Η Αμερικανίδα Πρέσβης, τα Αμερικανικά Συμφέροντα και τα Ελληνικά Δίκαια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναμενόμενη νέα Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα κυρία  Κίμπερλι Γκιλφόϊλ, παρά τα καλά λόγια και τις επαινετικές «ατάκες» του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ομογενή Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, εξήρε τον χαρακτήρα της Γκίλφοϊλ, για την οποία δεν δίστασε να πει πως «θα είναι η καλύτερη πρέσβης των ΗΠΑ που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα», το ίδιο όπως και όλοι οι προκάτοχοί της Αμερικανοί πρέσβεις στην Αθήνα,  θα υποστηρίξει τα Αμερικανικά Συμφέροντα και αυτά θα προωθήσει στην διάρκεια της θητείας της στην Αθήνα.  Αυτή, άλλωστε, δεν είναι η δουλειά του κάθε Πρέσβη της κάθε χώρας;

Το πόσο επιτυχής θα είναι η προσπάθειά της -υπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας της, αλλά μη βλάπτοντας και τα συμφέροντα της  χώρας υποδοχής-  αυτό θα εξαρτηθεί από τις διπλωματικές της ικανότητες, αλλά και από τις θέσεις της Ελλάδος απέναντι στις αμερικανικές  αξιώσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν τομείς όπως η αμερικανική οικονομία, η αμερικανική στρατιωτική ισχύς και η αμερικανική ασφάλεια. Αυτά, άλλωστε, μεταξύ άλλων υποστήριξε και η ίδια η Γκιλφόϊλ στην ακρόασή της στην Γερουσία. ( 9 Ιουλίου ’25). Πήγε και ένα βήμα παρακάτω: «Θα ήθελα να διασφαλίσω πως προστατεύουμε και τιμούμε την συνεπή, σταθερή και αξιόπιστη στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα. Άκουσαν το κάλεσμά μας κάθε φορά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας», δήλωσε η Γκίλφοϊλ στο Κογκρέσο.

Οι δηλώσεις της στη Γερουσία προκάλεσαν αίσθηση στην Άγκυρα και …αγαλλίαση στην Αθήνα. Χωρίς ούτε η πρώτη να έχει 100%  δίκιο ούτε, όμως, και η δεύτερη. Ως συνήθως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.  «Θα είναι προτεραιότητά μου να επιταχύνω περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας», δήλωσε η εν αναμονή Πρέσβης, κάτι που σημαίνει αγορά περισσότερων αμερικανικών αεροσκαφών, όπλων και φυσικού αέριου από την Ελλάδα… Εμπόριο, χρήμα, συμφέροντα!

Εκείνο, όμως, που, κατά την γνώμη μας, έχει πρωταρχική σημασία είναι η Ελλάδα, μέσα από την αμερικανική πολιτική και τα αμερικανικά συμφέροντα που θα προωθήσει η κυρία Γκιλφόϊλ, να κατορθώσει, με επιδέξιο τρόπο, να εξυπηρετήσει και τα δικά της συμφέροντά και ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία, την ελληνική στρατιωτική ισχύ και την ελληνική ασφάλεια. Συγχρόνως και την δίκαιη επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της Κύπρου, με την απαράδεκτη τουρκική κατοχή μέρους του νησιού. Αν και στον αντίποδα, ταυτόσημα και αλληλο-εξυπηρετούμενα είναι, στην ουσία, τα συμφέροντα των δύο χωρών, Αμερικής και Ελλάδος. Επομένως όλα κριθούν από το εάν και κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να περάσει τα Δίκαιά της μέσα από τους στόχους της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Τουρκίας κατά διαστολή συμπεριλαμβανομένης.

Επίσης, σημαντική η επισήμανση του «δικού» μας Τζορτζ Τσούνη πως «η Ελλάδα είναι ένας συνεπής σύμμαχος. Αυτά που είπε η κυρία Γκίλφοϊλ και ο βουλευτής Ριτς στο Κογκρέσο την Τετάρτη είναι ότι η Τουρκία δεν είναι συνεπής όλη την ώρα».

Να σημειωθεί ακόμη ότι η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ δήλωσε πως θα στηρίξει την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ, προκαλώντας ανησυχία στην Άγκυρα. «Θα ενθαρρύνω επίσης την πρόοδο της Ελλάδας στην κατασκευή ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, οι οποίες συμβάλλουν στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια», διεμήνυσε.

Από την ακρόαση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου εντύπωση προκάλεσε  και η τοποθέτηση του βουλευτή Τζέιμς Ριτς για τα F-35 που θέλει η Τουρκία.

«Εγώ ήμουν εκείνος που έβαλε στον ‘πάγο’ τα F-35 (για την Τουρκία). Τα F-35 που πλήρωσαν και αγόρασαν είναι ακόμα στις ΗΠΑ, επειδή τα σταμάτησα και θα συνεχίσω να το διατηρώ αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους».

Ιδού, λοιπόν, μέλλον λαμπρό να εξυπηρετηθούν και τα ελληνικά καλώς εννοούμενα συμφέροντα, που είναι σύμφυτα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσα από τα αμερικανικά συμφέροντα δια στόματος  της συμπαθεστάτης  Αμερικανίδας Πρέσβεως και των όποιων υποστηρικτών μας στη Γερουσία.

Αυτά, αν και όπως λέει η ελληνική παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια κράταγε μικρό καλάθι»…