Στο Ηνωμένο Βασίλειο φτωχοί και πλούσιοι «πνίγονται» στην κοκαΐνη

Η χρήση κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, με ανησυχητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2023, το 2,7% των ενηλίκων ηλικίας 15 έως 64 ετών κάνουν χρήση του ναρκωτικού τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κάτι που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη καταναλώτρια κοκαΐνης ανά κάτοικο στην Ευρώπη και η δεύτερη παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Αυστραλία.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) εκτιμά ότι η χρήση είναι λίγο μικρότερη στο γενικό πληθυσμό (2,4%) ενώ στους νέους 16-24 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 3,8%. Η κοκαΐνη είναι πλέον η δεύτερη πιο διαδεδομένη ναρκωτική ουσία στη χώρα, μετά την κάνναβη. Η συνολική κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι αγγίζει τους 117 τόνους ετησίως – ποσότητα ικανή να γεμίσει ένα ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ανάλυση λυμάτων δείχνει αύξηση 7% στη χρήση μέσα σε έναν μόνο χρόνο (2023-2024).
Πού οφείλεται η αύξηση;
Ο κύριος λόγος είναι η πτώση της τιμής της. Η κοκαΐνη – γνωστή και ως charlie, chisel, blow, sniff και bugle – χρησιμοποιείται κυρίως για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Και ενώ η τιμή του αλκοόλ έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, η κοκαΐνη έχει γίνει πολύ φθηνότερη: πριν από το 2020, ένα γραμμάριο κοκαΐνης κόστιζε συνήθως περίπου 100 λίρες. Σήμερα, πωλείται για μόλις 50 λίρες.
Παράλληλα, η διανομή της έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ: μέσα από εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και συνθηματικά emojis, η παραγγελία κοκαΐνης γίνεται με την ευκολία που μπορείς να παραγγείλεις μία πίτσα.
Γιατί έχουν μειωθεί οι τιμές;
Λόγω μιας τεράστιας άνθησης στην προσφορά. Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2014. Στην Κολομβία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κοκαΐνης στον κόσμο, η έκταση γης που προορίζεται για την καλλιέργεια φύλλων κόκας θεωρείται πλέον τετραπλάσια από ό,τι το 2014, καλύπτοντας περισσότερα από 620.000 στρέμματα. Παρόμοιες αυξήσεις καταγράφονται σε Περού και Βολιβία.
Τα καρτέλ έχουν στοχεύσει την ευρωπαϊκή αγορά, γνωρίζοντας ότι μπορούν να χρεώσουν πολύ υψηλότερες τιμές εδώ από ό,τι μπορούν στην πατρίδα τους: ένα κιλό κοκαΐνης που αγοράζεται για 1.000 δολάρια στην Κολομβία αξίζει έως και 35.000 ευρώ στην Ευρώπη.
Από τις ελίτ στους… εργάτες
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χρήστες είναι κυρίως νέοι: σύμφωνα με την ONS, το 3,8% των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών χρησιμοποίησαν το ναρκωτικό κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024, σε σύγκριση με το 2,1% των ατόμων ηλικίας 16-59 ετών.
Η κοκαΐνη έχει πάψει να είναι το ναρκωτικό της «χρυσής νεολαίας», του Σίτι του Λονδίνου και των ακριβών νυχτερινών κέντρων. Σήμερα, φαίνεται να διαπερνά όλες τις κοινωνικές τάξεις. Από φιλάθλους στα γήπεδα μέχρι εργάτες και τεχνίτες, η χρήση της είναι διαδεδομένη. Πολλοί εργαζόμενοι την χρησιμοποιούν, σύμφωνα με αναφορές, για να αντέξουν τις τελευταίες ώρες της βάρδιας τους.
Ωστόσο, το ναρκωτικό εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί από άτομα με εισόδημα άνω των 52.000 λιρών παρά από άτομα με χαμηλότερους μισθούς.
Σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την κοινωνία
Η κοκαΐνη είναι ουσία κατηγορίας Α – με σοβαρές επιπτώσεις. Προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, ψυχωσικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις, αναπνευστική ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο. Το 2023 καταγράφηκαν 1.118 θάνατοι που συνδέονται με την κοκαΐνη – επταπλάσιοι σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν.
Το κοινωνικό τίμημα είναι εξίσου βαρύ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το κόστος της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά στην Αγγλία και την Ουαλία αγγίζει τα £20 δισ. ετησίως. Από τις 3.148 ανθρωποκτονίες που καταγράφηκαν μεταξύ 2018 και 2023, το 52% είχε άμεση σύνδεση με τα ναρκωτικά. Επιπλέον, σε πιλοτική έρευνα το 2023 διαπιστώθηκε ότι το 59% των δραστών ενδοοικογενειακής βίας είχαν κάνει χρήση κοκαΐνης ή οπιοειδών.
Πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο
Η αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τρομακτικές συνέπειες για τη Λατινική Αμερική. Τα καρτέλ ναρκωτικών ελέγχουν ολόκληρες περιοχές, υπονομεύουν δημοκρατικούς θεσμούς, διαφθείρουν κυβερνήσεις, καταστρέφουν περιβάλλοντα και ωθούν πληθυσμούς στη μετανάστευση.
Το Εκουαδόρ, που εξελίσσεται σε κεντρικό κόμβο μεταφοράς κοκαΐνης (το 70% των φορτίων πλέον περνά από τα λιμάνια του), είδε τις ανθρωποκτονίες να εκτοξεύονται: 8.000 το 2023, έναντι 1.000 το 2018.
Υπάρχει διέξοδος;
Πέρυσι, η αστυνομία και η Συνοριακή Δύναμη κατέσχεσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία – 26,57 τόνοι με εκτιμώμενη αξία στο δρόμο 2 δισεκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας αύξηση 75% σε σχέση με το 2023.
Ωστόσο οι εγκληματικές οργανώσεις είναι ευέλικτες και εξαιρετικά κερδοφόρες, καθιστώντας τον αγώνα εναντίον τους διαρκή και απαιτητικό.
Με τόσα πολλά χρήματα, οι διακινητές εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τις αρχές: χρηματισμό ή εκβιασμό αξιωματούχων, χρήση λιγότερο ελεγχόμενων λιμανιών, ή χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες όπως τα «ναρκο-υποβρύχια».
Από το https://hellenicpost.co.uk
Σχόλια Facebook