«Σήμα κινδύνου» από τα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας στη Νορβηγία. Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

Η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Βουλή.

Όσλο.-Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας στα Ελληνικά σχολεία στη Νορβηγία, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, έπειτα από την πρόσφατη επίσκεψή της στο Όσλο. Σε συνάντηση  που είχε με  οικογένειες της Ομογένειας,  της μετέφεραν την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους και τον κίνδυνο να στερηθούν την ελληνική γλώσσα.

Παρά την αυξημένη ζήτηση για φοίτηση, με πάνω από 130 μαθητές και λίστα αναμονής για επιπλέον μαθητές αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας στη Νορβηγία, με πάνω από 5.000 άτομα, το σχολείο αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.

Ένα από αυτά είναι το ζήτημα υποστελέχωσης, το οποίο έχει καταθέσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Συλλόγου προς το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βόρειας Ευρώπης το 2023, καθώς και σε έκθεση προς την Ελληνική Πρεσβεία στη Νορβηγία το 2025 με αίτημα για απόσπαση δεύτερου εκπαιδευτικού. Το αίτημα παραμένει ανοικτό, μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Όσλο να απασχολεί ιδιώτες εκπαιδευτικούς για την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργου. Η ανάγκη για δεύτερο εκπαιδευτικό υπαγορεύεται από το γεγονός ότι τα τμήματα των Τ.Ε.Γ. οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, όχι μόνο το γλωσσικό επίπεδο των μαθητών, αλλά και την ηλικία τους, διαφορές οι οποίες οδηγούν κατ’ ανάγκη σε σύνθεση τμημάτων, μικρότερου του συνήθους αριθμού μαθητών, και άρα σε περισσότερα τμήματα.

Ήδη από το 2019 έχει καταδειχθεί η δυσαναλογία του επιμισθίου (960 ευρώ) σε σχέση με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ζωής στη Νορβηγία, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία προσέλκυσης και διατήρησης εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, η μη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο νορβηγικό σύστημα υγείας, καθιστά τη θέση λιγότερο ελκυστική και δημιουργεί πρόσθετη ανασφάλεια για τους εκπαιδευτικούς. Το αίτημα για την αύξηση του επιμισθίου κατατέθηκε ήδη από το 2019 στο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βόρειας Ευρώπης και εμπεριέχεται στην έκθεση του 2025 προς την Ελληνική Πρεσβεία στη Νορβηγία.

Σημαντικά, είναι και τα ζητήματα στέγασης, καθώς το σχολείο στεγάζεται περιστασιακά σε αίθουσες που παραχωρούνται από νορβηγικά σχολεία, χωρίς καμία σταθερότητα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση της δια ζώσης διδασκαλίας.

Στις 7 Ιουλίου 2025, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν καταθέσει  κοινοβουλευτική ερώτηση, με θέμα «Απόσπαση Ελλήνων εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ελληνικών κοινοτήτων εξωτερικού» (Α.Π. 7353/7-7-2025). Οι απαντήσεις, όμως,  που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήταν, δυστυχώς, γενικόλογες και δεν παρείχαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ομογενειακά σχολεία και ειδικότερα τα σχολεία της Νορβηγίας.

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό συνιστά θεμελιώδη πυλώνα διατήρησης της γλώσσας, της ταυτότητας και της πολιτιστικής συνέχειας των ελληνικών κοινοτήτων.

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Νορβηγία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν εχει ανταποκριθεί ουσιαστικά στα τεκμηριωμένα αιτήματα για απόσπαση δεύτερου εκπαιδευτικού, αύξηση επιμισθίου και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αποσπασμένων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1.         Εξετάζει η κυβέρνηση την αναπροσαρμογή του επιμισθίου για τις χώρες με υψηλό κόστος ζωής, όπως η Νορβηγία, ώστε να καθίσταται εφικτή η στελέχωση των σχολείων με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς;

2.         Πώς θα διασφαλιστεί η πλήρης υγειονομική κάλυψη των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία;

3.         Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Παιδείας ώστε να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα για απόσπαση δεύτερου εκπαιδευτικού στο ΤΕΓ Όσλο;

4.         Προτίθεται το Υπουργείο να διαμορφώσει θεσμικό πλαίσιο σταθερής στέγασης του Ελληνικού Σχολείου Όσλο, σε συνεργασία με τις νορβηγικές αρχές και την ελληνική κοινότητα;

5.         Θα καθιερωθεί μόνιμη και ασφαλής διαδικασία αποστολής σχολικών συγγραμμάτων στα ομογενειακά σχολεία της Νορβηγίας, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και εκτελωνιστικά προβλήματα;

6.         Ποιες πρωτοβουλίες θ’ αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί στη Νορβηγία βιβλιοθήκη με ελληνικά βιβλία;