Η Panahellenic Post και η Μαργαρίτα Βαρθολομαίου σε συνέντευξη με τον Μ. Μελετόπουλο της Κίνησης των “91”

Αθήνα.- Μια διακήρυξη για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος, που την υπογράφουν 91 επώνυμοι Έλληνες  από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον στρατό, τη διπλωματία, τις επιχειρήσεις και τη Δικαιοσύνη, για τη δημιουργία ενός νέου “πατριωτικού” κόμματος, παρουσίασαν προχθές Σάββατο 12 Ιουλίου 2025, στους συντάκτες Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) οι εμπνευστές, με επικεφαλής τον Μελέτιο Μελετόπουλο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η διακήρυξη θα ανοίξει σύντομα προς υπογραφή από κάθε Έλληνα πολίτη, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει σε αυτό το νέο εθνικό κίνημα από την έναρξή του.

Η Panhellenic Post και  η συνεργάτης μας Μαργαρίτα Βαρθολομαίου έλαβε συνέντευξη από τον  επικεφαλής της Κίνησης αυτής Μελετόπουλο Μελέτιο, (φωτογραφία πάνω) Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΕΚΠΑ, Διευθυντή Λυκείου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βαρθολομαίου, ΕΡ:  Καταρχάς θέλω να μου πείτε που στοχεύει η κίνηση των 91 Πολιτών της οποίας ηγείσθε και γιατί αποφασίσατε να κάνετε την εξαγγελία αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή;

Μελετόπουλος ΑΠ: Είναι μία κίνηση ισότιμων ενεργών πολιτών και στοχεύει στην διαμόρφωση μίας ρεαλιστικής λύσης για την διακυβέρνηση της χώρας, η οποία σήμερα πλέει ακυβέρνητη σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, με πολεμικές συρράξεις και πρωτοφανή αστάθεια.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της “Κίνησης” στους συντάκτες των ΜΜΕ, με επικεφαλής τονΜελέτιο Μελετόπουλο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

ΕΡ:  Ακούσαμε να κάνετε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι το ‘‘αγαθό’’ κίνημα των 91 πολιτών εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του κάνοντας ένα έμμεσο κάλεσμα στους κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή. Με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφω τόσο στην προσωπικότητα, όσο και στην ακεραιότητα που σας διακρίνει, αυτό είναι σχήμα οξύμωρο. Δεν μπορείτε από την μία πλευρά να εξαγγέλετε ένα κίνημα ανησυχούντων πολιτών, (όλοι είμαστε ανησυχούντες και πλήττοντες πολίτες), ενώ από την άλλη πλευρά να διατυπώνετε μία συγκεκριμένη πολιτική στόχευση καθρεφτίζοντας συγκεκριμένα ονόματα. Αυτό δεν είναι κίνημα πολιτών. Ποιες είναι οι απόψεις σας επί των ανωτέρω;

ΑΠ: Δεν είμαστε ούτε “αγαθοί” ούτε “πλήττοντες” όπως λέτε. Είμαστε εργαζόμενοι πολίτες, διαπιστώνουμε ότι η χώρα διέρχεται κρίση υπαρξιακού χαρακτήρα και απευθυνόμαστε σε πολιτικούς που μπορούν να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία.

ΕΡ:  Στην συνέντευξη Τύπου μιλήσατε εκτενώς για διαπιστώσεις. Διαπιστώσεις όμως έχουμε κάνει και κάνουμε όλοι καθημερινά. Η Ελλάδα αναζητά εναγωνίως λύσεις, λύσεις σοβαρές και βιώσιμες από Τεχνοκράτες που θα σηκώσουν τα χέρια και θα δουλέψουν, ήτοι (Get the job done) που λένε και οι Αμερικάνοι. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας και ποιες λύσεις ρεαλιστικές έχετε να προτείνετε; Παραδείγματος χάριν για το μεταναστευτικό, για το Περιβάλλον, για την Υγεία, για το Δημογραφικό, για τα παιδιά που φεύγουν συνέχεια στο Εξωτερικό, (στο τελευταίο είμαι κι εγώ η ίδια προσωπικά, παθούσα).

ΑΠ: Εφ΄ όσον συγκροτηθεί ο φορέας που ζητούμε, θα εκπονήσει και το κατάλληλο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση.

ΕΡ: Θα γίνω λίγο δηλητηριώδης και θα σας πω ότι τόσο ο κος Καραμανλής όσο και ο κος Σαμαράς είχαν και οι δύο τις ευκαιρίες τους στο παρελθόν. Από την στιγμή που τότε είχαν τις ευκαιρίες τους και δεν έπραξαν τα δέοντα, ήτοι δεν τις αξιοποίησαν, (χωρίς να αναφέρω γεγονότα και επιμέρους στοιχεία), για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα το κάνουν αυτό στο σήμερα, στο τώρα, ή στο προσεχές μέλλον;

ΑΠ: Ένας πολιτικός που έχει ήδη ικανοποιήσει την φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός έχει την πολυτέλεια να υπερβεί το πλαίσιο που τον δέσμευε και να συμβάλει στην αναδόμηση και ανανέωση του πολιτικού σκηνικού.

ΕΡ:  Τέλος, έχετε σκεφτεί ότι μήπως θα ήταν πιο έντιμο να συστήσετε ένα κόμμα με προβληματισμένους και αγανακτούντες πολίτες, (όλοι είμαστε άλλωστε), με σαφή ηγεσία, στοχοθεσία, ταυτότητα και προσδιορισμό εξαρχής; Επίσης και με συγκεκριμένο πρόγραμμα κι αφήστε τον λαό να σας κρίνει, να σας κατακρίνει αλλά και να σας ψηφίσει.

ΑΠ: Οι πολίτες δεν διαθέτουν πόρους, τεχνογνωσία, εμπειρία διακυβέρνησης και κατάλληλες διασυνδέσεις. Μπορούν όμως να συμβάλουν καθοριστικά σε μία νέα πολιτική κίνηση.

Βαρθολομαίου: Ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.