Μίλτος Σπυρομήλιος: Οι διχόνοιες δεν βοηθήσαν την πατρίδα –  η ομοψυχία είναι απαραίτητη  –

Φωτογραφίες *
Σε συνέχεια του αφιερώματος του Panhellenic Post και της συνεργάτιδάς μας Μαργαρίτας Βαρθολομαίου  στις Ιστορικές οικογένειες που απαρτίζουν τον Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος, συνεχίζουμε με την συνέντευξη του Μίλτου Σπυρομήλιου, καταγόμενου από την Χειμάρρα της Β. Ηπείρου.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μαργαρίτα Βαρθολομαίου ΕΡ: Καταρχάς θέλω να μου πείτε δύο λόγια για το γενεαλογικό σας δέντρο.  Από ποια ιστορική γενιά κατάγεστε;

Μίλτος Σπυρομήλιος ΑΠ: Η ιστορική μας γενεά  κατάγεται από την Χειμάρρα της Β. Ηπείρου από το γένος  του Σπυρου  Μίλιου ή Σπύρου Μήλιου /  ( το επίθετο μας γράφεται και Σπυρομίλιος και Σπυρομήλιος).

  • Σπύρο Μίλιος ( 1800 -1880 )  είχε λάβει μόρφωση και στρατιωτική εκπαίδευση στην Ιταλία όπως και πολλοί πρόγονοι του. Ως Αξιωματικός γνώριζε την οργάνωση  στρατιωτικών σωμάτων και με τις γνώσεις συνέβαλε στην διαμόρφωση τακτικού στρατού – υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Διοικητής της Σχολής  Ευέλπιδων –  μετείχε και κατέγραψε τα γεγονότα της ηρωικής εξόδου από το Μεσολόγγι –  πολέμησε με τον Καραϊσκάκη σε όλες τις μάχες – ενέταξε  250  Χειμαριώτες στα Ελληνικά  επαναστατικά σώματα  . Ίδρυσε το Μετοχικό Ταμείο Στρατού το οποίο έδωσε λύσεις σε πολλά θέματα οικονομικής αρωγής προς τους αγωνιστές και τις οικογένειες τους. Από τους βασικούς συντελεστές του κινήματος της  3 η Σεπτεμβρίου 1843  που επέβαλε το πρώτο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους . Ως Διοικητής της Σχολής Ευέλπιδων διασφάλισε την τάξη και η μετάβαση ήταν αναίμακτη κατά το κίνημα.  Σημαντική δράση έχει ο αδελφός  Ζάχος Μίλιος . Ο αδελφός τους  Νίκος σκοτώνεται κατά την έξοδο του Μεσολογγίου.
  • Σπύρος Σπυρομίλιος ( 1864 -1930 )   – η σχετική επισυναπτόμενη νεκρολογία περιγράφει κατά τον καλύτερο τρόπο την δράση του  στον πόλεμο κατά των Τούρκων – Βουλγάρων και Αλβανών. Από του πρώτους Μακεδονομάχους  , βασικός συντελεστής της επαναστάσεως στο Γουδί 1909 ( αναμόρφωση του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Κοινωνίας ) – απελευθέρωσε και ενέταξε  την Χειμάρρα στην Ελληνική επικράτεια   το 1912 .
  • Πύρρος Σπυρομήλιος ( 1913-1961 )  – Αξιωματικός ΒΝ ) – Κλέαρχος Σπυρομίλιος ( 1917 – 1943  Αξιωματικός ΒΑ ) – έπεσε  σε Αερομαχία κατά τον Β – Παγκόσμιο πόλεμο )  ) – Μίλτος Σπυρομίλιος ( 1890 – 1981 –  Ταγματάρχης Ελληνικού Στρατού ) αναπτύσσουν σημαντική Δράση κατά τον Β. παγκόσμιο πόλεμο . Ο Πύρρος και ο Μίλτος Σπυρομίλιος εισέρχονται με τον Ελληνικό Στρατό στις 24 Δεκεμβρίου 1940 στην Χειμάρρα και την απελευθερώνουν .
  • Περικλής Σπυρομήλιος ( 1953  – εν ζωεί  – απόστρατος Ναύαρχος ΠΝ. )   – κλείνει ένα κύκλο 200 ετών παρουσίας της οικογένειας στα Στρατιωτικά Σώματα .

 ΕΡ: Ποιος ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι πρόγονοί σας στην εξέλιξη της Ιστορίας στην Ελλάδα;

ΑΠ: Η δημιουργία μίας Δημοκρατικής Σύγχρονης Κοινωνίας βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Η απελευθέρωση της Ηπείρου και της Β. Ηπείρου, πρωταρχικός σκοπός της οικογένειας.

 

ΕΡ: Πως νιώθετε που κατάγεστε από μία τόσο ιστορική γενιά;

Υπερηφάνεια για τους  προγόνους – Αγάπη και Υποχρέωση για την Πατρίδα μας.

ΕΡ: Με δεδομένη την περηφάνια για την καταγωγή σας, ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους νεώτερους και γιατί;

ΑΠ: Οι διχόνοιες δεν βοηθήσαν την πατρίδα –  η ομοψυχία είναι απαραίτητη  – είμαστε λίγοι και  έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλούς κινδύνους σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει .

 

 

 ΕΡ: Τέλος θέλω να μου σχολιάσετε εκτενώς, ποια θα έπρεπε να ήταν η σύνδεση μεταξύ της Ομογένειας και της Ιστορίας της Ελλάδος. Ποια είναι στο σήμερα και τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί;

ΑΠ: Η ομογένεια στήριξε, στηρίζει και θα στηρίζει την Ελλάδα. Οι κοινές καταβολές, παραδόσεις και θρησκεία είναι ισχυρές . Η Ελληνική κοινωνία  όπως και η ομογένεια  έχει αλλάξει,  πρέπει η Πατρίδα να μας ενώνει. Η ομογένεια προόδευσε όπου εγκαταστάθηκε, ίσως διότι απαλλάχθηκε  από τις εσωτερικές έριδες και βρήκε οργανωμένες κοινωνίες που έδωσαν κίνητρα ανάπτυξης. Πρέπει να απαλλαγούμε από την μικροκομματική πολιτική αντιπαράθεση να εντάξουμε την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Σύγχρονο Χάρτη και να πάρουμε αποφάσεις που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε και να προοδεύουμε  ως Έθνος και ως Κράτος. Η ομογένεια είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας.

Μέλος της οικογένειας μας είναι ο Αστροφυσικός Ιάσων Σπυρομίλιος  ( Dr Jason Spyromilio ) εγκατεστημένος στο Λονδίνο- Αγγλία από το 1980 και τώρα στο  Μόναχο – Γερμανία από το 1990 – ο οποίος μας τιμά με την επιστημονική του δράση και τις διακρίσεις του.

 

* Οι πρόγονοι του Μίλτου Σπυρομήλιου

Φωτογραφίες – Ευγενική Παραχώρηση Μίλτος Σπυρομήλιος