Θράκη: Τοπικά έθιμα επί σκηνής αναβίωσαν τέσσερις σύλλογοι στον Ίασμο

Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νισήσιανης, Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής
Με μία ωραία μουσικοχορευτική παράσταση, με φόντο το ανακαινισμένο νέο Δημαρχείο και παρουσία πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 18 Ιουλίου οι φετινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, με την υποστήριξη του Δήμου Ιάσμου και της Περιφέρειας ΑΜΘ, με τίτλο «Το Έαρ των Ελλήνων».
Το πολυπληθές κοινό καλωσόρισαν ο δήμαρχος Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων κι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου Αθανάσιος Ρουσινόπουλος. Εκτός από τον οικοδεσπότη σύλλογο, επίσης συμμετείχαν οι προσκεκλημένοι Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών «Η Αγία Σοφία», Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νικήσιανης «Ο Αράπης».
Τέσσερα παραδοσιακά έθιμα
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νισήσιανης, τα μέλη του οποίου αναβίωσαν το έθιμο «το κάψιμο των ψύλλων», που αφορά την τελευταία Κυριακή των Αποκριών. Παλιότερα τα παλικάρια του χωριού μάζευαν πουρνάρια και άλλα ξύλα από το Παγγαίο για να ετοιμάσουν τη θημωνιά. Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής γινόταν το «σχώριο», άναβαν οι φωτιές στις γειτονιές, ξεκινούσε τα τραγούδι, ο χορός και το γλέντι. Οι πιο τολμηροί πηδούσαν πάνω απ’ τις φωτιές!
Ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών αναβίωσε την «Πιρπιρούνα» (ή «Νταλίνα» σε άλλα χωριά της Θράκης), το οποίο σχετίζεται απόλυτα με την ανομβρία. Οι συμμετέχοντες, έπαιρναν μια μικρή κοπέλα, που δεν έπρεπε να είναι ορφανή, και την στόλιζαν με λουλούδια και κλαδιά, ενώ ευχή όλων ήταν… να βρέξει (επίκαιρο!).
Ακολούθησε το πασχαλινό έθιμο της «Ρουμπάνας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών. Το έθιμο τελούσαν το Σάββατο του Λαζάρου. Οι κοπέλες ντυμένες και στολισμένες, συγκεντρώνονταν στην πλατεία του χωριού, όπου εξέλεγαν την «νούνα» που θα ήταν η αρχηγός της ομάδας και άρχιζαν να επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού.
Η βραδιά έκλεισε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, τα μέλη του οποίου παρουσίασαν τον Κλήδονα στον Ίασμο! Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου οι νέες του Ιάσμου προσπαθούν να εξαγνισθούν ή να μάθουν τα μελλούμενα και κατέφευγαν στο έθιμο του Κλήδονα. Αφού έφερναν το αμίλητο νερό, τρία κορίτσια των οποίων οι γονείς ζούσαν, από τρεις βρύσες του χωριού, το έβαζαν σε πήλινο δοχείο «Τσουκάλι». Μέσα έβαζαν δέσμες λουλουδιών, με σημάδια των κοριτσιών, συνήθως κοσμήματα. Το σκέπαζαν με κόκκινο μαντήλι και το κλείδωναν, βάζοντας πάνω ένα κλειδί. Μετά το τέλος του τελετουργικού ακολουθούσε τραγούδι και χορός!
Από το ΧΡΟΝΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Σχόλια Facebook