Δασμοί Τραμπ: Καταδίκες και σφοδρές αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Την αντίδραση χωρών-μελών της ΕΕ προκάλεσε η επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία ανακοινώνει την επιβολή δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και την αναλογική αύξηση του ποσοστού αυτού, αν υπάρξουν αντίμετρα.
Απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου. Ταυτόχρονα, όμως, είπε, είναι έτοιμη και για αντίμετρα.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν το σχόλιο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, που επίσης εκφράζουν τη στήριξή τους στην πρόεδρο της Κομισιόν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, εκτίμησαν, σε δηλώσεις τους στο Reuters, ότι η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 30%, είναι διαπραγματευτική τακτική.
Αντόνιο Κόστα: Στόχος η επίτευξη δίκαιης συμφωνίας
Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, δηλώνει τη στήριξή του στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν και «στις προσπάθειες της Κομισιόν για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας με τις ΗΠΑ».
Στην ανάρτησή του στο Χ, σημειώνει ότι «το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο οδηγεί στην ευημερία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι δασμοί είναι φόροι. Τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δημιουργούν αβεβαιότητα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ισχυρές εμπορικές συνεργασίες παγκοσμίως».
Μακρόν: Έντονη αποδοκιμασία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, επίσης με ανάρτηση στο Χ, εξέφρασε «πολύ έντονη αποδοκιμασία» της Γαλλίας για την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε την ΕΕ να «υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της», την περίπτωση που «δεν υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου».
Επισημαίνει επίσης ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν με την Ουάσιγκτον εδώ και αρκετές εβδομάδες «στη βάση μιας σταθερής και καλόπιστης προσφοράς». Ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει επίσης ότι «περισσότερο από ποτέ εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
«Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαπραγμάτευση που θα ενταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που οφείλουν οι εμπορικοί εταίροι να έχουν ο ένας προς τον άλλον, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα κοινά συμφέροντα και στις ολοκληρωμένες αξιακές αλυσίδες», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ιταλία: Ελπίδα για δίκαιη συμφωνία
«Είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω πόλωση», επισήμανε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.
Επίσης, αναφέρεται ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι αισιόδοξη ότι μία «δίκαιη συμφωνία» θα μπορούσε να επιτευχθεί για τους δασμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Ρώμη υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Γερμανία: Κάλεσμα για συνομιλίες από τους βιομήχανους
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μια «γρήγορη συμφωνία» για τους δασμούς, ώστε να σταματήσει το κλίμα ασάφειας.
Ωστόσο, η ένωση των Γερμανών βιομηχάνων, BDI, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλάει για την ανάγκη επείγουσας διεξαγωγής συνομιλιών με στόχο την εκτόνωση του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.
«Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ είναι ένα σημάδι κινδύνου για τις δύο ακτές του Ατλαντικού», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Νιέντερμαρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI. Και πρόσθεσε: «Η BDI καλεί τη γερμανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αμερικανική κυβέρνηση να βρουν λύσεις πολύ γρήγορα μέσω ενός αντικειμενικού διαλόγου και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση».
Ανησυχία στην Ολλανδία
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμού 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από την 1η Αυγούστου είναι «ανησυχητική», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ντικ Σχόοφ. Επισήμανε ότι αυτός «δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή μας. Καθώς η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη και αποφασιστική για την επίτευξη ενός αποτελέσματος με τις ΗΠΑ, το οποίο θα είναι αμοιβαία ωφέλιμο», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Χ.
in.gr
Σχόλια Facebook