Στο έλεος του πύρινου ολέθρου η Πρέβεζα – Χρήση «αντι-πυρ» στην Ζάκυνθο – Χίος: Αγωνιώδεις προσπάθειες να σωθούν άλογα

Φωτο: Πρέβεζα. Naftemporiki.gr

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Πρέβεζα, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από τον Άγιο Γεώργιο καίει ανεξέλεγκτη από τις πρωινές ώρες, κάνοντας στάχτη ότι βρεθεί στον δρόμο της.

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί και επεκτάθηκε σύντομα καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν εξαιρετικά ισχνές, με μόνο τρία ελικόπτερα να κάνουν – καθυστερημένα – εναέριες ρίψεις.

Πολλά σπίτια έχουν γίνει στάχτη, με τους οργισμένους κατοίκους τους να καταγγέλλουν με δάκρυα στα μάτια την αδράνεια των αρχών.

Συναγερμός έχει χτυπήσει στις γύρω περιοχές με απανωτά μηνύματα του 112 που καλούν τους πολίτες σε Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό και άλλες περιοχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

 

 

Νέο 112 καλεί τους κατοίκους των περιοχών Γοργόμυλος, Γυμνότοπος και Τσαγκαρόπουλο να κατευθυνθούν προς 5 πηγάδια και τους κατοίκους της Παλαιάς Φιλιππιάδας να απομακρυνθούν προς Νέα Φιλιππιάδα

 

 

Το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι η πηγές απ’ όπου υδρεύονται η Πρέβεζα, η Άρτα και η Λευκάδα, με αποτέλεσμα οι πολίτες των περιοχών αυτών να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης. Στην ευρύτερη περιοχή της Λάκκας Σουλίου και στο Θεσπρωτικό πέρα από νερό, οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε ρεύμα.

Βασίλης Καλέτσιος / Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τα κέντρα υγείας στην Φιλιππιάδα και το Θεσπρωτικό, καθώς και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της λίμνης Ζηρού.

Η φωτιά έχει περάσει στη λίμνη Ζηρού καίγοντας ένα τοπίο απίστευτου φυσικού κάλλους. Η οικολογική καταστροφή είναι τρομερή.

Χρήση «αντι-πυρ» στην Ζάκυνθο για να γλυτώσουν τα σπίτια από την φωτιά

Ανεξέλεγκτα καίει η φωτιά στη Λιθακιά, Αγαλά και Κοιλιώμενο Ζακύνθου. Ζημιές σε σπίτια υπήρξαν στην Αγαλά, καθώς η πυρκαγιά πέρασε μέσα από το χωριό.

Στην Λιθακιά οι πυροσβέστες προχώρησαν σε μία αντι-δημοφιλή τακτική «πυρόσβεσης». Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ η πυροσβεστική βλέποντας πως η φωτιά «τρέχει» προς τα πρώτα σπίτια του χωριού, έβαλε φωτιά και με τον τρόπο αυτό φάνηκε σε πρώτο στάδιο να κόβεται η πορεία του μετώπου.

Πρόκειται για την μέθοδο αντι -πύρ, όταν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ανάβουν την φωτιά κατά μήκος γραμμικού στοιχείου γυμνού από καύσιμη ύλη, όπως δρόμος, αντιπυρική ζώνη, κλπ., προς την πλευρά από την οποία πλησιάζει το επερχόμενο μέτωπο.

Στόχος είναι να καεί η βλάστηση που πρόκειται να βρεθεί στον δρόμο της πυρκαγιάς με φωτιά μικρής σχετικά έντασης και ελεγχόμενης συμπεριφοράς, ώστε όταν φθάσει η πυρκαγιά να μην έχει τι να κάψει και έτσι να σταματήσει.

Για την επιτυχή εφαρμογή του απαιτείται καλή γνώση και σημαντική εμπειρία, καθώς πρέπει να επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος που θα αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας και την ασφάλεια των  πυροσβεστών.

Αν και στο εξωτερικό, ειδικά στις ΗΠΑ είναι μια δεδομένη τακτική πυρόσβεσης, στην Ελλάδα ως μέθοδος χρησιμοποιείται σπανίως.

Η μέθοδος αυτή νομιμοποιήθηκε εκ νέου στην Ελλάδα το 2022.

Χίος: Αγωνιώδεις προσπάθειες να σωθούν άλογα από την πύρινη λαίλαπα

Συγκλονιστικές εικόνες μας έρχονται από τον Βολισσό, όπου έγιναν αγωνιώδεις προσπάθειες να σωθούν από την πύρινη κόλαση άλογα.

Οι προσπάθειες είχαν ευτυχή έκβαση.

Πηγή:neftemporiki.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε