της διμερούς, της πολυμερούς διπλωματίας, του ΟΗΕ. Στους χώρους αυτούς αναπτύσσεται η διεθνής Διπλωματία και συζητούνται θέματα που φορτίζουν τις σχέσεις των χωρών, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη τη συνεργασία ή τις αποστασιοποιήσεις περιοχών που γειτονεύουν.

Αναζητούνται καθ΄ όλη την περίοδο των διερευνητικών εργασιών, τρόποι να συμφιλιωθούν διαφορετικές πλευρές με ανοχή στη διαφορετικότητα τους, για να διαμορφωθούν συνεκτικότερες  κοινωνίες, να συνομιλούν οι γείτονες ξεπερνώντας προκαταλήψεις και στερεότυπα. Το παράδειγμα της συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη αποτελεί μία ενδιαφέρουσα μαρτυρία στην πολυτάραχη εποχή μας. 

Από τους κύκλους του θερινού Σχολείου επιδιώκεται περαιτέρω ανάπτυξη δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στα πεδία επικοινωνίας με τις αρχές, τους ηγέτες χωρών, τους διεθνείς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και τρόπων που θα βελτιώνουν την επικοινωνία αυτών, να επιλέγουν τομείς στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, να συναντούν πολίτες και συνομιλητές από διαφορετικές προελεύσεις (επικοινωνία αρχής/επιχείρησης με πολίτη/πελάτη, άλλης πολιτιστικής καταγωγής), αλλά και να βελτιώνουν τρόπους προβολής των συμφερόντων της χώρας /επιχείρησης σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνουν.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

4th Kavala International Summer School 2025

Conflict Resolution: Climate Challenges, energy issues, and Multiculturalism

Venue: American College of Thessaloniki (ACT), Thessaloniki, Greece, West Hall, Room 105

 

Monday, 14 July 2025

10:30 – 10:45 Opening remarks

10:45-11:00 Prof. Dr. Martin Leiner, Friedrich Schiller University, Jena, Germany (TBC)

11:30-11:40 Prof. Stamos Karamouzis, Provost, ACT

11:40-11:50 Mr. Loukas Katsonis, CEO FAINST

11:50-12:45 Ambassador(ret) Michael B. Christides, Former BSEC Secretary General

13.00-14.00 Light lunch

14:00 – 16:00 First Round Table: Energy Supply Pipelines (Land and Sea), Energy Conflicts and Resolution Options

Prof. Ioannis Katsogiannis, Professor at the Department of Chemistry of the Aristotle University of Thessaloniki (AUTH)

Dr. Yannis Bassias

 

Tuesday, 15 July 2025

10:00 – 12:30 First Round Table (continued): Climate Challenges in the International Environment / Conflict Resolution

Prof. Joseph Gratale

Mr. Constatine Cakioussis, Ambassador (ret)

13:00 – 14:00 Light Lunch

14:00 – 15:30 Second Round Table

Energy Research in the Wider Mediterranean Region / Conflict Resolution

Prof. Kostas Ifantis

 

Wednesday, 16 July 2025

10:00 – 12:30 Second Round Table (continued):

Energy and Regional Tensions / International Law and Conflict Resolution

 

Στη φωτό, η αφίσσα του θερινού σχολείου του 2024