Συνέντευξη με τον Σταμάτιο Ανδρέα Κανάρη: “…να διαφυλάξουν ζωντανή και να παραδώσουν στα παιδιά τους, την μνήμη των Αγωνιστών του 1821”

 Φωτογραφία: Ευγενική  παραχώρηση του Σταματίου Ανδρέα Κανάρη

ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1821

ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  

Φωτογραφίες *
Σε συνέχεια του αφιερώματος του Panhellenic Post και της συνεργάτιδάς μας Μαργαρίτας Βαρθολομαίου  στις Ιστορικές οικογένειες που απαρτίζουν τον Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος, συνεχίζουμε με την συνέντευξη του Σταματίου Ανδρέα Κανάρη, ΠΝ εα 6ης Γενιάς Απευθείας Απόγονος του Γεωργίου Μικέ Κανάρη.

”Η Ομογένεια πρέπει ενωμένη και σωστά οργανωμένη, να λειτουργεί σαν προμετωπίδα και προμαχώνας της Ελλάδας για τα εθνικά μας συμφέροντα και κυρίως όσον αφορά τα Εθνικά μας θέματα”.  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Της Μαργαρίτας Βαρθολομαίου

Μ.Βαρθολομαίου, ΕΡ: Καταρχάς θέλω να μου πείτε δύο λόγια για το γενεαλογικό σας δέντρο. Από ποια ιστορική γενιά κατάγεστε;

Στ. Κανάρης, ΑΠ: Ονομάζομαι Σταμάτιος Ανδρέα Κανάρης, είμαι Απόστρατος Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και 6η γενιά απευθείας απόγονος του Γεωργίου Μικέ Κανάρη. μεγαλύτερου αδελφού του ένδοξου πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.

ΕΡ: Ποιος ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι πρόγονοί σας στην εξέλιξη της ιστορίας στην Ελλάδα;

 ΑΠ: Ο πρόγονός μου Γεώργιος Κανάρης συμμετείχε στον αγώνα της Παλιγγενεσίας του Έθνους σαν Κυβερνήτης Πολεμικού πλοίου του Ψαριανού στόλου (1821- 1825) και σαν Έπαρχος Ανατολικού  (Αιτωλικού) στον αγώνα της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου (1825-1826).

Στον αγώνα της Ελευθερίας της πατρίδας συμμετείχαν και οι δύο του γυιοί Μικές και Ανδρέας με την μοίρα πυρπολικών των Ψαρών, όντες στην παιδική ηλικία. (Στα Ψαρά των χρόνων της Επανάστασης, η παιδικότητα τελείωνε στα 8 έτη, μετά τα παιδιά επέβαιναν σαν ναυτόπαιδες στα πλοία του νησιού). Μετά την απελευθέρωση, το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος απένειμε σε πατέρα και γυιούς το αργυρούν Αριστείο Αγώνα 1821 για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στον ναυτικό αγώνα του Έθνους και στην συνέχεια ο Βασιλεύς Οθων τους ονόμασε Αξιωματικούς του τότε Βασιλικού Ναυτικού για την προσφορά τους στον κατά θάλασσα Αγώνα του 1821.

ΕΡ: Πως νιώθετε που κατάγεστε από μία τόσο ιστορική γενιά;

ΑΠ: Είμαι υπερήφανος για την ιστορική μου καταγωγή και διακατέχομαι από συναισθήματα ευθύνης απέναντί της. Η καταγωγή αυτή σε μεγάλο βαθμό καθόρισε και την επιλογή του επαγγέλματος τόσο για εμένα, όσο και για τον αείμνητο αδελφό μου Μιλτιάδη (Μικέ) Α. Κανάρη, (υπήρξε κι αυτός Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού). Γενικότερα θα έλεγα ότι η καταγωγή και η οικογενεική παράδοση καθορίζουν στάση ζωής.

 ΕΡ: Με δεδομένη την περηφάνια για την καταγωγή σας, ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους νεώτερους και γιατί;

 ΑΠ: Θα ήθελα να παροτρύνω τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες σας να διαφυλάξουν ζωντανή και να παραδώσουν στα παιδιά τους, την μνήμη των Αγωνιστών του 1821. Μπορούμε και επικοινωνούμε σήμερα μέσα από αυτές τις σελίδες γιατί ακριβώς υπήρξε εκείνη η γενιά των μεγάλων Ελλήνων του 1821. Πιο απλά: δεν θα υπήρχαμε αν δεν υπήρχαν Εκείνοι. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε ευθύνη και καθήκον να αναθρέψουμε τα παιδιά μας καλλίτερα από τις προηγούμενες γενιές,  με πυξίδα τα οράματα εκείνων των σπουδαίων Ελλήνων, διότι τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα της πατρίδας μας για ένα καλύτερο αύριο.

ΕΡ: Τέλος θέλω να μου σχολιάσετε εκτενώς, ποια θα έπρεπε να ήταν η σύνδεση μεταξύ της Ομογένειας και της Ιστορίας της Ελλάδος. Ποια είναι στο σήμερα και τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί;

ΑΠ: Καταρχάς να σας γνωρίσω ότι  έχω άμεση, στενή σχέση με την Ομογένεια γιατί ο αδελφός της μητέρας μου και αγαπημένος μου θείος Δημήτρης Τριγώνης, μετανάστευσε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1950, έζησε όλη του τη ζωή στο Bridgeport του Connecticut και έχω συγγενείς εκεί.  Χωρίς να είμαι βαθιά γνώστης των θεμάτων της Ομογένειας φρονώ ότι οι Απανταχού της γης Ομογενείς δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν στο ακέραιο τα πολιτικά προνόμια των πολιτών της Μητροπολιτικής Ελλάδος.  Όπως γνώρισα τον θείο μου, η νοσταλγία του τόπου τους, η αποστασιοποίηση από τις μικρότητες της Μητρόπολης, η συνεχής παρακολούθηση, ενασχόληση και συνεπακόλουθα η γνώση όσων συμβαίνουν σ’ αυτήν, τους γεννούν έντονα συναισθήματα φιλοπατρίας και τους καθιστούν άξιους απολαβής των προαναφερομένων πολιτικών προνομίων. Ομοίως φρονώ ότι η σχέση Ομογένειας και Ελλάδας πρέπει να είναι αμφίδρομα άρρηκτη. Η Ελλάδα οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων της διασποράς οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Η Ομογένεια πρέπει ενωμένη και σωστά οργανωμένη, να λειτουργεί σαν πρωμετωπίδα και προμαχώνας της Ελλάδας για τα εθνικά μας συμφέροντα και κυρίως όσον αφορά τα Εθνικά μας θέματα.

Βαρθολομαίου: Σας ευχαριστώ Πολύ.