Η πρέσβυς της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Alison Duncan, στην Ιθάκη, γενέτειρα του Αντώνη Λεκατσά

Την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ιθάκη πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κα Alison Duncan.

Και η υποδοχή που της επεφύλασσαν ντόπιοι και ομογενείς, με καταγωγή από το νησί, ήταν θερμότατη και μετά τιμών. Χαρακτηριστικό είναι κατά την επίσκεψή της στο Δημαρχείο Ιθάκης, απονεμήθηκε στην κ. Duncan ο τίτλος της Επίτιμης Δημότη Ιθάκης, προς αναγνώριση της συμβολής «του θεσμού της αυστραλιανής πρεσβείας στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Κατά την επίσκεψη στο Δημαρχείο, συνοδευόμενη από την αντιπρόεδρο του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιθακήσιων, κα Πηνελόπη Μαρούλη, και τον αντιπρόεδρο της Ιστορικής Εταιρείας Ιθάκης, κ. Κυριάκο Νικία, συζήτησε από κοντά με τον δήμαρχο, κ. Διονύση Στανίτσα. «Αυτή η επίσκεψη δεν έχει να κάνει απλά με διπλωματική ευγένεια, αλλά αποτελεί ουσιαστική αναγνώριση των πολιτιστικών δεσμών που στήριξαν τους ανθρώπους μας για γενιές», δήλωσε η κα. Μαρούλη. Εκεί, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, σωμάτων ασφαλείας στο νησί, αλλά και ομογενείς, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της Κλινικής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, κ. Κωνσταντίνος Πάντος.

Η ενίσχυση των σχέσεων Ιθάκης-Αυστραλίας ήταν αναμενόμενη στο επίκεντρο συζητήσεων με σχέδια για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις. Επιπλέον, η κ. Duncan προσκλήθηκε να παραστεί σε συνέδριο για το Δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, που έχει δρομολογηθεί για τον ερχόμενο Μάιο στην Ιθάκη. Επίσης, η κα. Duncan περιηγήθηκε στο βορειότερο χωριό του νησιού, Εξωγή, γενέτειρα του Αντώνη Λεκατσά, που μετανάστευσε στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα και ίδρυσε μαζί με άλλους την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Είναι τέτοια η ιστορία των Ιθακησίων στην Αυστραλία και ειδικότερα στη Μελβούρνη, που οι ίδιοι οι Αυστραλοί αναγνωρίζουν πως η πόλη της Μελβούρνης φτιάχτηκε και από τους “Θιακούς”. Τα εθνικοτοπικά σωματεία των Θιακών έχουν κοινωνική απήχηση και στο κυρίαρχο ρεύμα της κοινωνίας. Στην κάτω φωτογραφία, φαίνεται η έδρα τους στη Μελβούρνη. 

 

Με πληροφορίες από το ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ