ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σχόλια του Φώτη Χαραλαμπίδη

ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

Έρχεται το «Made in Greece» περιπλανώμενο πυρομαχικό

 

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος με μέσα «Made in Greece» κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, δρομολογώντας την απόκτηση περιπλανώμενων πυρομαχικών ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής. Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ανακοίνωσε την έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη του οπλικού συστήματος πριν από λίγες ημέρες, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά –γνωστά διεθνώς ως loitering munitions– συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά drone και πυραύλου, προσφέροντας την ικανότητα παραμονής πάνω από περιοχή ενδιαφέροντος, εντοπισμού και στοχοποίησης, με δυνατότητα αυτόνομης προσβολής. Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή ανέδειξαν τη σημασία τους στη σύγχρονη τακτική, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις με διασπαρμένους ή κινητούς στόχους. Σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, το ελληνικό σύστημα θα πρέπει να έχει δυνατότητα δράσης τόσο σε χερσαίο, όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον, με ακτίνα επιχειρήσεων έως 100 χιλιομέτρων και χρόνο παραμονής στον αέρα τουλάχιστον 60 λεπτών. Θα υποστηρίζει λειτουργία «σμήνους» (swarm), με πολλαπλές μονάδες να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν δεδομένα και να κατανέμουν τους στόχους ανάλογα με την προτεραιότητα και τη θέση τους στο πεδίο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ακρίβεια πλήγματος, που θα πρέπει να είναι εντός ενός μέτρου, καθώς και στη δυνατότητα προσβολής βαριά θωρακισμένων στόχων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και συστημάτων ραντάρ. Παράλληλα, το σύστημα θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά λειτουργικό υπό συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου (π.χ. jamming ή spoofing), αλλά και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, από χαμηλές θερμοκρασίες έως ισχυρούς ανέμους και σκόνη. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου είναι η ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, ώστε το πυρομαχικό να μπορεί να αναλύει το περιβάλλον, να ιεραρχεί απειλές και να λαμβάνει αποφάσεις, υπό την εποπτεία του χειριστή. Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα δυναμικής επαναστοχοποίησης ή ακύρωσης αποστολής κατά τη διάρκεια της πτήσης, με στόχο τη μέγιστη επιχειρησιακή ευελιξία. Η εκτόξευση του πυρομαχικού θα μπορεί να γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, ενώ το σύστημα θα διαθέτει χαρακτηριστικά χαμηλής ανιχνευσιμότητας, περιορίζοντας την οπτική, θερμική και ηλεκτρομαγνητική υπογραφή του. Το γεγονός αυτό καθιστά τη χρήση του ιδανική και σε αστικά ή ημιαστικά περιβάλλοντα, όπου οι απαιτήσεις για ακρίβεια και διακριτικότητα είναι αυξημένες.

 

Με το… κιλό πουλάνε τις χρυσές λίρες οι Έλληνες!

 

Όσο πιο πολύ ανεβαίνει στις διεθνείς αγορές οι τιμή του χρυσού που, φυσικά, συμπαρασύρει και την τιμή της χρυσής λίρας, τόσο περισσότερο ανεβαίνουν και οι ρυθμοί πώλησης χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδας από διάφορους συμπατριώτες μας, όλων των ηλικιών και όλων των τάξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή η λίρα πωλείται στα 756,64 ευρώ, ενώ αγοράζεται στα

645,68 ευρώ. Δηλαδή, αν κάποιος δώσει 10 λίρες, θα πάρει ζεστά-ζεστά 7.564,40 ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Επειδή, λοιπόν, πολλοί θεωρούν ότι οι λίρες έχουν φτάσει σε πολύ υψηλή τιμή και δεν θα ανέβουν άλλο, τις πουλάνε για να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Αυτό που προκαλεί περιέργεια είναι το πώς βρέθηκαν όλες αυτές οι λίρες στα σπίτια μιας κοινωνίας που αγκομαχάει για να τα βγάλει πέρα, που ο κόσμος φωνάζει ότι δεν του φτάνει το μεροκάματο και η σύνταξη για να περάσει τον μήνα, που η μιζέρια και η δυστυχία κυριαρχούν. Φαίνεται πως κάποιοι συμπατριώτες μας έχουν συνηθίσει να… κλαίγονται ή το θεωρούν… γούρι, εκτός πια και αν έχουν όλοι κομπόδεμα από κάποιον παππού και το κρύβουν για τις δύσκολες ώρες, που έχουν ήδη φτάσει. Γεγονός, πάντως, είναι πως στην Ελλάδα της φτώχειας και της κακομοιριάς, κυκλοφορούν άνθρωποι με λίρες. Άλλοι δεν έχουν να φάνε, άλλοι ξεσπιτώνονται και άλλοι, κολυμπάνε στο χρυσάφι. Αν και, για να είμαστε πιο σαφείς, αυτοί που πουλάνε σήμερα λίρες δεν είναι οι θεσμικοί επενδυτές, δεν είναι οι πλούσιοι, είναι εκείνοι που ξεπουλάνε ό,τι τους έχει απομείνει, ό,τι είχαν καταχωνιάσει στην ντουλάπα, για να πάρουν κάποια μετρητά μαζεμένα, μιας και με το μηνιάτικο ή το μεροκάματο δεν μπορεί κανένας να μαζέψει λεφτά, γιατί εξανεμίζονται από τις υποχρεώσεις. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου, η τιμή στην οποία αγοράζει τη χρυσή λίρα η Τράπεζα της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 30% και η τιμή πώλησης κατά 27%.

 

Ανατρέπει τα πάντα σε οικονομία και κοινωνία η γήρανση

του πληθυσμού

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στην παγκόσμια οικονομία; Ποιες δημοσιονομικές και νομισματικές προκλήσεις εγείρονται σε μια κοινωνία που ζει περισσότερο; Πώς μπορούν οι θεσμοί να αναδιαμορφωθούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας αυτής εποχής; Αυτά και πολλά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα τέθηκαν στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου «Economics of Longevity and Ageing», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιουνίου στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο της Τράπεζας της Ελλάδας, με την υποστήριξης της Τράπεζας της Ελλάδας και της Περιφέρειας Αττικής. Το συνέδριο ήταν πρωτοβουλία του CEPR RPN on Ageing and Longevity, του OECD Crete Centre on Population Dynamics, του EIT Oxford και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και έφερε στην Αθήνα κορυφαίους οικονομολόγους, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και φορείς χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο άνοιξε έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς μπορούμε να επανασχεδιάσουμε την οικονομία, την εργασία και τους θεσμούς, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας όπου η μακροζωία είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ειδικότερα, η θεματολογία κάλυψε τρεις βασικούς άξονες:

· Η σχέση της μακροζωίας με τη νομισματική πολιτική – Επιδράσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στις αποταμιεύσεις και στα επιτόκια.

· Η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης – Με έμφαση στην πρόληψη και στο μέρισμα μακροζωίας, ως παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

· Ανασχεδιασμός θεσμών – Από τα συστήματα συντάξεων και υγειονομικής φροντίδας, έως την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.

 

Πρόωρη μάχη

 

Μπορεί οι εκλογές να αργούν, αλλά στο ΠΑΣΟΚ από τώρα αρκετοί και αρκετές γλυκοκοιτάζουν μια εκλόγιμη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ήθελε εκεί τη στενή του συνεργάτιδα Στεφανία Μουρελάτου, που δεν μπορεί να εκλεγεί με σταυρό, αλλά παράλληλα ακούγονται τα ονόματα του Ανδρέα Σπυρόπουλου, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Δημήτρη Μάντζου. Χωρούν όλοι στις εκλόγιμες; Με τα σημερινά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, προφανώς όχι. Θα έχει δύσκολο σταυρόλεξο ο Ν. Ανδρουλάκης όταν φτάσει η ώρα.

 

Έχουν πάρει αέρα τα μυαλά του Έντι Ράμα

 

Η Αθήνα προσπαθεί να ξαναβρεί διαύλους επικοινωνίας με τον Έντι Ράμα, καθώς τα μυαλά του Αλβανού ηγέτη έχουν πάρει αέρα, μιας και βλέπει ότι, εκτός των άλλων, αποκτά πρόσβαση απευθείας στον Λευκό Οίκο, λόγω των τουριστικών επενδύσεων του γαμπρού του Αμερικανού Προέδρου στην Αλβανία και στο νησί Σάσων. Έτσι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσία του Αλβανού ομολόγου του, εγκαινίασε το κτίριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, το οποίο –πλήρως ανακαινισμένο πλέον– θα λειτουργεί ως Γενικό Προξενείο. Το κλίμα ήταν θερμό, με φιλικά λόγια για τις διμερείς σχέσεις, τα καθιερωμένα για τη μειονότητα και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της κ.ά. Να θυμίσουμε πάντως ότι, πέραν των ανοιχτών θεμάτων για τη μειονότητα, υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα των Θαλάσσιων Ζωνών και της δέσμευσης εδώ και τρία χρόνια του Έντι Ράμα ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη. Κάποιοι προσπαθούν να το σβήσουν από την ατζέντα, προκειμένου να μη δυσκολεύουν και να μη δυσαρεστούν τον Έντι Ράμα. Εμείς θα είμαστε εδώ για να τους το θυμίζουμε διαρκώς.

 

Ενοχλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών

 

Ξάφνιασε πολλούς η επανεμφάνιση του υφυπουργού Εξωτερικών της περιόδου 2010-2012 Δημήτρη Δόλλη στην αποστολή που συνόδευε τον Γιώργο Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη. Οι απορίες λύθηκαν, καθώς ο Δημήτρης Δόλλης ανέλαβε, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμβουλος και ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία και το δίκτυο γνωριμιών του σε χώρες της περιοχής, όπου η Ελλάδα έχει προβλήματα προσβασιμότητας. Μεταξύ αυτών και η Λιβύη, όπου ο Δ. Δόλλης είχε πραγματοποιήσει πολλές αποστολές ήδη από την εποχή του Καντάφι, ενώ και στο Ιράν οι επαφές του φάνηκαν χρήσιμες, στον ρόλο που ανέλαβε για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών τάνκερ που είχαν συλληφθεί από τους «Φρουρούς της Επανάστασης». Η Αλήθεια είναι πάντως ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών μόνο με καλό μάτι δεν είδαν την αξιοποίηση του Δημήτρη Δόλλη, και μάλιστα με εντολή πρωθυπουργού, και αυτό δεν αφορά μόνο τους διπλωμάτες, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πολλοί κομματικοί απογοητεύτηκαν, γιατί είδαν και πάλι επιλογές από το καλάθι του ΠΑΣΟΚ…

 

Μια εντελώς ετεροβαρής ισορροπία

 

Χάσαμε τα Θαλάσσια Πάρκα. ΣΤΟΠ. Δεκατέσσερις μήνες μετά την εξαγγελία των Θαλάσσιων Πάρκων –η υλοποίηση των οποίων αρχικά είχε τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό στο τέλος του 2024 και στη συνέχεια μετατέθηκε για το τέλος Ιουνίου– το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύστασή τους είναι ακόμη άφαντο. Το τραγικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσιάζει το Θαλάσσιο Πάρκο –ακόμη και αφού το συρρίκνωσε μέχρι τις Κυκλάδες– προκειμένου να μην ενοχληθεί η Άγκυρα, υπό τον φόβο των αντιδράσεων. Τα κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο ράφι και στην Αθήνα επαίρονται ότι πέτυχαν μείωση των παραβιάσεων… Αυτή όμως, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι μια εντελώς ετεροβαρής ισορροπία. Ο επιτιθέμενος απειλεί και, προκειμένου να μην υλοποιήσει τις απειλές του, κερδίζει ένα βήμα μπροστά στις διεκδικήσεις του, αποκτώντας κάτι που μόνο με πόλεμο (εφόσον φυσικά ήτ5αν νικηφόρος) θα μπορούσε να πετύχει.

 

Ευρωπαϊκή μνεία για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

 

Με «σημειωματάριο» γεμάτο θετικά σχόλια γύρισε φέτος η Ελλάδα από την αξιολόγηση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου. Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής αποτυπώνει βελτίωση σε όλους τους τομείς, με τον φάκελο των ΜΜΕ –υπό την εποπτεία του Παύλου Μαρινάκη– να συγκεντρώνει ιδιαίτερη μνεία. Η πρόοδος αποτυπώνεται σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της απλής δυσφήμισης, η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω των Μητρώων Τύπου και οι κινήσεις για την αντιμετώπιση των SLAPPs. Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μαζί με τον Παύλο Μαρινάκη, είχαν τον Μάιο επαφές με τον Επίτροπο Μακ Γκροθ στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις ελληνικές πρωτοβουλίες και την πορεία εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές συστάσεις. Αντίστοιχα, σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στο μέτωπο της Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλίες που φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Μπούγα. Η Ελλάδα ανήκει πλέον στις χώρες με τις λιγότερες συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν περνά απαρατήρητο. Σίγουρα έτσι απαντώνται οι αιτιάσεις όλων εκείνων που δυσφημούν την Ελλάδα και την παρουσιάζουν να βρίσκεται στον πάτο των κατατάξεων για το Κράτος Δικαίου.

 

Καυστικό σχόλιο

 

Μετά την εκδήλωση των 91 για Σαμαρά και Καραμανλή, έπεσε το πρώτο καυστικό σχόλιο στο καφενείο της Βουλής από έμπειρο Νεοδημοκράτη βουλευτή, με «ένσημα» στην δεξιά πτέρυγα: «Αν ο Καραμανλής ήθελε να φτιάξει κόμμα, δεν θα το ξεκινούσε από τον Μελετόπουλο και τον Μάζη… και σίγουρα όχι μαζί με τον Σαμαρά». Μάλιστα, από ό,τι μάθαμε, ούτε ο Στυλιανίδης με τον Χαρακόπουλο ήταν ενθουσιασμένοι… με τους συναδέλφους τους να τους κάνουν «πλακίτσα».