Φρέντης Μπελέρης για το Θεθ: «Πράξεις πολιτικής εκδίκησης της αλβανικής κυβέρνησης»

Ο Φρέντης Μπελέρης αντέδρασε δημόσια στις πρόσφατες κατεδαφίσεις κατασκευών στο Θεθ, κάνοντας λόγο για πράξεις πολιτικής εκδίκησης από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, οι οποίες, όπως σημειώνει, πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία προειδοποίηση εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εν λόγω κατασκευές διέθεταν άδειες λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές, ενώ οι ιδιοκτήτες τους – τόσο Αλβανοί όσο και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κατέβαλαν για χρόνια τους προβλεπόμενους φόρους προς τον δήμο και το κράτος. Όπως τονίζει, τα κτίσματα βρίσκονταν σε ιδιωτική περιουσία και οι κατεδαφίσεις έγιναν επιλεκτικά, στοχεύοντας, όπως λέει, πολίτες που «τιμωρούνται» για τη συμπεριφορά τους στις πρόσφατες εκλογές.
Ο κ. Μπελέρης κατήγγειλε επίσης πως στους πολίτες δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να προσβάλουν νομικά τις διοικητικές πράξεις που οδήγησαν στις κατεδαφίσεις, γεγονός που – όπως υποστηρίζει – καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης προς την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τέτοιες πρακτικές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη δέσμευση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή πορεία, ενώ προκαλούν ανησυχία για πιθανό θεσμικό ή πολιτικό διαχωρισμό και διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων κοινοτήτων.
Απόσπασμα από τη δήλωση του κ. Μπελέρη:
«Οι τελευταίες ενέργειες των αλβανικών αρχών δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε στοχευμένες κατεδαφίσεις τουριστικών μονάδων και ιδιωτικών ακινήτων στην περιοχή του Θέθ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κατασκευές αυτές είχαν νόμιμες άδειες λειτουργίας και οι ιδιοκτήτες πλήρωναν συστηματικά φόρους. Οι ενέργειες αυτές, που εκτελέστηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς προειδοποίηση, στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, αποκαλύπτουν επιλεκτική και εκδικητική μεταχείριση απέναντι σε πολίτες, βάσει των πολιτικών τους επιλογών. Επιπλέον, οι θιγόμενοι δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα νομικής προσφυγής.»
Ο κ. Μπελέρης υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας είναι υποχρεωμένη – στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενταξιακής διαδικασίας – να σέβεται το κράτος δικαίου, την ιδιωτική περιουσία και το δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 17 και 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και από το Πρωτόκολλο αρ. 1 της ΕΣΔΑ.
Από το himara.gr
Σχόλια Facebook