ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σχόλια του Φώτη Χαραλαμπίδη

Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας

 

Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν δείχνουν καλά σημάδια αντίδρασης, με αποτέλεσμα το μόνο που κατορθώνουμε είναι να χαροποιούμε την απέναντι πλευρά, η οποία πιστεύει ότι η Ελλάδα… τρέμει κάθε κίνηση της Τουρκίας. Τίποτα δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε, αλλά οφείλουμε να εξετάζουμε τα ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Τελευταία, είχαμε την αποκάλυψη ότι ο Χακάν Φιντάν, σε απάντησή του στην Τουρκική Βουλή τον Μάρτιο, είχε πει ότι γίνονται όλες οι ενέργειες και εργασίες με τη Δαμασκό για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, παραπέμποντας έτσι σε μία συμφωνία ανάλογη του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο σφετερίζεται τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ (προς την πλευρά της Συρίας). Και αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στην Αθήνα, λες και δεν ήταν γνωστό ήδη από τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία επιδιώκει κάτι τέτοιο. Η πραγματικότητα πάντως, είναι ότι ο νέος Πρόεδρος της Συρίας Αλ Σάρα, δύσκολα θα λάβει μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή που… προσκυνά «κατουρημένες ποδιές», προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Κρίσιμο ρόλο έχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει. Γνωρίζει μάλιστα ότι η άρση των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπό αίρεση και σε τέτοιες αποφάσεις, φυσικά, δεν μετρά η γνώμη του Χ. Φιντάν, αλλά το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι έσπευσαν φυσικά να πανηγυρίσουν για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα φοβήθηκε την Τουρκία κλπ. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, την ψυχραιμία μας και ας εξαντλήσουμε την ανησυχία μας στα γεγονότα που εξελίσσονται και αποτελούν άμεσο κίνδυνο…

 

Προς τι αυτός ο πανικός;

 

Ακούμε από σχολιαστές στην Αθήνα να σπέρνουν τον πανικό για τα δύο νέα θαλάσσια γεωτρύπανα που αγοράζει η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ, συνδέοντας την είδηση με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμφωνία που πρόσφατα υπέγραψαν η ΤΡΑΟ με την λιβυκή NOC, για έρευνες σε λιβυκά θαλάσσια οικόπεδα. Κανείς, προφανώς, δεν αποκλείει το ότι η Λιβύη μπορεί να επιχειρήσει να φέρει νότια της Κρήτης τουρκικά ερευνητικά. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα δύο πλοία δεν θα είναι έτοιμα πριν περάσουν τουλάχιστον 18-20 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία μπορεί να κάνει τη ζημιά και με τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα που ήδη διαθέτει

 

Το ευρωπαϊκό δίλημμα με την Τουρκία

 

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σημαντικό στρατηγικό δίλημμα. Από τη μία πλευρά, η ανάγκη σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η διατήρηση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ καθιστούν την Τουρκία απαραίτητο συνομιλητή. Από την άλλη, η ενσωμάτωση της Άγκυρας σε ευρωπαϊκούς αμυντικούς μηχανισμούς μπορεί να υπονομεύσει την ίδια την ιδέα μιας κοινής και ενιαίας Ευρωπαϊκής Άμυνας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια σοβαρή στρατηγική αυτονομία, εάν επιτρέψει την

ανεξέλεγκτη συμμετοχή τρίτων χωρών, οι οποίες ακολουθούν αμιγώς εθνικά και επιθετικά συμφέροντα. Εάν η Τουρκία αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά αμυντικά κονδύλια, τεχνολογίες και υποδομές, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, ενδέχεται να επιφέρει ρήγμα στο στρατηγικό οικοδόμημα της Ένωσης. Το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση, πριν από λίγες ημέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου από κορυφαίο υπουργό.

 

Ο εφοπλιστής Τσούνης

 

Ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις επαφές του με τραπεζίτες, ναυτιλιακούς παράγοντες και μεγαλόσχημους επιχειρηματίες. Έχει αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της ναυτιλίας και γι’ αυτό αναζητεί κεφάλαια, αλλά και έμπειρους συνεργάτες. Ένας άλλος επώνυμος Ελληνοαμερικανός, που τυχαίνει να βρίσκεται πολύ κοντά στο σύστημα Τραμπ, διερευνά τις δυνατότητες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν κάποιοι Ελληνοαμερικανοί που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, οι οποίοι, όπως λένε, είναι έτοιμοι να στήσουν μια ενεργειακή εταιρεία που φιλοδοξεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά.

 

Ακάθεκτος ο Γιώργος Παπανδρέου

 

Τα καθήκοντα του Προέδρου του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα, στο ετήσιο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας ελήφθη ομόφωνα η απόφαση να αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο έως τώρα Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Ανδρ. Παπανδρέου, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον απερχόμενο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Είναι από αυτά που αρέσουν στον πρώην πρωθυπουργό.

 

Έρχεται νέα ρήξη

 

Οι σχέσεις Ανδρουλάκη-Δούκα ουδέποτε ήταν καλές, ωστόσο πλέον βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρκέστηκε να απαντήσει σχετικά με τη διαφοροποίηση Δούκα για το «παρών» του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία Πλεύρη για το Μεταναστευτικό, με τη φράση: «Θα τα πούμε στα όργανα του ΠΑΣΟΚ», θέλοντας να δείξει ότι ο Δήμαρχος κάνει δημόσιες διαφοροποιήσεις για να προκαλεί προβλήματα. Από την πλευρά του Χ. Δούκα, οι στενοί του συνεργάτες απαντούν ότι τα όργανα δεν συνεδριάζουν με ευθύνη του Προέδρου και άρα δεν μένει άλλη επιλογή για να εκφραστεί.

 

Για Περιφερειάρχης

 

Η απόφαση του ανεξάρτητου βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη να συνυπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, έκανε έξω φρενών κάποιους στην Κουμουνδούρου. Αρχικά, ήταν το γεγονός ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως: «Από το 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής διαδικασία συστηματικής κλοπής των ενισχύσεων από τους παραγωγικούς αγρότες και κτηνοτρόφους», βάζοντας στο κάδρο τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προφανώς δεν ενόχλησε καθόλου τον Γ. Σαρακιώτη, ο οποίος ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο. Πάντως, το γεγονός ότι δεν προσχωρεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά στηρίζει τις πρωτοβουλίες του, δείχνει να επιβεβαιώνει αυτούς που υποστηρίζουν ότι προετοιμάζεται για υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Το νέο ηγετικό κάδρο

 

Μπορεί ο Σωκράτης Φάμελλος να είναι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο τώρα αρχίζει να λειτουργεί κανονικά ως Πρόεδρος. Και αυτό γιατί έως πρότινος ήταν αναγκασμένος να πορεύεται με τα κομματικά όργανα, που ήταν εκλεγμένα από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα. Ο Φάμελλος, μετά και το συνέδριο, αλλά και τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής, επιδιώκει να διαμορφώσει τη δική του ηγετική ομάδα. Σε καθημερινή βάση συνεργάζεται με τον νέο Γραμματέα Στ. Καλπάκη, την αναπληρώτρια Γραμματέα Αν. Σαπουνά, τον νέο εκπρόσωπο Τύπου Κ. Ζαχαριάδη, που κατά γενική ομολογία αποτελεί την ιδανική επιλογή, τον Γ. Ραγκούση, που έχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού και τον Θ. Θεοχαρόπουλο, που είναι ο διευθυντής του γραφείου του. Ειδικό βάρος στο κόμμα έχει η Ρένα Δούρου, καθώς έχει τον απόλυτο έλεγχο των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και, ως εκ τούτου, είναι σε μόνιμη επικοινωνία με τον Σ. Φάμελλο. Οι διαθέσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα φανούν και στις χρεώσεις που θα κάνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου αναμένονται ανακατατάξεις.

 

Καλύτερα λαϊκιστής ή αφελής;

 

Αποφασισμένος να εκδοθεί το βιβλίο του στο τέλος του χρόνου φέρεται ο Αλέξης Τσίπρας. Γράφει πυρετωδώς και μοιράζεται τα κείμενά του με συνεργάτες του, που κάνουν διορθώσεις, προτάσεις για αλλαγές κλπ. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι για κάποια θέματα συνομιλεί και λαμβάνει απόψεις ανθρώπων, με τους οποίους τον χώριζαν πολλά. Μαθαίνω ότι ειδικά ένα πρόσωπο, προερχόμενο από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ασκεί επάνω του μεγάλη επιρροή και το συμβουλεύεται συχνά-πυκνά. Το βιβλίο θα είναι πολυσέλιδο, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός είναι, όπως μου μεταφέρουν, «γκαζωμένος» και «φορτωμένος», με την έννοια ότι θέλει να τα πει, για να ακυρώσει την εικόνα που του «φόρτωσαν» οι πρωταγωνιστές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, δηλαδή ότι ήταν ένας λαϊκιστής ηγέτης, χωρίς σχέδιο για την Ελλάδα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τον ενοχλεί πιο πολύ να λένε ότι ήταν λαϊκιστής ή ότι υπήρξε αφελής. Αυτό, πάντως, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενόψει του βιβλίου, είναι αν ο Αλ. Τσίπρας θα απολογηθεί για τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο ή θα επιμείνει ότι ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. Επρόκειτο, εν προκειμένω, για αφέλεια, λαϊκισμό ή σωστή απόφαση;

 

Περί ορέξεως

 

Έχει γίνει συνήθεια για τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να γευματίζει με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Ρέππα, που βρίσκονται πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου. Τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος προφανώς δεν είναι τόσο του Δήμου, όσο των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, όπως μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς. Κάτι που λέει ότι ακόμη βρισκόμαστε στο ορεκτικό!