Ομογένεια, Ελλάδα, Αυστραλία, ιατρική Επιστήμη, Συνεργασία,

Σημαντικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας στο χώρο της ιατρικής επιστήμης και των ιατρικών υπηρεσιών συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, την οποία είχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας (HMSA) Δρ Μαρίνης Πυρπυρής με τους Δρ Κωνσταντίνο Πάντο και Δρ Νικόλαο Αρκαδόπουλο, πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ της Αυστραλίας σε σχετικό της άρθρο.
Στο «τραπέζι» τέθηκε επίσης το ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης των πτυχίων Ιατρικής μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα θέμα που η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει, εφόσον έχει θετικό αποτέλεσμα η αντίστοιχη πρωτοβουλία για γιατρούς ελληνικής καταγωγής από τις ΗΠΑ, όπως έχει ήδη επισημάνει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η αναγνώριση τίτλων Ιατρικής για Έλληνες των ΗΠΑ έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, με τον κ. Γεωργιάδη να κάνει τότε λόγο για μια «πιλοτική διάταξη» και αναμένονται τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας.
«Οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν στην αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων Ιατρικής, την απονομή τιμητικών ακαδημαϊκών τίτλων και την έναρξη προγραμμάτων ανταλλαγής προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών», ανέφερε ο Δρ Πυρπυρής μιλώντας για τη συνάντηση και επεσήμανε ότι:
«Οι πρωτοβουλίες αυτές θα προωθήσουν την ανταλλαγή γνώσεων, την πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της ιατρικής και την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών».
«Θα ενισχύσουν επίσης τις ερευνητικές συνεργασίες, θα ανοίξουν δρόμους για διεθνή χρηματοδότηση και δημοσιεύσεις και θα υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό της υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές».
«Για τους γιατρούς της ελληνικής Διασποράς, τα προγράμματα αυτά προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να επανασυνδεθούν με την κληρονομιά τους, συμβάλλοντας παράλληλα ουσιαστικά στο σύστημα υγείας της Ελλάδας».
«Παρέχουν επίσης πολύτιμη “έκθεση” σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συστήματα υγείας, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα και την επαγγελματική ανάπτυξη».
«Τελικά, οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στην αναστροφή του brain drain, στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των ομογενών της διεθνώς».
Υπενθυμίζεται ότι και ο κ. Γεωργιάδης είχε πει στη Βουλή ότι το όφελος για την Ελλάδα θα είναι διπλό.
Πρώτον, σε σχέση με την «επιστροφή μυαλών» (brain gain) -καθώς πολλοί γιατροί από το εξωτερικό, ελληνικής καταγωγής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν στην Ελλάδα- «αν δεν είχαν τη μεγάλη γραφειοκρατία». Και το 10%-15% από αυτούς να έρθουν, είπε ο υπουργός Υγείας, «κέρδος θα έχουμε» ως προς την αύξηση του αριθμού των γιατρών στη χώρα αλλά και στην «όσμωση» μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, όσον αφορά στην Ιατρική
Μια όσμωση που μπορεί και πρέπει να επεκταθεί και μεταξύ Αυστραλίας Ελλάδας, θα προσθέταμε εμείς, αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, που δημοσίευσε το σχετικό δημοσίευμα.
Δεύτερον, σε σχέση με την «πιο μικρή εικόνα», συμπλήρωσε τότε ο κ. Γεωργιάδης, αρκετοί ομογενείς που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, και πηγαίνουν στα νησιά, λένε ότι θα έκαναν κάποιες 5 εφημερίες αν μπορούσαν, για να δουν πώς είναι το σύστημα και να αποφασίσουν αν θέλουν εντέλει να επιστρέψουν.
Σχόλια Facebook