Ξεκίνησε η 15η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Ν. Κακλαμάνης: «Χρέος μας ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και του δικαιώματος να εκφράζουμε τις πεποιθήσεις μας χωρίς φόβο»
«Σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες εξελίξεις μας αναγκάζουν να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, να δρούμε γρήγορα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να εργαζόμαστε μεθοδικά και με επιμονή, προς όφελος των κρατών και των λαών που μας εξέλεξαν, σας καλωσορίζω στη 15η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού».
Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 15ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 25 Ιουλίου, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.
Απευθυνόμενος στους εξήντα και πλέον βουλευτές από τα Κοινοβούλια εννέα χωρών του κόσμου που διατηρούν άσβεστη την αγάπη και τη σχέση τους με τη μητέρα-Ελλάδα, ο κ. Ν. Κακλαμάνης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με αναφορά στα πρόσφατα θέματα «που συγκλόνισαν την Ορθοδοξία στο σύνολό της», όπως η αμφισβήτηση του καθεστώτος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «είναι χρέος μας, ως Βουλευτές, να διασφαλίσουμε και να στηρίξουμε τους ιερούς χώρους λατρείας και θρησκευτικής κατάνυξης. Να σεβόμαστε τις θρησκευτικές ελευθερίες, το δικαίωμα του καθενός από εμάς να εκφράζει τις πεποιθήσεις του χωρίς φόβο, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Απέδωσε δε «ιδιαίτερη σημασία στον διάλογο και την κοινοβουλευτική διπλωματία, που συνιστούν ένα ισχυρό εφόδιο έναντι των κρατικών, εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων».
Κατέστη προφανές από την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, πως ο κ. Κακλαμάνης έκανε την επιλογή σε περιβάλλον κοινοβουλευτικής διπλωματίας (για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση, που εκείνος χρησιμοποίησε απευθυνόμενος σε ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές από όλο τον κόσμο) ) να μιλήσει για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις διώξεις των Χριστιανών στο χώρο της Μέσης Ανατολής, μεταφέροντας στην ουσία το θέμα αυτό στα κοινοβούλια πολλών χωρών, μέσω των μελών της ΠαΔΕΕ.
Ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε. στην ανάδειξη του ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και στην ενεργή συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα και στη γεφύρωση των σχέσεων της χώρας όπου εκλέγονται με την Ελλάδα», τονίζοντας ότι η συμβολή τους «είναι ουσιώδης και σημαντική για την ενίσχυση των δεσμών της Διασποράς με την προγονική γενέτειρα, αλλά και για την προβολή της αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας διεθνώς». «Μέσα από το έργο σας, ενισχύετε τα απαράγραπτα δίκαια της χώρας μας και προβάλλετε την προσπάθεια πολλών ετών, για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παγκοσμίως» τόνισε. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη συγκίνησή του διαπιστώνοντας πως «όση απόσταση και αν μας χωρίζει από τον τόπο που εργάζεστε και διαπρέπετε στον κοινοβουλευτικό βίο, φέρετε πάντα μέσα σας έντονο το πατριωτικό ελληνικό στοιχείο που σας χαρακτηρίζει και που δεν εξαφανίζεται, ούτε λησμονιέται, όσο μακριά και αν είστε από την πατρίδα».
Εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του πως «η στενή συνεργασία της Πα.Δ.Ε.Ε. με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχει αποφέρει στο παρελθόν και θα συνεχίσει να αποφέρει και στο μέλλον σημαντικά οφέλη σε κάθε γωνιά του πλανήτη».
Τους εκπροσώπους των Κοινοβουλίων ανά τον κόσμο και τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Νικητιάδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Νίκου Ανδρουλάκη. ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Λοβέρδος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρος Αυγουστίδης και ο Πολιτειακός Βουλευτής στο Όρεγκον των ΗΠΑ κ. Alek Skarlatos.
Σημειώνεται ότι ο κ. Νικητιάδης έκανε αναφορά στην προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον ομογενειακό ελληνισμό, μίλησε για την ίδρυση του ΣΑΕ το 1995 από κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση της ΠαΔΕΕ το 1996 από κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη – ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε ότι “το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε στην αλλοδαπή” κάνοντας σαφή υπαινιγμό στα χρόνια της αντίστασης κατά της Χούντας και τις οργανώσεις του ΠΑΚ. Σημειώνεται και η τοποθέτηση του κ. Νικητιάδη περί Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, όπου μίλησε για ανάγκη επανενεργοποίησής του με επικαιροποίηση του θεσμικού του πλαισίου.
Ακολούθως μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για τον ομογενειακό Ελληνισμό κ. Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος μίλησε από στήθους λέγοντας πως δεν θα διαβάσει την ομιλία, που του ετοίμασαν για την περίσταση, γιατί προτιμά να μιλά ειδικά στην ομογένεια από καρδιάς, ενώ εξήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα κάνει περιοδεία στην Ωκεανία και θα πάει παντού εντός Αυστραλίας καθώς και στην Τασμανία και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ μετά θα συνεχίσει με περιοδεία στον Καναδά.
Στη συνέχεια ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρος Αυγουστίδης αναφέρθηκε στην θλιβερή επέτειο της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο και στην τραγική κατοχή για 51 χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Συνέχισε με μία συναισθηματική ομιλία με αναφορές στην οικογένειά του, ο Πολιτειακός Βουλευτής στο Όρεγκον των ΗΠΑ κ. Alek Skarlatos, ο οποίος θυμίζουμε στους αναγνώστες πως είναι εγγονός Έλληνα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και το 2015 έγινε ήρωας παγκόσμιας εμβέλειας, σώζοντας, μαζί με δυο φίλους του, την ανθρωπότητα από μια ακόμη αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια, σε ένα τρένο στο Παρίσι. Παρασημοφορήθηκε γι’ αυτό από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο. Το 2018,η περιπέτειά του αναβίωσε στη μεγάλη οθόνη από τον θρυλικό Κλιντ Ιστγουντ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Σκαρλάτο και τους φίλους του, που υποδύθηκαν τους εαυτούς τους, στην ταινία «Αναχώρηση για Παρίσι» («The 15:17 to Paris»).
Σημειώνεται πως στη 15η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, που φιλοξενείται στη Βουλή των Ελλήνων, συμμετέχουν βουλευτές από τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, της Αλβανίας, της Ουκρανίας και της Ζιμπάμπουε. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. Lou Raptakis, συντόνισε την όλη διαδικασία, ενώ μίλησαν και μέλη του Προεδρείου της ΠαΔΕΕ. Το σύνολο της συνεδρίασης, όπως πάντοτε, είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, στο Κανάλι της Βουλής.
Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Αξιότιμε Υφυπουργέ Εξωτερικών κύριε Λοβέρδο, Αξιότιμε κύριε Νικητιάδη, Εκπρόσωπε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Εξοχότατε κύριε Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε.,
Σας καλωσορίζω στην 15η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες εξελίξεις μας αναγκάζουν να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, να δρούμε γρήγορα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να εργαζόμαστε μεθοδικά και με επιμονή, προς όφελος των κρατών και των λαών που μας εξέλεξαν.
Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω τον χαιρετισμό αυτό με τα θέματα που, όπως γνωρίζετε, συγκλόνισαν πρόσφατα την Ορθοδοξία στο σύνολό της και να τονίσω την σημασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην εποχή μας. Είναι χρέος μας, ως Βουλευτών, να διασφαλίσουμε και να στηρίξουμε τους ιερούς χώρους λατρείας και θρησκευτικής κατάνυξης. Να σεβόμαστε τις θρησκευτικές ελευθερίες, το δικαίωμα του καθενός από εμάς να εκφράζει τις πεποιθήσεις του χωρίς φόβο, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον διάλογο και την κοινοβουλευτική διπλωματία, που συνιστούν ένα ισχυρό εφόδιο έναντι των κρατικών, εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, είμαι πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της 15ης Γενικής Συνελεύσεως, θα εστιάσετε σε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από την θρησκευτική ελευθερία. Μέσα από τις εργασίες σας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα προβάλετε την ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και λατρείας και στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, τα οποία αποτελούν τον θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι χρέος μας, ως Βουλευτών, να προστατεύουμε αυτά τα δικαιώματα και να τα υπερασπιζόμαστε.
Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να αναφερθώ στο πολύπλευρο έργο σας, να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειές σας στην ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού, στην ενεργή συμμετοχή σας στα πολιτικά δρώμενα και στην γεφύρωση των σχέσεων της χώρας που εκλέγεστε με την Ελλάδα. Η συμβολή σας είναι ουσιώδης και σημαντική για την ενίσχυση των δεσμών της Διασποράς με την προγονική σας γενέτειρα, αλλά και για την προβολή της αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας, της πατρίδας μας διεθνώς. Μέσα από το έργο σας, ενισχύετε τα απαράγραπτα δίκαια της χώρας μας και προβάλλετε την προσπάθεια πολλών ετών, για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παγκοσμίως.
Θα ήθελα να τονίσω, ότι ο ρόλος της Πα.Δ.Ε.Ε. αλλά και ο ρόλος του κάθε μέλους ξεχωριστά, είναι πολύ σημαντικός. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας τα προβλήματα της Διασποράς. Οι εμπειρίες και οι προτάσεις σας μπορούν να βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι. Έχουμε να μάθουμε πολλά από εσάς και είμαι βέβαιος ότι η στενή συνεργασία που έχετε με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχει αποφέρει στο παρελθόν, και θα συνεχίσει να αποφέρει και στο μέλλον, σημαντικά οφέλη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Παραμένετε στενά συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και τον ελληνισμό και πραγματικά συγκινούμαι όταν μου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί σας και να ακούσω τις ιστορίες τις δικές σας και των προγόνων σας. Συγκινούμαι, γιατί διαπιστώνω ότι όση απόσταση και αν μας χωρίζει από τον τόπο που εργάζεστε και διαπρέπετε στον κοινοβουλευτικό βίο, φέρετε πάντα μέσα σας έντονο το πατριωτικό ελληνικό στοιχείο που σας χαρακτηρίζει και που δεν εξαφανίζεται, ούτε λησμονιέται, όσο μακριά και αν είστε από την πατρίδα.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να χαιρετίσω τις πρωτοβουλίες σας, τους προβληματισμούς σας και τα ψηφίσματα με τα οποία θα συνεχίσετε τις εργασίες σας και αφορούν:
τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες,
την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ποντίων,
τους Έλληνες τους εξωτερικού και
την ενδυνάμωση των γυναικών της Ελληνικής διασποράς.
Τελειώνοντας, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της 15ης Γενικής Συνελεύσεως και επιτρέψτε μου να σας εκφράσω, μέσα από την καρδιά μου, την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να σας τονίσω ότι με το έργο σας και τις δραστηριότητές σας, μας κάνετε υπερήφανους. Καλώς ορίσατε στην πατρίδα! Καλώς ορίσατε στην Αθήνα!»
Σχόλια Facebook