Οικουμενική σημασία της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Αρθρογραφεί ο Θεόδωρος Θεοδώρου / Πρέσβης ε.τ / Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων
Όταν ο πλανητάρχης υποδέχεται όρθιος στο Οβάλ Γραφείο τον Προκαθήμενο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι αγγίζουμε την αποκορύφωση κλασικής και θρησκευτικής διπλωματίας.
Οι συναντήσεις κορυφής προετοιμάζονται με ιδιαίτερη προσοχή
Η επιτυχία των συναντήσεων, επισήμων και εργασίας, εξαρτάται από το έργο το οποίο επιτελούν οι συνεργάτες στο κέντρο, στην περίπτωσή μας Ουάσιγκτον και Φανάρι, καθώς επίσης και οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι των ηγετών, δηλαδή η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Τουρκία και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στις ΗΠΑ.
Οι συμβολισμοί αναβίβασαν το επίπεδο της συνάντησης στο επίπεδο που προβλέπεται από το πρωτόκολλο της Προεδρίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο αποδίδονται οι πρέπουσες τιμές σε θρησκευτικό ηγέτη.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του. Άκουσε με προσοχή τον Προκαθήμενο των Ορθοδόξων του κόσμου, που μας ενθαρρύνει να υπηρετήσουμε την καταλαγή για να σταματήσουμε πολέμους, να φροντίσουμε το περιβάλλον, προς όφελος και των νεότερων γενεών.
Ανακοινώθηκε επισήμως στο Οβάλ γραφείο η συνάντηση με τον Ποντίφικα, την προσέλευση Πατριαρχών στη Νίκαια για συμπροσευχή και συνεορτασμό με τη ευκαιρία συμπλήρωσης 1700 ετών από τη σημαντική Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.
Όμως την προσοχή του Προέδρου Τράμπ συγκράτησε επίσης και η σημαντική αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αρμοδιότητα και δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως προβλέπεται από την τάξη και τους Εκκλησιαστικούς Τόμους.
Οι Αρχιερείς, Σεβασμιότατοι Ελπιδοφόρος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Λαοδικείας Θεοδώρητος, Επικεφαλής του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα, Πανοσιολογιότατος Αέτιος, Διευθυντής του Γραφείου της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη, Πρωτοπρεσβύτερος Άλεξ Καρλούτσος και το σύνολο των συντελεστών εργάσθηκαν επιμελέστατα για την επιτυχή πραγματοποίηση του προγράμματος και το εξαιρετικό αποτέλεσμα των εργασιών, όπως δηλώνεται από τον Λευκό Οίκο και το περιβάλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ακόμη και στη θρησκευτική διπλωματία ο επιτόπιος Πρέσβης επωμίζεται κάποιο μέρος της επίσκεψης. Οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Τουρκίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο καθένας χωριστά παραθέτει επίσημο δείπνο τιμώντας, με διαφορετικό πρωτόκολλο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Συνοδεία του.
Όμως το κύριο βάρος του επισήμου προγράμματος του Προκαθημένου της Οικουμενικής Ορθοδοξίας επωμίζεται ο εκπρόσωπος του, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Η υπακοή του Αρχιεπισκόπου στο σεπτό Οικουμενικό Κέντρο, η αντίληψη των προσδοκιών του ποιμνίου στην Αρχιεπισκοπή, αλλά και του Οικουμενικού Χριστιανισμού συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση όλων των επιδιώξεων, θρησκευτικών και διπλωματικών, με στόχο τη σύγκλιση και την αμοιβαία κατανόηση.
Η αναφορά της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης προκάλεσε την ενδιαφέρουσα απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, όχι μόνο θρησκευτική, με την επισήμανσή ότι θα αναφέρει στον Πρόεδρο Ερντογάν το θέμα μόλις ο χρόνος επιτρέψει συνάντησή τους.
Επίσης η επισήμανση για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή συγκρατήθηκε από τον Πρόεδρο Τράμπ, αλλά και τον πολύ καλά ενημερωμένο Αντιπρόεδρο Βάνς, ο οποίος με επισημάνσεις, τοποθετήσεις και εθιμοτυπική δεοντολογία επιβεβαίωσε την αμφίδρομη ουσιαστική επικοινωνία Λευκού Οίκου και Αρχιεπισκοπής.
Στο Οβάλ γραφείο καλύφθηκαν θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Σε μία στιγμή που διάφοροι εμπλεκόμενοι στις ένοπλες συγκρούσεις και μέρος του διεθνούς Τύπου προσπαθούν να μεταφέρουν τη σύγκρουση συμφερόντων και πολιτικών αντιπαραθέσεων στο πεδίο της μισαλλοδοξίας, που οδηγεί στην τρομοκρατία, η συνάντηση του Λευκού Οίκου αποκτά ξεχωριστή σημασία, επειδή εξελίσσεται πέρα από τη θρησκευτική και διμερή της διάσταση και στο πλαίσιο της 80ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σύντομα θα βρεθεί στις ΗΠΑ, τόσο για τις διεθνείς υποχρεώσεις στον ΟΗΕ όσο και για το παραδοσιακό πρόγραμμα συναντήσεων που διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη. Εντάσσεται πάντοτε στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών συνάντηση με την Ομογένεια, ομογενειακούς φορείς και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση πάντοτε με σαφέστατο λόγο μεταφέρει την εικόνα, όπως διαγράφεται για τους Χριστιανούς των ΗΠΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζει το σύνολο των Ορθοδόξων Χριστιανών μεταξύ ίσων εκπροσώπων των άλλων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, όπως ορίζεται από το Εκκλησιαστικό Πρωτόκολλο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ποτέ δεν παραλείπει από την μνημόνευση των Πατριαρχών και τον Πατριάρχη Μόσχας, που επέλεξε να διακόψει κοινωνία με τον Οικουμενικό Θρόνο.
Η σημασία και το αξιόλογο αποτέλεσμα της Πατριαρχικής επίσκεψης στο Λευκό Οίκο δημιουργεί το πλαίσιο των προσδοκιών της Υπερδύναμης από τον Οικουμενικό Θρόνο, αλλά αντίστοιχα και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τη διοίκηση της Υπερδύναμης. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ο Ποιμενάρχης των Ορθοδόξων στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν υψηλό έργο αμέσως μετά την Πατριαρχική επίσκεψη.
Οι επιλογές της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη ΚΚ Βαρθολομαίου παραμένουν επίκαιρες
Ο κλήρος και το πλήρωμα της Εκκλησίας ευτύχισαν να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν μία ξεχωριστή σε σημασία Πατριαρχική επίσκεψη. Από την Αρχή της Πατριαρχίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης προτάσσει την καταλαγή, τον αγώνα για το περιβάλλον, που τον καθιέρωσαν πολύ νωρίς ως «τον Πράσινο Πατριάρχη», το διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογος, τη συμπροσευχή των θρησκευτικών ηγετών για την προστασία των προσφύγων και πρόσφατα τη βαρυσήμαντη Πατριαρχική Οικουμενική πρόσκληση για τερματισμό της σύγκρουσης στην Παλαιστίνη.
Στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Σεβασμιότατο Ελπιδοφόρο, ανατέθηκε μεγάλη ευθύνη για εξέλιξη όλων των προτάσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Το έργο που δημιουργήθηκε απαιτεί την συνέχιση του από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως ορίζεται από τον Οικουμενικό Θρόνο, με συνδρομή όλων των Χριστιανών (συμπεριλαμβάνονται ηγέτες, πολιτικοί, κόμματα, διπλωμάτες) με υποχρέωση να τερματισθεί κάθε ένοπλη σύγκρουση, να βρει τη θέση της η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, κυρίως όταν επιδιώκεται από αναθεωρητές και αυταρχικούς ηγέτες να μετατραπεί η βίαια επέκταση και η σύγκρουση για Lebensraum σε πόλεμο θρησκειών.
Άρθρο από το https://www.grtimes.gr/apopsi/oikoymeniki-simasia-tis-synantisis-toy-oikoymenikoy-patriarchi-me
Υπερτονισμοί από την PANHELLENICPOST
Σχόλια Facebook