Gatestone Institute: Κατάρ & Τουρκία δεν ενδιαφέρονται για ανοικοδόμηση Γάζας, αλλά για ανασυγκρότηση Χαμάς

Το Gatestone Institute δημοσιεύει άρθρο του Khaled Abu Toameh με τίτλο Qatar and Turkey Want to Rebuild Hamas, Not Reconstruct Gaza με βασικό μήνυμα ότι η πρόσκληση προς το Κατάρ και την Τουρκία να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη Λωρίδα της Γάζας σημαίνει ότι θα φέρει και πάλι το Ιράν από την πίσω πόρτα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν ισχυρές σχέσεις και κοινά συμφέροντα με το Ιράν.

Σύμφωνα με την πατροπαράδοτη παράδοση της αραβικής ευγένειας, αυτές οι χώρες μπορεί να λένε στον Τραμπ αυτό που θέλει να ακούσει, γνωρίζοντας ότι σε τρία χρόνια θα έχει φύγει από τη ζωή τους και δεν θα μπορεί πλέον να τους ασκήσει πίεση. Εν τω μεταξύ, θα έχουν τοποθετηθεί στη Γάζα, θα έχουν μάθει περισσότερα για την ισραηλινή τεχνολογία και θα είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι το Κατάρ και η Τουρκία δεν ενδιαφέρονται για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Αντίθετα, με την υποστήριξη του Ιράν, ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση των στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και για τη διατήρηση της εξουσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης, ίσως με κάποια νέα μορφή.

Είναι επικίνδυνο να υποθέτει κανείς ότι υπό τους σημερινούς ηγέτες τους, το Κατάρ και η Τουρκία, καθώς και το Ιράν, θα μπορούσαν ποτέ να διαδραματίσουν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Αυτά τα τρία καθεστώτα ήταν πάντα στο πλευρό της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων και αρκετών ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), της Αλ Κάιντα, της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χεζμπολάχ.

 

Πηγή: https://www.gatestoneinstitute.org/21992/qatar-turkey-rebuild-hamas